Mali'de 6 Ayda 948 Sivil Öldürüldü, Yaralandi Ya Da Kaçirildi

Birlesmis Milletler (BM), Mali'de yilin ilk 6 ayinda 948 sivilin düzenlenen saldiri veya operasyonlarda öldürüldügü, yaralandigi ya da kaçirildigini duyurdu.

BM Insan Haklari Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, BM Insan Haklari Konseyinin Isviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen 48'inci oturumunda, Mali'deki alarm veren insan haklari ihlallerine iliskin açiklamalarda bulundu.

Bachelet, ülkede 10 ay içinde yapilan Mayis 2021'deki ikinci askeri darbenin ardindan asirilik yanlisi faaliyet ve siddet olaylarinin hiz kesmeden devam ettigini belirtti.

Insan hakki ihlallerinin ülkenin daha önce saldirilardan etkilenmeyen güneyine dahi yayildigina dikkati çeken Bachelet, faillerin cezasiz kalmasinin, güvenlik durumunu kötülestiren önemli bir faktör oldugunu kaydetti.

Bachelet, yilin ilk yarisinda 948 kisinin terör örgütlerinin saldirilarinda veya Mali güvenlik güçlerinin düzenledigi operasyonlarda öldürüldügü, yaralandigi ya da kaçirildigina da vurgu yapti.

Birlesmis Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre Istikrar Misyonu (MINUSMA), daha önce nisandan hazirana kadar 527 sivilin, düzenlenen saldiri veya operasyonlarda kaçirildigi, öldürüldügü ya da yaralandigini duyurmustu.

Sahel bölgesinde "3 ülke siniri" olarak bilinen Burkina Faso, Mali ve Nijer, son yillarda terör örgütü El Kaide'ye bagli gruplarla DEAS'in saldirilarina maruz kaliyor.

Mali'de 2013'ten bu yana konuslu yabanci askeri misyonlara ragmen ülkedeki terör örgütleri saldirilarina devam ediyor.

Kaynak: AA