TZOB Genel Baskani Bayraktar Dogal Afetlerden Etkilenen 'Ari Yetistiricileri' Için Destek Istedi Açiklamasi

'Ari yetistiricilerimiz bu yil dogal afet ve yanginlar nedeniyle çok kötü bir dönem geçirdi. Üreticilerimizin bu durumdan en az zararla çikmalarini ve gelecege umutla bakabilmelerini saglamak için taleplerinin karsilanmasi gerekmektedir'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, bu yil art arda yasanan felaketlerin, balin ekonomiye katkisinda azalmaya ve rekolte düsüsüne neden oldugunu belirterek, "Ari yetistiricilerimiz bu yil dogal afet ve yanginlar nedeniyle çok kötü bir dönem geçirdi. Üreticilerimizin bu durumdan en az zararla çikmalarini ve gelecege umutla bakabilmelerini saglamak için taleplerinin karsilanmasi gerekmektedir." ifadelerini kullandi.

Bayraktar, yaptigi yazili açiklamada, Türkiye'de kirsal geliri destekleyici faaliyet olarak yapilan ariciligin ayni zamanda tarim ve ormancilikla ilgili faaliyetleri tamamlayici bir etkisi bulunduguna dikkati çekti.

Türkiye'nin aricilik için çok zengin bitki örtüsüne sahip oldugunu kaydeden Bayraktar, "Dünya genelinde bilinen 27 bal arisinin 6 alt türünün Anadolu'da bulunmasindan dolayi ülkemiz çok önemli bir gen merkezidir. Türkiye 9 ay aricilik üretim faaliyetlerinin yapilabildigi bir ülkedir." degerlendirmesinde bulundu.

Dünya Gida ve Tarim Örgütü (FAO) verilerine göre, dünyada 1 milyon 721 bin 288 ton bal üretildigini bildiren Bayraktar, üretimde ilk sirayi alan Çin'in dünya üretiminin yüzde 25'ini gerçeklestirdigini, bu ülkeyi yüzde 6,4'lük oranla Türkiye'nin izledigini ifade etti.

Bayraktar, Türkiye'nin dünya bal üretiminde ikinci sirada olmasina ragmen ihracatta yüzde 1,2'lik oranla 19'uncu sirada yer aldigina dikkati çekti.

- "Kuraklik ve yangin gibi felaketler ariciliga büyük zarar vermistir"

Türkiye'nin, dünyanin en önemli bal üreticisi ülke olmasina ragmen ürettigi balin neredeyse tamamina yakinini ülke içinde tükettigini ifade eden Bayraktar, dünya çam bali üretiminin yüzde 92'sini karsilayan Türkiye'de, yillik yaklasik 30 bin ton olan üretimin, 2020'de kurakliktan dolayi ciddi zarar gördügünü belirtti.

Bayraktar, 2021'deki üretim miktariyla ilgili kaygilar devam ederken, kizilçam ormanlarinda çikan yanginlar ve basrali sahalarin büyük çogunlugunun yanmasi gerek bu yil, gerekse gelecek yillarda çam bali üretimini olumsuz etkileyeceginin altini çizdi. Bayraktar, sunlari kaydetti:

"Yangindan zarar gören alanlarda yapilacak yeni orman plantasyonunda ari varligi gözetilerek planlama yapilmali, belli araliklarla bal ormanlarinin dikilmesi ve çogaltilmasi saglanmalidir. Yanan basrali sahalarin yerine bu yila özel olarak Milli Emlak arazileri bal üretimine açilmali ve Kusadasi Milli Parki çam bali üretimi için kullandirilmalidir. 2021 yilinda özellikle kurakligin etkisinin hissedilir derecede olmasi, ülkemizde çayir-mera ve orman alanlarinda yapilan üretimi olumsuz yönde etkilemistir."

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birliginin yaptigi saha çalismalar dikkate alindiginda bu yil bal üretiminde çok ciddi düsüsler olacagi uyarisinda bulunan Bayraktar, 2021'de arilarin yasam mücadelesi vermesi ve bu mücadeleden gelecek sezona saglikli çikmasinin mümkün görülmedigini kaydetti.

- "Aricilarin talepleri karsilanmali"

Bayraktar, bu yil art arda yasanan felaketlerin balin ekonomiye katkisinda azalmaya ve rekolte düsüsüne neden oldugunu ifade ederek, rekoltede ne kadar düsüs olacagi ve fiyatlarin hangi seviyelere çikacagi bilinmemekle birlikte bu durumun sahte bal satanlara firsat verecegini bildirdi.

Ari yetistiricilerinin bu yil dogal afet ve yanginlar nedeniyle çok kötü bir dönem geçirdigini de belirten Bayraktar, "Üreticilerimizin bu durumdan en az zararla çikmalarini ve gelecege umutla bakabilmelerini saglamak için taleplerinin karsilanmasi gerekmektedir." degerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, üreticilerin taleplerine iliskin ise su ifadeleri kullandi:

"Dogal afete maruz kalan aricilara seker destegi verilmeli ve kovan basina verilen destek de yüzde 100 artirilmalidir. Yetistiricilere ari otu tohumu, ilaç, aricilik malzemesi, ekipman ve makine destegi verilmelidir. Dogal afete maruz kalan aricilara yem destegi saglanmalidir. Bal üreticilerine nakliye için mazot destegi verilmelidir. Dogal afetlerden etkilenen üreticilerin Ziraat Bankasi ve Tarim ve Kredi Kooperatiflerine olan borçlarinin faizleri silinmeli, borçlari uzun vadeli yapilandirilmalidir. Yeni kredi çekmek isteyen dogal afet ve yangindan etkilenmis üreticilerimize de düsük faizli kredi kullanimi saglanmalidir."
Kaynak: AA