Peru'da Aydinlik Yol Örgütü Lideri Abimael Guzman Hapishanede Öldü

Peru'da 1992'de yakalan ve Aydinlik Yol örgütünün kurucusu olarak bilinen Abimael Guzman, cezaevinde yasamini yitirdi.

Ulusal Cezaevi Enstitüsü (INPE) baskani Susana Silva, açiklamasinda, uzun süredir saglik problemleri bulunan Guzman'in, Callao kentindeki hapishanede öldügünü dogruladi.

Ölüm nedenin tespiti için morga kaldirilan Guzman'in 13 Temmuz'da sagliginin bozuldugu, 20 Temmuz'da hastaneye sevk edildigi ve 5 Agustos'ta ise taburcu edildigi bilgisi paylasildi.

Birkaç gün önce saglik durumu tekrar kötülesen Guzman'in, Saglik Bakanligindan gelen bir doktor tarafindan muayene edildigi bildirildi.

- Guzman kimdir

Peru'nun Arequipa kentine bagli Molleno kasabasinda 1934'te dogan Guzman, ülke tarihinin en kanli örgütlerinden Aydinlik Yol örgütünün kurucusu ve lideri olarak kabul ediliyor.

Guzman, 12 Eylül 1992'de Ulusal Terörle Mücadele Müdürlügünce yürütülen bir operasyon sirasinda baskent Lima'nin Surquillo semtinde yakalandi.

- 10 yilda 70 bin askin kisi öldü

Hakikat ve Uzlasma Komisyonunun (CVR) tahminlerine göre, Peru'da 1980-1990'i kapsayan 10 yillik zaman diliminde 70 bini askin kisi, terörist eylemler nedeniyle ve terörle mücadele operasyonlarinda hayatini kaybetti.

Aydinlik Yol örgütü, 1970’lerden itibaren bölgede gücünü artirarak 1980'lerde silahli mücadele eylemleri yürütmeye basladi. "Halk savasi" yürüttügünü iddia eden Maocu örgüt, Guzman liderliginde Peru'da komünizmi insa etmeyi hedefliyordu.

Devletin 1990'li yillardan itibaren etkili operasyonlari sayesinde örgütün önde gelen liderleri yakalanmis ve geri kalan üyeleri, ülkenin güneyindeki Apurimac Vadisi'nin kokain üretimi yapilan küçük bölgelerine dagilmisti.

Örgütün kurucularindan Guzman ile 10 önemli üyenin Nisan 2002'de yakalanarak hapsedilmesi Aydinlik Yol’u bitirme noktasina getirmisti.

Peru'da 14 Ekim 2010'da örgütün üst düzey komutanlarindan Edgar Mejia ve Subat 2012'de ise Florindo Flores'in bir operasyonda yakalanmasi Aydinlik Yol’a vurulmus son büyük darbe olarak kayitlara geçmisti.

Kaynak: AA