Eski Libya Içisleri Bakani Basaga'ya Göre Türkiye, Libya'da Daha Fazla Inisiyatif Almali

Eski Libya Içisleri Bakani Fethi Basaga, Libya'da sahada basarili olan Türkiye'nin masada da etkin olmasi gerektigini belirterek ülkenin hem batisinda hem de dogusunda istikrarin saglanmasi için Ankara'nin daha aktif rol üstelenmesi gerektigini vurguladi.

Basaga, Istanbul'da bir otelde basin mensuplari, düsünce kuruluslari temsilcileri ve akademisyenlerle bir araya geldi.

Libya'nin istikrari konusunda Türkiye'nin rolünün çok büyük oldugunu vurgulayan Basaga, Türkiye'nin bundan sonra da bu destegini devam ettirmesi gerektigini söyledi.

Ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in saldirilarindan sonra birçok ülkenin Libya'nin mesru hükûmetine destek vermedigine isaret eden Basaga, "Türkiye'nin sahadaki destegi ve basarisi ile Hafter'i yenilgiye ugrattik ve Trablus'u ölümden kurtardik." ifadesini kullandi.

Libya'nin geleceginde Türkiye'nin daha fazla rol oynamasi gerektigini dile getiren Basaga, "Türkiye'nin Libya'da bulunmasi, istikrarin saglanmasinda önemli bir kilit role sahip. Eger ülkede ciddi bir istikrar saglanirsa, Libya'nin imar ve insasinda Türk sirketleri için büyük imkanlar dogacaktir. Türk sirketlerinin doguya yeniden yatirim yapmalari hem Libya halki için hem de Türk yatirimcilar için çok önemli bir getiri saglayacaktir."

Basaga, Türkiye'nin sadece Libya'nin batisinda güçlü oldugunu, ayni etkiyi doguda iletisim kanallarini devreye sokarak yapmasi gerektigini savunarak söyle konustu:

"Türkiye su anda Libya'nin batisinda bulunuyor. Trablus'u Türkiye'nin destegi ile koruyabildik. Fakat Libyalilarin bu noktada Türkiye'ye yönelik bir sitemi var. Çünkü halk, Türkiye'nin sahada gösterdigi basariyi masada da göstermesini ve ülkede güçlü bir hükûmetin kurulmasina destek vermesini istiyor. Türkiye'nin, Libya'da halihazirda güçlü bir rolü var. Elindeki gücü kullanarak daha oyun kurucu bir rol alabilir."

Türkiye'nin, Libya'nin dogusunda ve batisinda bulunan güçleri tek bir çati altinda toplayarak düzenli bir ordu kurma projesini hayata geçirmesi gerektigini ileri süren Basaga sunlari kaydetti:

"Havalimaninin açilmasiyla beraber dogu ile bati arasinda bir güven ortami olustu. Libya halki bu güven ortaminin bozulmamasi için Türkiye'nin batida oldugu gibi doguda da etkin rol üstlenmesini istiyor. Çünkü olusmaya baslayan güven ortaminin silahli milisler veya Hafter tarafindan yeniden tehlikeye girme olasiligi var. Dolayisiyla Türkiye'nin belli bir bölgeyle degil tüm ülkeyle ilgilenmesini istiyoruz. Kurulacak düzenli bir ordu, Libya'da istikrari saglayacaktir. Ayrica Libya'da istikrarin saglanmasi için güçlü bir hükûmetin de kurulmasi gerekiyor. Bu noktada da Türkiye'nin inisiyatif almasi gerekiyor."

Basaga, Libya'da kurulacak istikrarli bir hükûmetin Birlesmis Milletler (BM) veya baska bir uluslararasi güç tarafindan degil Libya halki tarafindan ve demokratik seçimlerle belirlenmesi gerektiginin altini çizdi.

"Cumhurbaskanligi için adayliginizi koyacak misiniz?" sorusu üzerine Basaga, cumhurbaskanligi için yasal sürecin henüz baslamadigini, süreç basladiginda aday olacagini belirtti.

Cumhurbaskani seçilmesi durumunda "Deniz Yetki Alanlarinin Sinirlandirilmasi" ve "Güvenlik ve Askeri Isbirligi" alanlarindaki mutabakatlara bagli kalip kalmayacagina dair soruya ise Basaga, "Anlasmaya bagli kalacagim ve koruyacagim." yanitini verdi.

Kaynak: AA