Somali'de Cumhurbaskani Ve Basbakan Arasindaki 'Yetki Tartismasi' Büyüyor

Somali'de Cumhurbaskani Muhammed Abdullah Fermacu ve Basbakan Muhammed Hüseyin Roble arasinda önce istihbarat baskani sonra da iç güvenlik bakaninin kim olacagina iliskin yasanan yetki tartismasi ülkedeki siyasi kutuplasmayi artirdi.

Muhalif adaylarin kurdugu Cumhurbaskani Adaylari Birligi, Basbakan Roble'nin aldigi kararlarin arkasinda durdugunu açiklarken, Meclis Baskani Muhammed Mursal, basbakanin atadigi iç güvenlik bakaninin mecliste yemin etmedigi gerekçesiyle yetkisiz oldugunu söyledi.

Cumhurbaskani Fermacu, Basbakan Hüseyin Roble'nin eski Iç Güvenlik Bakani Hasan Hundubey'in istifasi sonrasi bosalan koltuga Abdullah Muhammed Nur'u atamasina sert tepki gösterdi.

Fermacu yaptigi açiklamada, anayasaya göre bakanlari görevden alma ve atama yetkisinin sadece cumhurbaskaninda oldugunu belirtti.

Basbakan Roble'nin eski bir kadin istihbaratçi Ikran Tahlil'in ölümü sonrasi degistirdigi istihbarat baskanini Cumhurbaskani Fermacu bu hafta yeniden degistirmisti.

Ülkede sene basinda yapilmasi planlanan seçimlerin defalarca ertelenmesi sonrasi muhalifler Fermacu'yu cumhurbaskani olarak tanimadiklarini duyurmus, Fermacu, tansiyonu düsürmek için seçim sürecini yönetme yetkisini basbakana vermisti.

Kaynak: AA