BM'den 'Yaptirimlarin Kaldirilmasi Taliban'in Uluslararasi Taahhütlerini Yerine Getirmesine Bagli' Açiklamasi

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Taliban'a yönelik BM Güvenlik Konseyi yaptirimlarinin kaldirilmasina iliskin, ''Öncelikle su an Afganistan'da kapsayici bir hükümet kurulmasi olumlu olacaktir ve bu hükümetin uluslararasi taahhütlerine saygi duymasi, terör, insan haklari konusundaki endiselerimizi gidermesi göz önünde bulundurulmali. Tüm bunlar uluslararasi toplumun Afganistan ile iliskilerinin normallesmesini saglar. Bunlar birbiriyle baglantili ve nasil gelisecegine bagli." dedi.

Guterres, yillik basin toplantisinda, Taliban ile su asamada kesinlikle iletisim kurulmasi gerektigini söyledi.

Afganistan ekonomisinin çökmesi endiselerine iliskin de degerlendirmede bulunan Guterres, ülkenin mal varliklarinin donduruldugunu ancak ekonomik çöküsün kimsenin çikarina olmayacagini, bunu için de Afgan ekonomisine "nakit enjekte etmek" için bazi muafiyetlerle bir yol bulunmasi gerektigini belirtti.

Guterres, AA muhabirinin "BM Güvenlik Konseyi, aralarinda geçici hükümette yer alan bakanlarin da oldugu Taliban mensuplarina yönelik yaptirimlari kaldirmali mi?" sorusuna ise söyle yanit verdi:

"Öncelikle su an Afganistan'da kapsayici bir hükümet kurulmasi olumlu olacaktir ve bu hükümetin uluslararasi taahhütlerine saygi duymasi, terör, insan haklari konusundaki endiselerimizi gidermesi göz önünde bulundurulmali. Tüm bunlar uluslararasi toplumun Afganistan ile iliskilerinin normallesmesini saglar. Bunlar birbiriyle baglantili ve nasil gelisecegine bagli. Su anda Taliban ile angajman gerekli ve insani yardimlar kesinlikle önceligimiz. BM Güvenlik Konseyi, elbette kararlarini gözden geçirmek zorunda kalacak ve bunu Afganistan'daki durumun nasil gelisecegini göz önünde bulundurarak yapacaklarini düsünüyorum."

- "Iktidarlarin zorla ele geçirildigi tehlikeli bir trend basliyor" uyarisi

Taliban'in askeri yollarla ülkede kontrolü ele geçirmesinin dünyanin farkli yerlerindeki bazi gruplari cesaretlendirebilecegine dikkati çeken Guterres, "Iktidarlarin zorla ele geçirildigi tehlikeli bir trend görmeye basliyoruz." uyarisi yapti.

Guterres, teröristlerin farkli yerlerde zemin kazanmaya basladigini belirterek, "Birçok ülkenin bununla (terörle) savasmaya hazir olmamasindan endise duyuyorum." dedi.

Kaynak: AA