41. Güney Afrika Kalkinma Toplulugu Zirvesi Malavi'de Toplandi

41. Güney Afrika Kalkinma Toplulugu (SADC) Zirvesi, bugün Malavi'nin baskenti Lilongve'de toplandi.

Malavi Disisleri Bakani Luckie Sikwese, toplantinin açilisinda yaptigi konusmada, zirvenin SADC'nin bölgesel ekonomik is birligi ve entegrasyonda kaydettigi büyük adimlari pekistirecegini belirtti.

Sikwese, "Zirve; 2050 yilina kadar kapsayici, rekabetçi, orta-yüksek gelirli sanayilesmis bir bölge yaratma hedefi dogrultusunda, bölgesel entegrasyonun tesvik edilmesinde kaydedilen ilerlemeyi degerlendirecek." dedi.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) SADC bölgesi de dahil olmak üzere dünyadaki ekonomik manzarayi degistirdigini kaydeden Sikwese, "Bu nedenle liderler, ekonomileri ayakta tutmak için müdahaleleri ve önerileri, özellikle de Kovid-19 asilarinin eksikligine yönelik çözümleri tartisacaklar." ifadesini kullandi.

SADC Bakanlar Kurulunun 14-15 Agustos'ta toplanmasi planlaniyor. 17-18 Agustos'ta da devlet baskanlari bir araya gelerek toplulugun yeni genel sekreterini seçecek.

Zirve kapsaminda, Malavi Devlet Baskani Lazarus McCarthy Chakwera, SADC baskanligini bir yil süreyle Mozambikli mevkidasi Filipe Jacinto Nyusi'den devralacak.

Güney Afrika Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa'nin da SADC'nin Siyaset, Savunma ve Güvenlik Isbirligi Organi'nin baskanligini Botswana Devlet Baskani Mokgweetsi Masisi'den devralmasi planlaniyor.

Kaynak: AA