Lübnan Ordusundan Angajman Kurallarini Degistirmekle Sorumlu Tuttugu Israil'e Baski Yapilmasi Çagrisi

Lübnan ordusu, uluslararasi toplum ve Birlesmis Milletler'e (BM), angajman kurallarini degistirmekle sorumlu tuttugu Israil'in "düsmanca uygulamalarini" durdurmasi için baski yapmalari çagrisinda bulundu.

Lübnan ordusundan yapilan yazili açiklamada, BM arabuluculugunda Lübnan'in güneyindeki Ras en-Nakura beldesindeki BM Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) karargahinda Lübnan ve Israil ordu yetkilileri arasinda bir toplanti yapildigi belirtildi.

Açiklamada, UNIFIL Komutani General Stefano Del Col'ün baskanlik ettigi toplantiya Lübnan ordusu heyetinin General Hasib Abdo baskanliginda katildigi aktarildi.

Israil'in angajman kurallarini degistirmekle suçlandigi açiklamada, uluslararasi topluma ve BM'ye, "düsmanca uygulamalarini" durdurmasi için Israil'e baski yapmalari çagrisinda bulunuldu.

Açiklamada ayrica, Israil'in isgali altindaki Seba Çiftlikleri, Kefr Suba Tepeleri ve El-Gacer beldesinden çekilmesi gerektigine vurgu yapildi.

- Israil-Lübnan sinirindaki gerginlik

Israil ordusu, 4 Agustos'ta Lübnan'dan ülkenin kuzeyine 3 roket atildigini, bunlardan ikisinin Israil'de açik alanlara, digerinin ise Lübnan topraklarina düstügünü açiklamisti.

Buna karsilik Lübnan tarafina top atislari gerçeklestiren Israil ordusu, gece saatlerinde de Lübnan'in güneyindeki kirsal alanlara hava saldirilari düzenlemisti.

Birlesmis Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL), Lübnan'dan Israil'e düzenlenen roket atisi ve Tel Aviv'in buna karsilik vermesi üzerine gerginligin arttigi Lübnan-Israil sinirinda "tansiyonun düsürülmesi" çagrisinda bulunmustu.

Lübnan ordusu ülkenin kuzeyinden gerçeklestirilen roket atislarindan sonra Israil'in 92 topçu atisiyla Lübnan'in güneyindeki 6 bölgeyi hedef aldigini açiklamis ve söz konusu roketlerin kaynagiyla ilgili sorusturma baslatmisti.

Lübnan Basbakani Hassan Diyab, ülkesinin güneyine düzenledigi saldirilar nedeniyle Israil'i acil olarak BM Güvenlik Konseyine sikayet etme talimati vermisti.

Lübnan Cumhurbaskani Misel Avn da ülkesinin güneyinde 2006 yilindan bu yana bir ilk olan Israil'in hava saldirilarinin bölgedeki tansiyonu yükseltme amaci tasidigini belirtmisti.

Kaynak: AA