ABD'den Taliban'a 'Uluslararasi Toplum Afganistan'in Askeri Yollarla Ele Geçirilmesini Kabul Etmeyecek' Uyarisi

ABD'nin Birlesmis Milletler Daimi Temsilci Yardimcisi Richard Mills, uluslararasi toplumun Taliban'in Afganistan'i askeri yolla ele geçirmesini ve "Taliban Islam Emirligi"nin dönüsünü kabul etmeyecegini söyledi.

Mills, BM Güvenlik Konseyi'nin Afganistan oturumunda, ülkede ilerleyisini sürdüren Taliban'a saldirilarini durdurmasi ve siyasi sürece dönmesi çagrisi yapti.

Richard Mills, "Taliban, bunlari uluslararasi toplumdan duymali; Afganistan'in askeri yollarla ele geçirilmesini ve Taliban Islam Emirligi'ne dönülmesini kabul etmeyecegiz." dedi.

Afganistan'in BM Daimi Temsilcisi Ghulam Isaczai de BM Güvenlik Konseyi'ne ülkesindeki felaketi önlemek için harekete geçmesi çagrisi yapti.

Taliban'in saldirisi altindaki sivillerin güvenliginden ve insan haklari ihlallerinden son derece endise duyduklarini söyleyen Isaczai, Taliban'in Afganistan'i bir kez daha "uluslararasi terör yatagi" haline getirmeye çalistigini söyledi.

Isaczai, Pakistan'a ise Taliban siginaklarinin ve tedarik hattinin yok edilmesinde Afganistan'a yardim etmesi çagrisinda bulundu.

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken, güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar devam ediyor. Dört büyük kentte çatismalarin meydana geldigi ülkede Taliban bazi kent merkezlerine girmis durumda.

Kaynak: AA