Turizmciler Sorunlarini Anlatti, Baskan Genç Dinledi

Ortahisar Belediyesi’nin düzenledigi ‘Turizm Paydaslari Toplantisi’ turizmcilerin ve STK temsilcilerinin katimiyla gerçeklestirildi.

Turizmciler Sorunlarini Anlatti, Baskan Genç Dinledi
Toplantinin açilis konusmasini yapan Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediyesi’nin turizme dönük olarak yürüttügü projeleri açikladi.

Genç “Sehrimizin daha ziyade ticaret yönüyle öne çikan bir sehrimiz. Ama gelisen trendimiz turizm. Degisik ülkelerden gelen ziyaretçilerin ilgisi turizmi cazip hale getiriyor. Turizme dönük belediye çalismalarimizla ilgili yaptigimiz çalisma ve projeleri paylasmak istiyorum. Ortahisarimizda turizme dönük olarak Besirli’de ekolojik özellikleri öne çikan Ekoparkimizi hizmete aldik. Konsept itibariyla da burayi zenginlestiriyoruz. Bir diger projemiz içinde çok sayida belge ve vesika bulunan sehrimizin merkezinde açilan tarihi Hafsa Sultan Konagi’ndaki Tarih Müzesi. Buraya baya bir ilgi var. Pazarkapi’da belediye binamizin bulundugu alanda tarihi camimizin yaninda çarsi modunda sehrimize ait el sanatlarinin satisa sunulacagi alanlar olusturduk. Burada yine tarihi bir binamizi DOKA’nin destegiyle tarihi sehir unvanimiza uygun olarak müze konseptiyle degerlendirmek istiyoruz. Arkeoloji müzesi planimiz da var. Sehrimizde tarihi çesmelerimiz var. Bes tanesini restore ettik. Digerlerinin projesini de ihale ettik. Su anda aktif çalistigimiz 9 çesmemizin onayini aldik. Tarihin bize biraktigi Kemeralti’nda sokak sagliklastirma projesi baslattik. Amacimiz sehrimize gelen turistlerin kalma sürelerini artirmak. II. Abdülhamit döneminde yapilmis olan tarihi Hasan Pasa Hamami’ni restore edip kültür ve sosyal amaçli hazirlayarak turizme açacagiz. Projemiz onaylandi. Zagnos ve Tabakhane vadilerimize yeni bir cazibe kazandirmak için Ankara’nin dogusunda olmayan bir proje tasarlardik. Akvaryum düsüncemiz burada hayat buldu. Yil sonuna kadar hizmete alacagiz. Yine sehrimizde parka sayilarini artirmak adina Çukurçayir’da Dogapark’i ekopark tarzinda yapiyoruz. Ihalesi bugün yapiliyor. Yine sehrimizin en güzel noktasi olan Boztepe’de 1 km uzunlugunda seyir terasini yapacagiz. Büyüksehir Belediyesi ile birlikte çalisiyoruz. Çok önemli bir destinasyon alani olacak. Magmat Projesi Burada 600 dönümlük bir alani mera vasfindan çikartarak Tarim Bakanligi’ndan devraldik. Tipki Boztepe gibi burada turizm ve yasam alani olusturmak istiyoruz. Dört etapli olacak. Su anda hazir yatirimci bekleyen bir projemiz. Konaklama, spor ve yasam alani seklinde tasarlandi. Dezajantajli gruplara hizmet edecek ‘En Mutlu Köy’ projemiz var. Su Parki projemiz taahhütlerimiz arasindaydi. Ganita’da yapilacak bu projemizi Büyüksehir kendi projeleri içerisine dahil etti. Tarihi alanimiz olan Yukari Hisar çok ciddi bir turizm ve tarihi zenginligi olan bir alan. Burada Kommenos Kralligi’ndan kalma kalintilar var. Proje paydasi oldugumuz bu projede kazi çalismalari basladi.

Çok önemli kalintilar çikacak. Ve burada bir arkeoloji müzesi yapacagiz” dedi.



"Turistlerin toplu olarak alisveris yaptigi bir yer yok"

TESOB Temsilcisi Erhan Eroglu, Trabzon’da 36 bin esnaf ve sanatkâr bulundugunu bundan dolayi yapilacak projelerde esnaf sanatkârlarin görüslerinin alinmasi gerektigini belirterek, “Öncelikle Trabzon’a çok sayida yatirim yapiliyor ama beseri sermaye olarak bunun içi doldurulmuyor. Yapilan desteklerle bunun içi doldurulmali. Yerli ve yabanci turistin istedigi bir kalitede hizmet sunulmuyor. Nitelikli personele gereken deger verilmedigi için birçok personel farkli illere göç etmek zorunda kaliyor. Esnafimizin nitelikli personele gerekli deger verilmesi gerekiyor. Girisimcilerin yeni yatirimlara yönelmesi gerekiyor. Yöresel ürünler Trabzon’da üretilmiyor. Birçok ürün sehir disindan, Çin’den geliyor. Kayit disi isletmelerin ve kayit disi çalisanlarin artmasi bizim için en büyük risklerden biri. Örnegin Kurban Bayrami’nda kiralik araç bulmak çok zordu. Mülteci ya da kayit disi olarak çalisanlar var. Esnafimiz da bu arkadaslarla çalismak zorunda kaliyor. Biz böyle giderse Trabzon’da yabanci uyruklu insanlara turizmi kaptiracagiz gibi görünüyor. Yönlendirici levhalar yapildi ama eksik. Yönlendirici olmuyor. Bunun disinda trafik sorunu var. Kurban Bayraminda hem Uzungöl hem Sümela’da kuyruk olustu. Bir diger sorun çalisma ruhsati sorunu var. Süreç tersten isletiliyor. Ruhsatla ilgili sorunlar çözüldükten sonra isletmeler yapilmali. Kentsel dönüsüm yapilirken oradaki ticari isletmelerin zor durumda kalmamasi gerekiyor. Birçok esnafimiz maliyetlerden dolayi islerini birakmak zorunda kaliyor. Turistlerin toplu olarak alisveris yaptigi bir yer yok. Sahil bandinda yöresel ürünlerin üretim, satis ve deneyimlenmelerin yapilacagi yerler yapilmali. Üniversitelerde turizm konusunda tez arastirmalari yapilmali” diye konustu.



“Restorasyonlar biran önce bitirilmeli”

TÜRSAB Temsilcisi Hasan Volkan Kantarci ise “Trabzon Turizm Konseyi kuruldu ve çalismalarina basladi.

Burada amaç turist sayisi artirmak. Eglence ve ziyaret yapilacak yerlerin artirilmasi gerekiyor. Restorasyonlarin biran önce bitirilmesi gerekiyor. Turizm sektörünün denetlenmesi gerekiyor. Rehberlikle ilgili sorunlar var. Turistler Trabzon’da sadece kaliteli isletmelerde kalmak için burayi tercih etmemeli. Buradaki tarihi ve turistik yerleri de ziyaret etmeli. Bu anlamda arkeolojik kazilar çok önemli. Boztepe Seyir Terasi Projesi çok bu anlamda çok önemli. Bu yerelden çikan bir proje. Ama buradan bir yol geçiyor. Viyadükler yapiliyor. Devam eden çalismalarin tamamlanmasi bizim en önemli temennimiz” seklinde konustu.



“Turizm envanter çalismasi yok”

Turizm Isletmecileri ve Seyahat Acenteleri Dernegi (TISAD) Baskani Murat Çavga ise Ortahisar’in kendisini yansitan bir müzenin olmamasinin çok büyük bir eksiklik olduguna vurgu yaparak söyle konustu: “Arkeoloji müzesinden bahsettiniz. Kostaki Konagimiz bunun için uygun. Trabzon Müzesi restorasyonu sürüyor. Eserler depolarda duruyor. Bunlari Nemlizade Konagi’na aktararak gün isigina çikarabiliriz. Ortahisar’in kendisini yansitamayan bir müzesinin olmamasi için büyük bir eksiklik. Kizlar Manastiri’nin viyadüklerinin altina bir otopark yapabiliriz. Maalesef Il Kültür ve Turizm müdürlügü 5 yildir vekaleten yönetiyor. Bu makam bu sehre gerçekten katki saglamak isteyen insanlarin makami olmali. Bu sehir öyle bir sehirki, kendi imkânlariyla beraber turist sayisini artirdi. Ortahisar ile ilgili bir turizm envanter çalismasi göremedim. Bunun belediye sitesinden yayinlanmasi gerekiyor. Turizm rotalarinin olusturularak bunun belediye sitesinden yayinlanmasi gerekiyor. Turlarin fiyat denetimlerinde sizden destek istiyoruz” diye konustu.



“Araplar Gürcistan’a kaçiyor”

Trabzon Bölgesel Turist Rehberleri Odasi Baskani Davut Demir ise turizm pazarinin Batum’a kaydigina vurgu yaparak, “Biz kentte sürekli sahada olan insanlariz. Bizler her seyi sahada görüyoruz. Biz öncelikli olarak gelen insanlara bir anket yapmiyoruz. Bölgemize gelislerde pazarlarin Gürcistan’a aktigini görüyoruz. Iranli turistler Batum’a gelip yilbasini burada kutluyor. Bizim turistlerin aksam vakitlerini geçirilebilecekleri eglenceli yerler yok. Eglence sektörü eksik. Zamaninda Israillilerin kaçtigi gibi Araplarin ve Iranlilarin da Gürcistan’a kaçtigini görüyoruz. Bize bozmak için yeni Uzungöller lazim. Ayder Yaylasi yikilip yeniden yapiliyor. Su anda bölgemize gelisler daha çok Anadolu’dan En alt ekonomik gruplar geliyor. Bu turizmin can çekistiginin göstergesidir. Biz artik misafirimizi Uzungöl’e sokmuyoruz. Çok kalabalik, bozulmus. Turist, bozulmamis, dogal yerler istiyor. Daha bakir yerlere götürüyoruz. Sahada hizmet sektöründe çok büyük eksikler var. Hiçbir soförümüzün egitimi, kültürü yok. Gözleri Arap turistten baska bir sey görmüyor. Tur otobüslerini yillardan beri sehir merkezine sokamiyoruz. Diger yandan altyapi çalismalarinin bitmemis olmasi da çok büyük sorun Trabzon’da müzelerimiz kapali. Bu da büyük bir sorun. Sehir Müzemiz çok basarali ama buraya turist getiremiyoruz. O trafige insanlari sokamiyoruz. Tur otobüsleri için ayri bir park alani olusturulmali. Trabzon’a gelen turistlerin binde biri Trabzon’u görüyor” seklinde konustu.

Dogu Karadeniz Saglik Turizmi Dernegi Baskani Mustafa Yilmaz ise konusmasinda saglik turizminin normal turizme on kat daha fazla para kazandirdigina vurgu yapti. Yilmaz, “Kizlar Manastiri dört sene önce yapildi. Ama hâlâ yollari konusuyoruz. Teleferik konusuyoruz yillardir ama hayata geçiremedik. DOKAP’in Ordu’da çok güzel yaylalarda çok güzel evler yaptigini gördüm. Burada yaylalarimizda böyle evler yok. DOKAP’tan bu konuda destek alabiliriz. Sehrimizin trafik sorununun çözülmesi gerekiyor. Bu sehre kruvazör turizmi sart. Limani kimseyi magdur etmeden tasiyabiliriz. Saglik turisti normal turiste göre 10 kat daha fazla para birakiyor. Saglik turizmde dünya çapinda yapilan tanitim ve reklamlar iyi bir sonuç verdi. Havaalani, sehir hastanesi baglantisini mutlaka düsünün” diye konustu.



Kayit disi tesislere dikkat çekti

Trabzon Oteller Birligi ve Turizm Gelistirme Dernegi Baskani Mustafa Dündar da salginin turizm üzerindeki etkilerinin incelenmesi gerektigini kaydederek, “Turizm ve hizmet sektörünün en önemli sorunu olan salginin önlenmesi için asilama konusunu gündeme tasimaliyiz. Biz yasadisi isletmelerle mücadele için kurulduk. Ilçemizde 500’e yakin tesis var. Bunlardan sadece 213 tanesi belgelidir. Geriye kalan tesisleri turizm tesisi olarak tanimlayabilir miyiz? Aslinda bu turizme vurulan en büyük baltadir. Tesis size kayitli olanlardir. Digerleri tesis degildir. Biz kayit disi isletmelerle ilgili sikâyetlerimizi kurumlara ilettik. Ama istedigimiz sonuçlari alamadik. Güvenli turizm sertifikasi uygulamasi 213 tesisten sadece 57 tesiste var. Geriye kalanlarin kapatilmasi gerekir. Trabzon turizm sektörü sadece yasadisiliktan korkuyor, baska kimseden korkmuyor. Bizim sorunumuz haksiz rekabettir. Bunun da nedeni yasadisiliktir. Nitelikli personel çalistirilmali. Çok turist istemiyoruz, biz nitelikli turist istiyoruz. Para kazandiran turist istiyoruz. Bizim eglence parkina ihtiyacimiz var. Turizm yatirimcilari yeni imar alanlari istiyoruz” dedi.



“400 tane kayit disi tesis var”

Konusmacilarin sorularini cevaplandiran Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, turizmin sehrin ekonomisini ve istihdamini dogrudan ilgilendirdigini belirterek, “Bizim sehrimizde bir araya gelme sorunu var. Birlikte hareket etme kabiliyeti konusunda sikintilarimiz var. Turizm sehrimizin ekonomisini, istihdamini dogrudan ilgilendiriyor. Burada birçok konuya vakif oldum. Turizm sehrimizin en önemli tanitim unsuru. Bu konusulanlarin bundan sonraki eylem planlarina yol haritasi olmasini istiyorum. Ben simdi Arapça ögreniyorum. Turiste kendi lisaniyla konustugunuz zaman kendisini güvende hissediyor. Her sey evvela güvenle baslar. Arkeoloji Müze konusunu Yukari Hisar’da ya da kazi yapilan alanlarda çikan bölgede düsünüyoruz. Kalepark’tan Atapark’a turizm destinasyonu rotasi olmali. Tur otobüsleri için park alani hazirlayacagiz. Çocuklar için yeni bir yasam alani, lunaparkin olmasi lazim. Kanuni Sempozyumu’nu ilk kez sehrimizde gerçeklestirdik. Kanuni ve Mustafa Kemal Atatürk gibi degerlerimizi daha iyi degerlendirmemiz lazim. Muhacirlik müzesi çok önemli bir konu. Milli mücadele müzesi de hayata geçmeli. Bütün bunlar bu sehrin ekonomisine katki saglar diye düsünüyorum. Sehrimizde 400 civarinda kayitsiz tesis var. Merdiven alti diye tanimlayacagimiz bu tesisleri hukukilestirecek anlayisi ortaya koyalim. Kayit disi tesislerle ilgili her konuyu inceledik. Bunlari da hukuki mekanizma içerisine dahil edecek adimi da atacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA