Japonya Ve ASEAN, Güney Çin Denizi'nde 'Seyrüsefer Hürriyetinin' Saglanmasinda Anlasti

Japonya ve Güneydogu Asya Uluslar Birligi (ASEAN) üye ülkeleri, Güney Çin Denizi'nde "seyrüsefer hürriyetinin" saglanmasinda anlasti.

ASEAN'daki mevkidaslariyla çevrim içi toplantida bir araya gelen Japonya Disisleri Bakani Motegi Tosimitsu, ikili ve bölgesel iliskilere degindi.

Toplantida taraflar, Çin'in tehditkar faaliyetlerini sürdürdügü Güney Çin Denizi'nde "seyrüsefer hürriyetinin" saglanmasi noktasinda mutabakata vardi.

Motegi, ülkesinin, Hint-Pasifik bölgesinde statükonun güç kullanilarak degistirilmesine yönelik tesebbüslere karsi çiktigini belirtti.

Motegi, "Hint-Pasifik bölgesinde hukukun üstünlügü ve seffaflik prensiplerini koruma ve güçlendirmek bizim için önemlidir." dedi.

Subat ayindaki askeri darbe sonrasi siyasi krizin sürdügü Myanmar'da ASEAN'in çözüm girisimlerine yönelik Japonya'nin destegini animsatan Motegi, "Somut sonuç gerekiyor." diye konustu.

Motegi ülkesinin, ASEAN ülkelerinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina karsi mücadelesine destek olmayi sürdürecegini de sözlerine ekledi.

Bölgesel kalkinma amaciyla olusturulan ASEAN'da Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler, Singapur, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya yer aliyor.

Kaynak: AA