YEE'nin 'Selam Olsun' Projesinin Ilk Ayagi Karadag'in Baskenti Podgoritsa'da Gerçeklestirildi

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafindan, Balkanlar'da dostluk ve kültürel bagi sanat ile pekistirmek amaciyla "Yunus Emre ve Türkçe" yilina ithafen hazirlanan "Selam Olsun" projesinin ilk ayagi Karadag'in baskenti Podgoritsa'da düzenlendi.

YEE tarafindan yapilan açiklamaya göre, siir dinletisi, kukla gösterisi ve cam isleme sanatindan örneklerle baslayan etkinlik, Türkiye ve Balkan türküleri ile son buldu.

Ilk ayagi Podgoritsa'da gerçeklestirilen projede ayrica Yunus Emre'nin dizeleri hem siir hem de beste olarak yer alirken, Türkiye'nin, Balkanlar ile ortak kültürel mirasina da deginildi.

- Yunus Emre’nin ölümünün 700. yil dönümü etkinlikleri kapsaminda "Selam Olsun" projesi

Balkanlarda açik hava ve sahne sanatlari gösterilerinin yapilmasini içeren proje Karadag’da baslayip, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Macaristan ile devam edip Romanya’da son bulacak.

Proje kapsaminda ülkelerde gerçeklestirilecek kültürel faaliyetlerle Yunus Emre’yi tanimak, anmak ve anlatmak disinda sanatseverlerin keyifle katilacaklari kisa sanat etkinlikleri organize ediliyor.

"4 Kapi 40 Makam" felsefesinin ebru sanati ile icra etmek üzere yapilan çalismalar, kukla performansi, geleneksel Türk tiyatrosunun olmazsa olmazlarindan Karagöz ve Hacivat tiyatro oyunu, Yunus Emre’nin dizelerinin makama aktarilmasi, siirlerinin seslendirilmesi ve cam üfleme sanati ürünlerini Balkan halkina ulastiran projede, Yunus Emre'nin kucaklayici görüsünü sanat ile bulusturmak amaçlaniyor.

2021 yili hem Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafindan hem de Cumhurbaskanligi tarafindan Yunus Emre’nin ölümünün 700. yil dönümüne ithafen anma yili ilan edilirken ayni zamanda Türkçe yili olarak kabul edildi.

YEE de tüm çalisma prensibine ve faaliyet amacina yansittigi bu ruhu canlandirmaya ve anlatmaya gayret göstererek, bu anlamli yil hasebiyle her bölgede pek çok alanda kültür, sanat, egitim ve dil programlarina tüm yil boyunca devam edecek.

Kaynak: AA