ITO Baskani Avdagiç Açiklamasi 'Piyasada Is Var Ama En Çok Duydugumuz 3 Sey Faiz, Eleman, Ham Madde Sikintisi'

'Üreticimizin is yapma istahi yüksek. Sipariste sorun yok. Bizim o siparisi karsilayacak is yapma istahimiz var'

Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, "Isler nasil diye soruyorlar. Sanayide su anda isle, siparisle ilgili sikinti yok. Talepleri karsilayabilmek için hazir stoklari dahi devreye aldigimiz bir dönemden geçiyoruz. Bazi üreticilerin çift vardiya çalismaya döndügünü biliyoruz. Piyasada is var ama en çok duydugumuz 3 sey faiz, eleman, ham madde sikintisi." ifadelerini kullandi.

Avdagiç, yaptigi yazili açiklamada, üreticinin siparis tarafinda sorun yasamadigini kaydetti.

Avdagiç, "Üreticimizin is yapma istahi yüksek. Sipariste sorun yok. Bizim o siparisi karsilayacak is yapma istahimiz var." ifadesini kullandi.

Piyasadaki finansman sikintisina karsi "seçici" destek saglanmasi önerisinde bulunan Avdagiç, sunlari kaydetti:

"Yüksek faizin etkisini asil ortadan kaldiracak belki de tek konu, yatirimcinin finansman maliyetinin belli bir kisminin kamu kaynaklari tarafindan karsilanmasi. Makine teçhizat yatirimi yapan, dogrudan üretime yönelik tevsi yatirimi yapan, ‘greenfield’ dedigimiz sifirdan yatirim yapanin kullandigi ki bu daha önceki tesviklerde de vardi, yatirim kredisinin faiz maliyetinin yüzde 40'i, yüzde 50'si bir fondan karsilanabilir. 'Bazi sektörlerin faiz maliyetini karsilamiyoruz da' denilebilir. 'Sadece orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerdeki yatirimlari karsiliyoruz da' diyebilirler. Yani 'bu destek topyekun bütün yatirimlar için verilsin' demiyoruz. Yesil duyarliligini artiran, çevre yatirimlarini düzenleyen, atiklarini azaltan yatirimlar gibi çerçeveyi daraltip seçici bir finansman destegi verilebilir."

Gelecegi güvence altina alacak, kapasiteyi artiracak, yüksek teknoloji ihracatini genisletecek yatirimlari destekleyen finansman yapisina agirlik verilmesini gerektigini aktaran Avdagiç, "Orta-uzun vadede rekabet sikintisi çekmemek için mukayeseli üstünlügümüzü, kapasitemizi ve teknolojik seviyemizi yükselterek artirmak sart." ifadesini kullandi.

- "Sanayide su anda isle, siparisle ilgili sikinti yok"

Sekib Avdagiç, bir diger hassas konunun ham madde temini ile ilgili oldugunu vurgulayarak, "Diyorlar ki, demir fiyatlarini devlet düsürsün. Demir fiyatini devlet mi belirliyor? Hayir, Londra Metal Borsasi var. Ne yapilabilir? Türkiye'nin kendi iç üretim kaynaklari ile buna adim atabiliriz. Nasil Çin ihracata kisitlama getiriyor, diyor ki 'içerideki talebi karsilamadan ihraç edemezsin.' Bu yaklasimlari dünya metal dengesini bile bozuyor. Bizim de kritik ham maddeler için belki de bunu yapmamiz gerek." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, salginin de etkisiyle Uzak Dogu'dan uzaklasan siparisler için ideal bir ülke haline geldigini belirten Avdagiç, bu trendin devami için tedbirlerin sürmesi gerektigini kaydetti.

Avdagiç, "Disaridan çok pahali aldiginiz ham madde ile ürettiginizi bugün pahali satiyorsunuz. Su an siparis Çin'e gitmedigi için geliyor. Çin, ‘içeride çok büyük pazar var’ dedi. Navlun fiyatlari zaten çok yükseldi. Kendine denge kurmaya çalisiyor. O yüzden de siparis geliyor. Ama yarin rekabet gücü açisindan nerede olacagimizi bilmek için bugünden alacagimiz tedbirler önemli." degerlendirmesinde bulundu.

Sanayide en çok duyduklari konulardan birinin de eleman sikintisi oldugunu belirten Avdagiç, nitelikli ara eleman sorununa çözüm için üniversite mezunu ama is bulamayan gençlerin de ikincil kurslarla is dünyasina yönlendirilebilecegini kaydetti.

Avdagiç, "Isler nasil diye soruyorlar. Sanayide su anda isle, siparisle ilgili sikinti yok. Talepleri karsilayabilmek için hazir stoklari dahi devreye aldigimiz bir dönemden geçiyoruz. Bazi üreticilerin çift vardiya çalismaya döndügünü biliyoruz. Piyasada is var ama en çok duydugumuz 3 sey faiz, eleman, ham madde sikintisi." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA