Meksika'da Halk 5 Eski Devlet Baskaninin Yargilanmasina 'Evet' Dedi

Meksika’da halk, geçtigimiz pazar günü yapilan referandumda 5 eski devlet baskaninin yargilanmasina “evet” derken, referanduma katilim oraninin yüzde 40’in altinda kalmasi nedeni ile referandum sonucunun geçerli olmasi beklenmiyor.

Meksika'da Halk 5 Eski Devlet Baskaninin Yargilanmasina 'Evet' Dedi
Meksika’da halk, Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador’un partisi Morena (Ulusal Yenilenme Hareketi) tarafindan desteklenen bir referandum ile ülkenin 5 eski devlet baskaninin yargilanmasinin gerekip gerekmedigine karar vermek için geçtigimiz pazar günü sandik basina gitmisti.

Referandum sonrasi Ulusal Seçim Enstitüsü (INE) tarafindan yapilan açiklamada, ülke çapinda açilan bin 830 seçim merkezinde kurulan 57 bin 77 sandikta gerçeklesen halk oylamasinda tüm oylarin sayilarak kesin sonucun belirlendigi ifade edildi. INE, referanduma katilan seçmenlerin yüzde 97,72’sinin “evet”, yüzde 1,54’ünün ise “hayir” oyu verdigini aktarirken, oylarin yüzde 0,73’ünün geçersiz oldugunu açikladi.

Referandumda oy kullanan seçmen sayisinin 6 milyon 663 bin 308 kisi oldugunu belirten INE, referanduma katilimin yüzde 7,11 oldugu açikladi.

INE Basdanismani Lorenzo Cordova yaptigi açiklamada, referandumun basarili bir sekilde gerçeklestirildigine vurgu yaparak “Bütün olumsuzluklara ve iptal girisimlerine ragmen halk oylamasi iyi gitti ve INE daha güçlü çikti” dedi.



Sonucun geçerli olmasi beklenmiyor

Meksika anayasasina göre, referandumun geçerli olmasi için katilimin en az yüzde 40 olmasi gerektigi göz önünde bulundurulursa bu düsük katilim yüzdesi nedeni ile referandumun sonuçlarinin geçerli olmamasi bekleniyor.

“Sonuçlar baglayici olsun ya da olmasin bu çok önemli bir seydi”

Devlet Baskani Obrador, halk oylamasina katilanlari tebrik ederek, “Pazar günkü halk oylamasinin sonuçlarindan memnunum. Ayrica tarihimizde kayitli hiç bir referanduma bu kadar çok insan katilmamisti. Sonuçlar baglayici olsun ya da olmasin bu çok önemli bir seydi” dedi.

Öte yandan referandumda seçmene sadece, “Adaletin ve magdur vatandaslarin haklarinin güvence altina alinmasi amaciyla, son yillarda siyasi aktörler tarafindan alinan siyasi kararlarin aydinlatilmasi sürecinin baslatilmasi için gerekli islemlerin kanunlara ve anayasal çerçeveye uygun olarak yapilmasini kabul ediyor musunuz?” sorusu sorulmus ve “evet” ya da “hayir” cevabi verilmesi istenmisti.
Kaynak: İHA