Bitlis'te Saglik Ekipleri Asilamada 'Turuncu' Seferberligi Baslatti

En az bir doz asi yapilanlarin orani en az iller arasinda bulunan Bitlis'te mobil asi ekipleri asilamanin artirilmasi için sicak hava ve zorlu cografyaya ragmen köy köy gezerek vatandaslarin ön yargilarini yikmaya çalisiyor Bitlis Saglik Müdürü Koray Okur: 'Asilama oranimizda hizli bir artisi önümüzdeki günlerde yasayacagimizi umuyorum. Tüm ekiplerimizle sahadayiz' Mobil asi ekibinde görevli Dr. Turgut Koyuncu: 'Bazi insanlar kronik hastaliklari tetikleyebilecegi, genç kesim de kisirlik yapabilecegi söylentilerinden dolayi asi yaptirmak istemiyor. Bunlari asmaya çalisiyoruz'

SENER TOKTAS/FILIT GÜLELÇIN - Asilama orani en düsük iller arasinda bulunan Bitlis'te, Il Saglik Müdürlügü bünyesinde olusturulan mobil ekipler, kentin "kirmizi" kategoriden "turuncu" kategoriye geçmesi için çalismalarini sürdürüyor.

En az bir doz asi yapilanlarin orani en az iller arasinda bulunan Bitlis'te yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin kontrol altina alinmasi ve toplumsal bagisikligin saglamasi amaciyla mahalleler ve köylerde kapi kapi dolasan ekipler, asi hizmetini vatandasin ayagina kadar götürüyor.

Asi konusundaki ön yargilari yikmaya çalisan, vatandaslarla birebir görüserek asi olmaya ikna eden ekipler, kentteki asilama oraninin yükseltilmesi için özveriyle görev yapiyor.

Saglik çalisanlari, sözde "kisirliga neden oldugu", "kronik hastaliklari tetikledigi" gibi gerekçelerle asi yaptirmayanlari ikna etmek için yogun çaba gösteriyor.

Sicak hava ve bölgenin zorlu cografyasina ragmen toplu çalisma alanlarini, kirsal bölgeleri dolasarak vatandaslara asi hizmeti ulastiran mobil ekipler, su ana kadar 141 bin 836 kisiye asi yapti.

- "Tüm ekiplerimizle sahadayiz"

Il Saglik Müdürü Koray Okur, AA muhabirine, Bitlis'in asilama oraninda en düsük illerden biri oldugunu söyledi.

Saglik camiasi olarak günlük toplantilar yaptiklarini, il merkezi ve ilçelerde de muhtarlarla bir araya geldiklerini ifade eden Okur, "Halkta olusan yanlis bir algi var. Ekip olarak bunu kirmaya çalisiyoruz. Ekiplerimiz tek tek vatandaslarimizi ariyor, saha ekiplerimiz muhtarlarimizla ev ev gezerek vatandaslarimizi ikna etmek için ugrasiyor." dedi.

Bu çalismalarinin sonuç vermeye basladigini dile getiren Okur, "Ilimizde yavas yavas kipirdama var. Bitlis halki ferasetli ve inançli. Arkadaslarimizin iknalarina da cevap veriyor. Asilama oranlarimizda hizli bir artisi önümüzdeki günlerde yasayacagimizi umuyorum. Asilamanin düsük olmasindan dolayi vaka sayisinda artis yasamaktayiz ama ekiplerimiz onun da üstesinden geldi. Önümüzdeki birkaç gün içinde oranin tersine dönecegine inaniyoruz." diye konustu.

Okur, asinin "kisirlik" yaptigi yönünde yanlis bir inanis oldugunu anlatarak, saglik ekiplerinin vatandaslari ikna etmek için gerekli görüsmeleri yaptigini aktardi.

"Tüm ekiplerimizle sahadayiz." diyen Okur, bugüne kadar yaptiklari asilardan dolayi bir yan etki görülmedigini belirtti.

- "Halki asiya tesvik ediyoruz"

Mobil asi ekibinde görevli Dr. Turgut Koyuncu ise asilama oraninin yüksek olmasinin toplum sagligi açisindan önemli oldugunu belirtti.

"Bazi insanlar kronik hastaliklari tetikleyebilecegi, genç kesim de kisirlik yapabilecegi söylentilerinden dolayi asi yaptirmak istemiyor. Bunlari asmaya çalisiyoruz." ifadelerini kullanan Koyuncu, halki asiya tesvik ettiklerini kaydetti.

Koyuncu, "Genelde basarili oluyoruz. Sistemin oturacagini ve halkimizin çogunun asilanacagini düsünüyoruz." seklinde konustu.

Ebe Yagmur Çalikusu da yogun bir asilama çalismasi yürüttüklerini, köy köy, mahalle mahalle, belde belde dolasarak vatandaslara istedikleri asiyi yaptiklarini anlatti.

Asi yaptirmak istemeyenleri de ikna etmeye çalistiklarini dile getiren Çalikusu, "Ne kadar fazla asi yaparsak o kadar mutlu oluyoruz. Salginin asilama sayesinde bir an önce bitmesini umuyoruz. Ikna etmede de zaman zaman zorlaniyoruz. Bazi söylentilerin arkasindan giden özellikle gençler asi olmak istemiyor. Direnç gösteriyorlar ama salgini asilama ile bitirebiliriz. Herkesi asi olmaya davet ediyorum." diye konustu.

- Kanaat önderinden asi çagrisi

Güroymak ilçesinde Kur'an egitimi alan gençlere de mobil ekipler tarafindan asi uygulandi.

Herrese asi yaptirmalari çagrisinda bulunan kanaat önderi Abdulgani Mutlu, söyle konustu:

"Bütün dünyada yayilan bu hastaligin ülkemizde de var oldugunu gördük, yasadik. Herkesin asi olmasini istiyoruz. Asi herkes için iyidir. Hastalik kime gelir, kime geçer belli olmaz. Asinin faydasi çok. Hastaliktan kurtulmak için asi olmak gerekiyor. Dinen de vacip."
Kaynak: AA