Suriye'nin Güneyinde Dera'da Esed Rejiminin Yeni Dayatmalarina Karsi Çikan Halk, Yogun Bombardiman Altinda

Esed rejimi güçlerinin Dera'ya düzenledigi saldirilarda ilk belirlemelere göre 1 sivil öldü.

Suriye'nin güneyindeki Dera'da, Bessar Esed rejimi ile müzakereleri yürüten Dera Merkezi Komitesi (Dera Uzlasi Merkezi), Esed rejiminin yeni dayatmalarini reddettigini için yogun bombardiman altinda tutuluyor.

Derali aktivist ve gazetecilerin kurdugu Horan Özgürleri Toplulugu Sözcüsü Eymen Ebu Nokta, AA muhabirine yaptigi açiklamada, rejim güçlerinin, Dera el-Beled bölgesine sabahtan bu yana yogun saldirilar düzenledigini söyledi.

Ebu Nokta, Dera el-Beled bölgesinin yakinindaki Sed Yolu Mahallesine düzenlenen bombardimanda, ilk belirlemelere göre Ebu Ali Gazlan adli sivilin hayatini kaybettigini aktardi.

Rejim güçlerinin Dera el-Beled'in bitisigindeki Sed Yolu ekseninden ilerlemeye çalistigini ifade eden Ebu Nokta, bölgedeki eski muhalifler ve halk, rejim güçlerinin girisimini püskürtmeyi basardigini belirtti.

- Rejim güçlerinden, Dera Merkezi Komitesi'ne (Dera Uzlasi Merkezi) yeni dayatmalar

Ebu Nokta, Rejim güçlerinin, Dera el-Beled'e uygulanan ablukayi kaldirmak ve bombardimani durdurmak için mahalle halkindan ve oradaki muhaliflerden, ellerindeki hafif silahlarin tümünü teslim etmelerini ve evlerin aranmasina izin vermeleri yönündeki taleplerine yeni sartlar ekledigini belirterek, "Komiteden, rejim bayragini Suriye'nin bayragi olarak tanimasi, ülkenin güvenliginden sorumlu olan rejim ordusunu tanimasi ve Bessar Esed'i, Suriye'nin seçilmis mesru baskani olarak tanimasi istendi." diye konustu.

Dera Merkezi Komitesi'nin, Esed rejiminin yeni sartlarinin tamamini reddettigini belirten Ebu Notka, abluka altindaki Dera el-Beled'e saldirilarin yogunlastigini vurguladi.

Ebu Nokta, rejim güçlerinin, Dera Merkezi Komitesi Sözcüsü Avukat Adnan Masalme'nin evine havan saldirisi düzenledigini sözlerine ekledi.

-Dera'daki olaylar nasil basladi ?

Esed rejimi ve destekçisi Rusya, 25 Haziran'da Dera el-Beled Mahallesi'nde yasayan halktan ve oradaki muhaliflerden, ellerindeki hafif silahlarin tümünü teslim etmelerini ve evlerin aranmasina izin vermelerini istemisti.

Dera'daki Uzlasi Merkezi ve bölge halkinin ileri gelenleri, bu istege, Temmuz 2018'de Rusya ara buluculugunda Esed rejimiyle sadece agir silahlarin teslim edilmesi yönünde varilan anlasmaya aykiri oldugu gerekçesiyle karsi çikmisti.

Bunun üzerine Esed rejimi güçleri, Dera el-Beled'de yasayan yaklasik 40 bin sivile 25 Haziran'da abluka uygulamaya baslamisti. 26 Temmuz'da da Esed rejimi güçleri heyeti ile Dera'daki Uzlasi Merkezi arasinda Dera el-Beled Mahallesi'nde yasayan halktan ve oradaki askeri muhaliflerden ellerindeki hafif silahlarin tümünü teslim etmeleri, evlerin aranmasina izin vermeleri ve ablukanin kaldirilmasi konularinda anlasmaya varilmisti ancak Esed rejiminin anlasmanin disina çikarak mahalledeki hakimiyetini güçlendirmek amaciyla 29 Temmuz sabahi mahalleye kara operasyonu baslatmasi üzerine gerginlik Dera ilinin dogu ve bati kirsallarina da siçramisti.

Taraflar arasinda çikan çatismalar sonucu Dera'daki yerel silahli muhalifler, rejim güçlerine ait çok sayida kontrol noktasini ele geçirip bazi rejim unsurlarini esir almisti.

Esed rejimi güçleri heyeti ile Dera'daki Uzlasi Merkezi arasinda Rusya gözetiminde yapilan görüsmelerin sonuçsuz kalmasi üzerine rejim güçleri, mahalleyi 29 Temmuz'dan bu yana araliklarla havan topu ve tank atislariyla hedef aliyor.

Orta Dogu'daki "Arap Bahari" dalgasinin Suriye'ye de siçramasiyla 15 Mart 2011'de bir grup ögrencinin okul duvarina, Bessar Esed'e hitaben, "Ey doktor (Bessar Esed) simdi sira sende" yazmasiyla baslayan halk ayaklanmasinin fitili Dera'da ateslenmis, kent yillar içinde muhaliflerin eline geçmisti.
Kaynak: AA