EPDK'nin Ar-Ge, Test Ve Ilk Dolum Amaçli Akaryakit Teminine Iliskin Karari Resmi Gazete'de Yayimlandi

Ar-Ge ve test amaçli, referans test yakiti veya araç ilk dolum yakiti olarak kullanilmak üzere, ihrakiye teslimi kapsamindaki akaryakit türlerinin, taktik yakitlarin, biyodizelin ve özel üretim akaryakitlarinin dogrudan temininde, belirli kurumlarin yillik 500 litre ve altindaki talepleri, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) Petrol Piyasasi Daire Baskanliginin iznine tabi olacak.

EPDK'nin, konuya iliskin karari Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Ar-Ge ve test amaçli, referans test yakiti veya araç ilk dolum yakiti olarak kullanilmak üzere, ihrakiye teslimi kapsamindaki akaryakit türlerinin, taktik yakitlarin, biyodizelin ve özel üretim akaryakitlarinin dogrudan temini, savunma sanayi kapsaminda faaliyet gösteren kamu sirketlerinin, Savunma Sanayi Baskanligi ile savunma sanayindeki projelerde sözlesme akdetmis olanlarin, Devlet Hava Meydanlari Genel Müdürlügünün, otomotiv üreticilerinin, üniversite ve laboratuvarlarin miktar siniri olmaksizin tüm talepleri ile bunlarin disinda kalanlarin akaryakit türünden yillik 500 litre ve altindaki talepleri Petrol Piyasasi Daire Baskanliginin iznine tabi olacak.

Bunlarin disinda kalanlarin bir akaryakit türünden yillik 500 litrenin üzerindeki talepleri ise Kurulun iznine tabi olacak.

Kurumca, Gümrük Tarife Istatistik Pozisyonu (GTIP) bazinda akaryakit olarak belirlenen ürünlerle ayni GTIP numarasina sahip olan ancak üretim asamasinda bir veya daha fazla özelligi belirli bir aralikta olacak sekilde hazirlanan özel üretim akaryakitlarin temini ise rafinerici veya dagitici lisansi sahibinden yapilacak.

Taktik yakit temini, ihrakiye temini ve biyodizel temini kapsamindaki izin talepleri kullanicilar tarafindan, özel üretim akaryakitlarin temini kapsamindaki izin talepleri ise ikmali gerçeklestirecek lisans sahipleri tarafindan EPDK'ye yapilacak.

Kullanicilar temin ettikleri akaryakiti hiçbir surette piyasa faaliyetine konu etmemekle ve sadece basvurusunda beyan ettigi kapsamda kullanmakla yükümlü olacak.

Öte yandan, EPDK, Resmi Gazete'de yer alan diger kurul kararinda Elektrik Dagitim Sirketlerinin Planli Bakim Harcamalarinin Tarife Hesaplamalarinda Dikkate Alinmasina Iliskin Usul ve Esaslar'da degisiklige gitti.

Buna göre, üçüncü seviye planli bakim giderleri için TEDAS tarafindan her yil yayimlanan birim bedeller baz alinacak.

Tarife uygulama döneminin her bir yili için geçerli olan düzeltme islemlerine esas birim bedeller, ayni uygulama dönemi için kabul edilen yatirim harcamalarina esas birim bedellerin güncellenmesinde kullanilan degisim katsayilariyla ilgili yil ortasina göre güncellenen birim bedellerinden yüzde 25 oraninda indirim yapilmak suretiyle belirlenecek.

Kaynak: AA