1 TL Ile 100 Kilometre Giden Elektrikli Araç Yaptilar

Trabzon’un Of ilçesinde meslek lisesi ögrencileri 8 ayda yaptiklari 120 kilo agirligindaki elektrikli araç, bir tam sarjla 1 TL’ye 100 kilometre gidebiliyor. Teknofest elemelerini geçen ögrenciler, ’’Simurg’’ isimli araçla elektrikli araçlariyla Teknofest’te derece için yarisacak.

1 TL Ile 100 Kilometre Giden Elektrikli Araç Yaptilar
2021 Teknofest Liseler Arasi Elektrikli Araçlar yarismasi için kollari sivayan Haci Mehmet Bahattin Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri tüm zorluklara ragmen 8 ay gibi kisa bir sürede gece gündüz çalisarak elektrikli araç yapmayi basardi. Yaptiklari hesaplamalara göre elektrikli araçlarinin bir dolu sarjla elektrikli araçlari 100 kilometre gidecegini belirten ögrenciler bunun karsiliginda 1 TL’lik enerji harcandigini dile getirdiler. 7 kisilik bir ögrenci grubu ile yaptiklari ’’Simurg’’ isimli araçla Teknofest eleme turlarini geçen ögrenciler, 31-Agustos-5 Eylül arasinda Teknofest Liseler Arasi Elektrikli Araçlar yarismasina katilacak. Türkiye’de 40 lisenin katildigi yarismada ’Simurg’’ takimi, araçlarinin hafif olmasi ve daha fazla mesafe katedebilme özelligini avantaj olarak kullanacak. Araçlarina güvenen ögrencilerin sonraki hedefi ise tasarimlari ve yapimi kendilerine ait batarya paketi ve hub motor yapmak.

Aydin: "Destek istiyoruz"

Proje hakkinda bilgi veren Makine Teknoloji Ögretmeni Fatih Mehmet Aydin, "Teknofest, bu yil ilk defa liseler arasi elektrikli araçlar kategorisinde bir yarisma düzenledi.

Bizde okul olarak ögrencilerimizle birlikte bu yarismaya katilacagiz. Teknofest’in iki eleme asamasini geçtik. Teknofest tarafindan 31-Agustos-1 Eylül arasinda Izmit’te yapilacak yarismalara katilacagiz. Bu yarismada Trabzon’u temsil eden tek okul biziz. Türkiye genelinde 40 araç lise seviyesinde bu yarismalara katilacak. Bizde bu 40 araçtan birisi olacagiz. Yarismaya genelde sanayisi büyük olan büyük sehirlerden katilim var. Trabzon’dan böyle bir aracin katilmasi bizim için zorlu oldu. Ekonomik anlamda zorluklar yasadik. Ögrencilerimizin büyük özverisi oldu. Yeri geldi geceleri çalistik. Büyük emek verdik bunun karsiligini alacagimizi düsünüyoruz. Ögrenci ve ögretmenlerimizi bu ise dahil etmek istedik. Inaniyorum ki bu yarisma bize bir tecrübe katacak. Yurt disinda da buna benzer yarismalar var. Bundan sonraki hedefimiz yurtdisindaki yarismalara hazirlanmak olacak. Trabzon’u temsil ettigimiz için Trabzon’un maddi manevi destegini arkamizda görmek istiyoruz. Bu bölgedeki ögrencilere güzel bir örnek olacagimizi düsünüyoruz. Yarismadan sonra ortaokullari gezecegiz. Bir ortaokul bahçesinde bu araçla gezdigimiz zaman bu aracin Trabzon’da, Of’ta Ulusoy Meslek Lisesi’nde yapildigini ögrenen bir ögrencinin çok farkli seyler hayal edebilecegini düsünüyorum. ’Biz de bunu yapabiliriz’ diyebileceklerini düsünüyorum" dedi.



Aydin: "Agirligimizin az olmasi avantajimiz"

Aracin teknik özelliklerinden bahseden Aydin, "Aracimizin motoru 2 bin watt. Hub motor olarak biliniyor. 2 bin 500 wattlik bir bataryasi mevcut. Bir motor sürücüyle birlikte aracimizi hareket ettirecegiz. Elektrik aksami aracin içerisinde bir ag gibi her tarafa yayilmis durumda. Elektronik kartlarimizla beraber aracimizin hizini motorumuzun ve bataryamizin sicakligini, bataryadan çektigimiz enerji miktarini aracimizin üzerindeki bir ekrandan görebilecegiz. Ekrani sayesinde soförümüz direkt müdahale edebilecek. Aracimizin kasasi ve sasisi karbonfiberden olusuyor. Karbon fiber oldugu için çelikten üç kat daha dayanikli. Aracimiz bütün aksamiyla 120 kilo civarinda agirliga sahip. Agirliginin az olmasi yarismada bizi avantajli konuma getirecektir. Ögrencilerimiz yaptigi testlerde yarim saatte 4 wattlik enerji harcamasi tespit ettiler. Bundan yola çikarak bataryamizin bir saatlik sarjiyla motorumuzun 25 kilometre yol gidebilecegini hesap ediyoruz. Tam bir sarjla da 100 kilometre gidebiliyor. Bu da gösteriyor ki 1 TL ile 100 kilometre yolu gidebilecegiz. Suan itibariyle 1 kilowatt enerji 0,47 kurus oldugunu için 100 kilometreyi 2 bin 500 wattlik bir batarya ile alabilecegimizi hesapladik" diye konustu.



Bozdag: "Elektronik aksamini kendimiz tasarlayarak yaptik"

Aracin elektronik aksami hakkinda bilgi veren Elektrik Elektronik Tasarimi Ögretmeni Gökhan Bozdag, "Liseler arasi elektrikli araçlar yarismasinda ögrencilerimizle birlikte bu aracin elektronik kartlarinin çizimini ve tasarimini yaptik. Bu elektronik kartlari tamamen aracin sensörlerinin birbiriyle haberlesmesi amaciyla yaptik. Günümüz otomobil teknolojisinde kullanilan canbus seri haberlesme protokolü kullaniliyor. Biz bunun biraz daha basitlestirilmis versiyonunu yaptik. Bizim bundan sonraki hedefimiz batarya paketlemesini tamamen kendimiz yaparak bu araca monte etmek. Ayrica tamamen kendi tasarimimiz olan bir hub motor yapmak istiyoruz.

Sen: "Çok kafa yorduk"

Okul ögrencilerinden takim kaptani Hayrullah Sen, "7 kisilik bir ekiple tam çalisiyoruz. Takimimizin adi ’ETT HMB ULUSOY MTAL GENÇ TAKIMI’. Yarismaya çok kisa bir zaman kaldi. Zorlandigimiz zamanlar oldu. Bazen geceleri de bu ise kafa yorduk. Son günlerde aksakliklarla karsilastik. Fakat bir sekilde bunlarin üstesinden gelmeye çalisiyoruz. Güzel bir yarisma olacagini düsünüyorum. Insallah yarismada iyi bir derece elde ederiz" seklinde konustu.



Çakmakli: "Arkadaslar çok azimli"

Projeye destek amaçli katilan Kayseri Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü ögrencisi Muhammet Saltuk Çakmakli, "Yazilimsal olarak arkadaslara destek veriyorum. Buradaki arkadaslarimiz çok azimliler. Gece gündüz birlikte çalisiyoruz. Insallah yarismadan güzel bir sonuç alacagiz" dedi.



Saka: "Ilk 10 okul arasindayiz"

Projeden çok fazla ümitli olduklarini belirten Okul Müdürü, Bilisim Teknolojileri Ögretmeni Bülent Saka, "Fatih Mehmet Aydin hocamizin Karadeniz Teknik Üniversitesi Enerji Toplulugu ögrencileriyle yaptigi fikir alisverisi sonucu; okul olarak ögretmen ve ögrencilerimizle Teknofeste katilacak bir proje yapabilecegimize karar verdik. Öncelikle takimizi olusturduk. 8 aylik bir süreçte aracimizi yaptik. Teknofest tarafindan yapilan elemeleri geçtik. Elektrikli Araç Kategorisi’nde yarisacak 40 araç içerisinde ilk 10’ncu siradayiz. Okulumuz, ilçemiz ve Ilimiz adina en iyi dereceyi alacagimizi ümit ediyorum. Bu projeye baslarken bize destek veren Of Kaymakamimiz Sayin Hayrettin Çiçek’e Of Belediye Baskanimiz Salim Salih Sarialioglu, Ilçe Milli Egitim Müdürümüz Sayin Idris Kabahasanoglu’na ve sponsorlarimiza çok tesekkür ediyorum. Insallah bu proje Ofumuz’un mesleki ve teknik egitimine çok büyük katki saglayacaktir" dedi.

Kaynak: İHA