Uzmanlara Göre Misir'in Refah Sinir Kapisi'ni Kapatmasi Filistinli Gruplara Yönelik Protesto Mesaji Olabilir

Filistinli uzmanlar, Misir'in abluka altindaki Gazze Seridi ile arasindaki Refah Sinir Kapisi'ni herhangi bir süre belirtmeden kapatmasinin, ateskes sürecine dönülmesi konusunda Kahire'nin Filistinli gruplara gönderdigi bir protesto mesaji olarak okunabilecegini belirtiyor.

Refah, Israil'in 2006'dan bu yana abluka altinda tuttugu, yaklasik 2 milyon Filistinlinin yasadigi Gazze Seridi'nin dünyaya açilan tek kapisi konumunda bulunuyor.

Gazze'deki Içisleri ve Ulusal Güvenlik Bakanligi, Misir makamlarinin, herhangi bir süre ya da sebep belirtmeden Refah Sinir Kapisi'ndan geçisleri pazar gününden bu yana çift yönlü sekilde kapattigini açikladi.

Misir'in bu karari farkli yorumlari beraberinde getirdi. Filistinli analistler ve uzmanlar, söz konusu adimin, ateskes sürecine dönülmesi konusunda Kahire'nin Filistinli gruplara gönderdigi bir protesto mesaji olarak okunabilecegini belirtirken, Filistinli gruplar Misir ile temaslarin kesilmedigine isaret ediyor.

- Misir'dan protesto mesaji

Filistin Medya Dernegi Müdürü, siyasi analist Ibrahim el-Medhun AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Gazze ile Israil arasinda, Misir'in ara buluculugunda varilan ateskes süreci aksamaya basladi. Sinir kapisinin kapatilmasi, Misir'dan bir protesto mesaji ve ateskes sürecine yeniden dönülmesi için bir baski olabilir." dedi.

Medhun, "Bu mesaj, ya ateskes sürecinde tepkisiz kalan isgal güçlerine ya da halk faaliyetlerinin tirmandirilmasina karar veren Gazze'deki Filistinli gruplara yönelik." ifadesini kullandi.

- Gazze, ablukanin daimi sekilde sonlanmasi konusunda israrci

Gazze'deki Filistinli gruplarin, yaklasik 15 yildir devam eden abluka krizinin gerçek anlamda ve daimi sekilde çözüme kavusmasi konusunda israrci oldugunu belirten Medhun, bu gruplarin taleplerine yanit alincaya kadar Israil üzerinde baski olusturmak için halk faaliyetlerini tirmandirmaya devam etme niyetinde oldugunu aktardi.

Misir'in Refah Sinir Kapisi'ni kapatma durumunun uzun sürmeyecegini ve bunun bazi nedenlere dayandigini kaydeden Medhun, bunlarin basinda ablukanin uzun sürmeyecegine dair Misir Istihbarat Baskani Abbas Kamil'in dile getirdigi Kahire'nin taahhüdü oldugunu söyledi.

- Misir, Gazze'de çözümden yana

Medhun, Refah Sinir Kapisi'nin kapali kalmasinin bölgedeki sorunlari artirdigina isaret ederek Misirlilarin, sorunlarin çözümüyle ilgilendigini söyledi.

Filistinli siyasi analist, sinir kapisinin uzun süreli kapali kalmasinin, Gazze'deki durumun Israil'e dogru bir patlamaya sebep verebilecegine, özellikle de Filistinli gruplarin bölgede olabileceklerin sorumlulugunu isgal güçlerine yükleyecegine dikkati çekti.

- "Bu sorunlar, taraflar arasindaki iliskinin sonu sayilmaz"

Yazar ve siyasi analist Abdulmecid Suveylim ise Refah Sinir Kapisi'nin kapatilma sebeplerinin net olmadigini, "teknik" ya da "siyasi" nedenlerden kaynaklanmis olabilecegini belirtti.

Suveylim, "Misir hükümeti, Gazze sinirindaki güvenlik duvarinin yakininda baslatilan faaliyetlerin ardindan Gazze'deki Filistinli gruplarin bazi davranislarindan rahatsiz olabilir. Kapatilma sebebi, ateskesin süreciyle ilgili davranislarinin Misir'la mutabik olmasi için Hamas üzerinde olusturmak olabilir." dedi.

Yasananlarin Hamas ile Kahire arasinda bir kopusa neden olacagini düsünmedigini aktaran Suveylim, "Bu sorunlar, taraflar arasindaki iliskinin sonu sayilmaz, bunlar çözülebilir meseleler." yorumunda bulundu.

- Hamas ile Misir arasindaki iliskiler

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu da son gelismelere iliskin degerlendirmesinde, "Misir'la güçlü, istikrarli ve saglam iliskimiz var ve yürütülen temaslar kesintiye ugramadi." ifadesini kullandi.

Filistinli gruplarin, Israil'in Gazze Seridi, Bati Seria ve Kudüs kentinde uyguladigi abluka ve isgal sona erene kadar devam etmeye karar verdigi halk faaliyetlerine iliskin Misir'in tutumuna deginmeyen Kanu, "(Filistin) halkinin mesru taleplerini elde etmek için baski araçlari kullanma hakki vardir ve ablukayi kirmaktan baska çareleri yok." diye konustu.

Islami Cihad Hareketi yetkililerinden Davud Sihab ise Misir'in, Gazze'nin yükünü hafifletmek için büyük çabalar sarf ettigini ve Gazze'yle temaslarinin devam ettigini kaydetti.

Refah Sinir Kapisi'nin kapatilmasi kararinin, Filistin halk protestolarinin tirmanmasiyla baglantili olmasini uzak bir ihtimal olarak degerlendiren Sihab, "Refah Sinir Kapisi dosyasi, Misir-Filistin iliskilerine bagli bir mesele; bu iliskiler, tarihidir ve kötü niyetli karalama girisimlerinden etkilenmez." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA