Üreme Sagligi Ve Infertilite Dernegi, Bebek Planlayan Çiftlere Kovid-19 Asilarini Yaptirmalarini Önerdi

Üreme Sagligi ve Infertilite Dernegi (TSRM), bebek planlayan çiftlere Kovid-19 asilarini yaptirmalari önerisinde bulundu.

TSRM Yönetim Kurulu tarafindan yapilan açiklamada, dünyada ve Türkiye'de artan delta varyanti nedeniyle Kovid-19'a bagli yogun bakim ihtiyaci olan hasta ve ölüm sayilarinda artis yasandigi hatirlatildi.

Açiklamada sosyal mesafenin korunmasi ve kisisel hijyen kurallarina dikkat edilmesi disinda asi programlarina uyulmasinin hem toplum bagisikliginin saglanmasi hem de delta varyantina bagli kayiplarin önlenmesi açisindan önemli oldugu vurgulandi.

- Gebelikte agir hastalik orani daha yüksek olmakta

Dünya Saglik Örgütü'nün Haziran-2021 verilerine göre gebelerde Kovid-19 hastaliginin daha siddetli seyredebildigi belirtilen açiklamada, "Gebelikte Kovid-19 enfeksiyonu nedeniyle hastaneye basvurular artmakta ve agir hastalik orani daha yüksek olmaktadir. Erken dogum ve ölü dogum oranlari Kovid-19 geçiren gebelerde iki kat daha yüksektir. Ülkemizde de yaygin olarak görülmeye baslayan Kovid-19 delta varyantinin daha da bulasici olmasi nedeniyle gebe kalmayi planlayan tüm kadinlara gebe kalmadan önce iki doz asi yaptirmalari önemle tavsiye edilmektedir." denildi.

Gebelik sirasinda yapilan Kovid-19 asilarina bagli önemli sorun tespit edilmedigi aktarilan açiklamada, Kovid-19 asilarinin erkek veya kadinlarda kisirlik yaptigina dair en ufak bir süphe ortaya çikmadigi, bu asilarin sperm sayilarini azaltmadigi ve kadinlarda toplanan yumurta sayisi ve embriyo gelisimini de etkilemedigi kaydedildi.

Kaynak: AA