Tunceli'de Helikopterler Yüksek Rakimda Bulunan Tarihi Top Parçalarini Tasimak Için Havalandi

Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel: 'Biz öncesinden bölgeye gittik ve bu parçalari almaya çalistik. Yaklasik 500 kilogram agirligindaydilar ve o bölgeye ulasim oldukça zordu. Araç ile ya da baska bir sekilde almamiza imkan yoktu. O yüzden Valimizin talimatlari ve askerimizin destegiyle bölgeye gidip eserleri aldik'

Tunceli'nin Pülümür ilçesindeki 3 bin rakimli Bagirpasa Dagi'nda bulunan ve 1. Dünya Savasi'nda kullanildigi degerlendirilen tarihi savas topu parçalari, iki helikopterle tasinarak kentteki müzede koruma altina alindi.

Munzur, Hel, Yilan ve Sülbüs daglari arasinda kurulu olan kent, dogasi ve yaban hayati varliginin yani sira çok sayida tarihi güzelligiyle de ziyaretçilerini hayran birakiyor.

Yillara meydan okuyan tarihi kale, kilise ve köprülerle açik hava müzesini andiran kentte, Il Kültür ve Turizm Müdürlügü ve Tunceli Müzesi Müdürlügü de kültür varliklarinin korunmasi amaciyla çalisma yürütüyor.

Bu kapsamda Pülümür ilçesindeki 3 bin rakimli Bagirpasa Dagi'nda yaylacilar tarafindan bulunan tarihi savas topu parçalarinin da koruma altina alinip kent müzesinde sergilenmesi amaciyla çalisma baslatildi.

- Tasinmasinin zor olmasi nedeniyle iki helikopter devreye girdi

Yaklasik bir hafta önce toplarin bulundugu alana kesif amaçli giden müze personeli, söz konusu top parçalarinin insan gücü ile tasinmasinin zor olmasi sebebiyle Valilik bilgisinde Il Jandarma Komutanligindan helikopter talep etti.

Vali Mehmet Ali Özkan'in talimatlari dogrultusunda harekete geçen jandarma ekipleri de müze müdürü Kenan Öncel ve arkeolog Özgün Sahin'i de yanlarina alarak iki helikopterle top parçalarinin bulundugu alana uçus gerçeklestirdi.

Göçerlere ait esekle yaklasik 1 kilometre uzakliktaki helikopterin inis yapabilecegi düz bir alana tasinan top parçalari, daha sonra jandarma özel harekat timlerinin de destegiyle helikoptere konuldu.

Ilçedeki Dagyolu Jandarma Karakol Komutanligi'na getirilen her biri yaklasik 150 kilogram olan üç top parçasi, buradan da araca bindirilerek müzeye götürüldü.

Müze uzmanlarinca yapilacak detayli incelemeler sonucunda top parçalarinin hangi dönemde kullanildigi tespit edilecek.

Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel, gazetecilere yaptigi açiklamada, kentte müzesinin açilmasindan beri sergi, kazi ve yüzey arastirmalari yaptiklarini söyledi.

- "1. Dünya Savasi'ndan kaldigini tahmin ediyoruz"

Kültür varliklarinin korunmasi ve tahribata ugramamasi için sürekli çalismalar yürüttüklerini ifade eden Öncel, söyle konustu:

"Son olarak da Pülümür ilçemizde vatandaslarimizin bize bu bölgede Birinci Dünya Savasi'ndan kalma araç-gereçlerin bulundugunu söylemesi üzerine Sayin Valimiz Mehmet Ali Özkan'in talimatlari ve güvenlik güçlerimizin yardimlariyla bölgeye gittik. 1. Dünya Savasi'ndan kaldigini tahmin ettigimiz ve Ruslarla yapilan savasta yöre halkinin burada Ruslara karsi mücadelesi sonucunda bu bölgede onlari durdurduklarini ve komutanin Enver Pasa da oldugunu biliyorduk. Burada buldugumuz eserler ve parçalarda bunlarin somut belgeleri niteligindeydi."

Öncel, bulunan eserlerin müzenin arsivinde yerini alacagini belirterek, "Gerekli bakimlari ile restorasyonlari yapildiktan sonra Kültür ve Turizm Bakanligimizin izinleriyle sergilerde yerini alacaktir." ifadesini kullandi.

Güvenlik güçlerinin yardimi sayesinde helikopterle eserlerin bulundugu bölgeye gittiklerini anlatan Öncel, "Onlara da ayri bir tesekkür etmek istiyorum ve kendilerinin emekleri oldukça fazlaydi. Biz öncesinden bölgeye gittik ve bu parçalari almaya çalistik. Yaklasik 500 kilogram agirligindaydilar ve o bölgeye ulasim oldukça zordu. Araç ile ya da baska bir sekilde almamiza imkan yoktu. O yüzden Valimizin talimatlari ve askerimizin destegiyle bölgeye gidip eserleri aldik." diye konustu.
Kaynak: AA