TESK Genel Baskani Palandöken'den 'Dogal Afetlere Karsi Sigortalilik Orani Artirilsin' Çagrisi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, ülkede son birkaç yildir deprem, sel, yangin, kuraklik, heyelan gibi birçok üzücü felaket yasandigini belirterek, "Bunlarin tekrar olmayacaginin garantisi yok fakat bir dizi önlem ve atilmasi gereken adim var. Öncelikle dogal afetlere karsi sigortalilik orani artirilmali." ifadesini kullandi.

Palandöken, yaptigi yazili açiklamada, bina, araç, is yeri ve çiftliklerin dogal afetlere karsi kasko ve hasar sigortalarinin yapilmasinin önemine dikkati çekti.

Dogal Afet Sigortalari Kurumunun (DASK) verilerine göre, ülke genelinde sigortalilik oraninin yüzde 58'e ulastigini belirten Palandöken, ülkenin dört bir yaninda birçok farkli dogal afetin meydana geldigi ve gelebilecegi göz önünde bulunduruldugunda bu oranin halen yeterli olmadigini bildirdi.

Palandöken, 7,4 milyon konutun sigortasiz oldugunu ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Son 5 yilda ise ülkemizde 13 binin üzerinde orman yangini meydana geldi. Bu yasanan dogal afetlerde yalnizca binalar ya da ormanlar degil ayni zamanda araçlar da hasar görüyor. Örnegin yalnizca Bartin'da en son yasanan sel felaketinde 49 araç hasar gördü. Yani görüldügü üzere hem araç hem is yeri hem bina hem çiftlik ve tarimsal alanlarimiz birçok dogal afetten zarar görüyor. DASK yangini, araç sigortasi dogal afetleri karsilamiyor. Bunun için dogal afetlere karsi kasko veya tam paket sigorta yaptirilmali. Binalarin deprem sigortasi, araçlarin kaskosu, çiftlik ve benzeri yerler ile is yerlerinin tam paket sigortasini yaptirmak öncelikli hedef olmali."

- "Sigorta fiyatlarinda indirim yapilmali"

Dogal afetlere karsi hazirlikli olmanin önemine isaret eden Palandöken, "Ülkemiz son birkaç yildir maalesef deprem, sel, yangin, kuraklik, heyelan gibi birçok üzücü felaket yasadi ve aci tecrübeler edindi. Bunlarin tekrar olmayacaginin garantisi yok fakat bir dizi önlem ve atilmasi gereken adim var. Öncelikle dogal afetlere karsi sigortalilik orani artirilmali." degerlendirmesinde bulundu.

Sigortalilik oranini artirmak için sigorta fiyatlarinda indirim yapilmasi çagrisinda bulunan Palandöken, ormanlik alanlara yakin olan çiftlik veya evler için riskin yüksek olmasi nedeniyle ödenen sigorta primlerinin de yüksek oldugunu, bunun da söz konusu evler açisindan sigortalilik oraninin düsük kalmasina yol açtigini bildirdi.

Palandöken, araçlarina kasko sigortasi yaptirmayanlarin sayisinin da yüksek oldugunu belirterek, fiyatlarin düsürülmesinin sigortalilik oraninin artmasinda en önemli kriter oldugunun altini çizdi.

Kaynak: AA