Salatalik Üreticisinin Yüzü Bu Yil Gülüyor

Türkiye'nin önde gelen sofralik salatalik üretim merkezlerinden Izmir'in Menderes ilçesinde üreticiler, ürün kalitesi ve kazanç açisindan verimli bir sezon geçiriyor Izmir Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Özen: 'Bugün içinde benim de oldugum masada bir belirleme yaptik. Tarladan çikisi 4,2 lira olarak belirlediler. Çok güzel bir rakam'

YUSUF SAHBAZ - Sofralik salatalik üretiminde merkezler arasinda yer alan Izmir'in Menderes ilçesinde üreticiler, bereketli geçen sezonun mutlulugunu yasiyor.

Izmir Tarim ve Orman Il Müdürlügünden alinan verilere göre, geçen yil ülke genelinde 1 milyon 678 bin ton sofralik salatalik üretilirken Izmir, 112 bin 268 ton ile en yüksek üçüncü üretimi yapti.

Türkiye'de üretilen 207 bin 868 ton tursuluk salatalikta ise Izmir, 57 bin 392 tonla ilk sirada yer aldi.

Kentte agirlikli olarak Menderes, Ödemis ve Bergama'da örtü altinda yetistirilen salatalikta yilda 2 hasat yapiliyor. Örtü altinda bunaltici sicaga ragmen hasada devam eden üreticiler ve tarim isçileri, yurt içi taleplere yanit vermeye çalisiyor.

Izmir'in önde gelen salatalik üretim merkezi olan Menderes ilçesindeki Çamönü Mahallesi, ayni zamanda ürünün tavsiye fiyatinin belirlendigi yer olarak dikkati çekiyor.

Hasattan sonra muhtar, üreticiler ve tüccarlarin bir masa etrafinda toplanarak yaptigi siki pazarligin ardindan fiyat günlük olarak belirleniyor.

Taraflarin anlasmasiyla belirlenen tavsiye fiyati, tüm alici ve saticilara sokaklardaki hoparlörlerden duyuruluyor. Izmir Meyve ve Sebze Hali'nde de uygulanan bu fiyat, ülke genelinde olusan salatalik fiyatinin belirlenmesinde etkili oluyor.

- "Her zaman üreticimizin yanindayiz"

Salatalik hasadi ve tavsiye fiyati belirleme toplantisina katilan Izmir Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Özen, AA muhabirine, geçen yil salgin ve ürünün çok olmasindan dolayi fiyatin düsük kaldigini belirtti.

Bu yil ise üreticinin güzel bir sezon geçirdigini aktaran Özen, dalgalanmalarin önüne geçmek için üreticinin destegiyle tarimsal planlama yapmak zorunda olduklarini kaydetti.

Zaman zaman saha ziyaretleri yapip üreticilerin sorunlarini dinlediklerini belirten Özen, "Bugün, içinde benim de oldugum masada bir belirleme yaptik. Tarladan çikisi 4,2 lira olarak belirlediler. Çok güzel bir rakam. Biz üreticinin hem kötü gününde hem de iyi gününde yanindayiz. Desteklemeye dün oldugu gibi bugün ve yarin da devam edecegiz." diye konustu.

Çamönü Mahallesi Muhtari Nurdogan Bas ise ilçede hasadin basladigi mayistan eylüle kadar tavsiye fiyatinin belirlediklerini ifade ederek, "Tavsiye fiyati ama bölgedeki çogu üretici bu tavsiyeye uyuyor ve bu fiyatin altina satmiyor. Diger aylarda ise diger bölgeler fiyati belirliyor. Bu sene fiyatlar tavan yapti. Üreticimiz durumdan memnun." dedi.

26 yildir salatalik üretimi yapan Refik Uslu da bu yil ilk hasatta olusan fiyatlarin mutlu ettigini, bunun devam etmesini temenni ettiklerini dile getirdi.

Fiyattaki artisin, geçen sene fiyatlardaki düsüs nedeniyle üretim alanlarinin daralmasindan kaynaklandigini bildiren Uslu, "Ancak bu sene ekmeyenler pisman. Daha önceden fiyatlarin bu kadar yükseldigini hatirlamiyorum." diye konustu.

Kaynak: AA