Kovid-19'U Agir Geçiren Genç Kadindan 'Asi' Çagrisi

Ordu'da yasayan 30 yasindaki Melisa Nur Aktürk: 'Asi kesinlikle olunmali. Bu hastaliga yakalananlarin ise ilaçlarini düzenli sekilde kullanmalari gerekiyor. Bu süreci çok agir atlattigim için bana çok büyük bir ders oldu. Özellikle asiya karsi gelenlere ve istemeyenlere benim yasadigim bu olaylari bir gün anlatacagim' Dr. Pelin Cihan: 'Tüm hastalarimiz asi olmadiklari için bu duruma geldiklerinin farkindalar. Genelde kulaktan duyma, çevreden duyduklari seyler nedeniyle asilarini olmadiklarini söylüyorlar. Ama maalesef bunu anladiklarinda hastaneye yatislari yapilmis oluyor'

HAYATI AKÇAY - Ordu'da yasayan ve yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan 30 yasindaki Melisa Nur Aktürk, asi yaptirmamanin ve doktorlarin kendisine verdigi ilaçlari kullanmamanin pismanligi yasadigini belirterek, "Bu süreci çok agir atlattigim için bana çok büyük bir ders oldu. Özellikle asiya karsi gelenlere ve istemeyenlere benim yasadigim bu olaylari bir gün anlatacagim." dedi.

Kentteki bir çagri merkezinde çalisan Melisa Nur Aktürk'ün bir süre önce Kovid-19 testi pozitif çikti. Ordu Üniversitesi (ODÜ) Egitim ve Arastirma Hastanesine basvuran Aktürk'e ilaçlari verilerek, tedavisini evinde karantinada sürdürmesi istendi.

Daha önce asi da olmayan Aktürk'ün durumu, doktorlarin verdigi ilaçlari ihmal etmesi üzerine agirlasti.

Vücudunda agrilarin baslamasi ve solunumda güçlük çekmesi üzerine yeniden ayni hastaneye basvuran Aktürk'ün tedavisine burada devam edildi.

Yaklasik bir hafta yatarak tedavi gören Aktürk, sagligina kavusmanin mutlulugunu yasiyor.

Bir çocuk annesi Melisa Nur Aktürk, AA muhabirine, virüsün kendisine ailesinden bulastigini söyledi.

Ilaç kullanimi konusunda ön yargilari oldugunu belirten Aktürk, "Ama bu konuda çok yanlis yaptigimi anlamis oldum. Bence herkes asisini yaptirmali, bu hastaliga yakalandiginda kendisine verilen ilaçlari da kesinlikle içmeli." dedi.

- "Tedavimin sonunda yeniden dogmus gibi oldum"

Aktürk, hastaneye nefes alamama sikayeti üzerine basvurdugunu ifade ederek, "Ikinci kez hastaneye geldigimde çok kötü durumdaydim. Atesim çok yüksekti. Öksürük çoktu. Agrilarim çok fazlaydi. Ama su anda çok iyi durumdayim. Özellikle plazma tedavisinden sonra gayet iyi hissediyorum kendimi. Ilaçlarimi hastanede düzenli kullanmaya baslamanin faydalarini gördüm. Tedavimin sonunda yeniden dogmus gibi oldum." diye konustu.

Salgin nedeniyle bir süredir evden çalistigini anlatan Aktürk, "Nasilsa evden çikmiyorum' düsüncesiyle asimi olmadim. Biraz da asinin yan etkileri falan var denilince ondan dolayi kaçtim." ifadesini kullandi.

- "Insan hem psikolojik hem de fiziki olarak çok yoruluyor"

Aktürk, asinin kesinlikle olunmasi gerektigini vurgulayarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu hastaliga yakalananlarin ise ilaçlarini düzenli sekilde kullanmalari gerekiyor. Bu süreci çok agir atlattigim için bana çok büyük bir ders oldu. Özellikle asiya karsi gelenlere ve istemeyenlere benim yasadigim bu olaylari bir gün anlatacagim. Anlatacagim ki en azindan onlara da bir ders olsun. Ama insan yasamadan pek anlamiyor. Yine ben elimden geleni yapmaya çalisacagim. Bu aslinda insanlik görevi. Ben bu durumu yasadim, niye bir baskasi ayni seyleri yasasin? Buna hiç gerek yok. Insan hem psikolojik hem de fiziki olarak çok yoruluyor. Bu önemli bir hastalik. Asi olmak istemeyenler için elimden gelen ne gerekiyorsa yapacagim. Ben de bu hastaligi tamamen atlattiktan sonra asimi en kisa zamanda olacagim."

Hastanenin koronavirüs servisinde çalisan ve ayni zamanda Melisa Nur Aktürk'ün doktoru olan Pelin Cihan ise "Hastanemize gelen Kovid-19'lu hastamiza ilk sorumuz 'Asinizi oldunuz mu?' yönünde oluyor. Maalesef servisimizde yatan hastalarimizin tamami asisiz hastalardan olusuyor. Melisa hanim da bize geldiginde asisini olmamisti. Ayrica ilaç tedavisini düzenli kullanmayan bir hastaydi." dedi.

Kendisinin nefes darligi ile hastaneye basvuru yaptigini anlatan Cihan, "Yaklasik bir haftadan bu yana bu hastamiza gerekli tedavileri uyguladik. Immün plazma tedavisi yaptik. Bu tedavilerin ardindan bütün sikayetlerinde gerileme oldu. " diye konustu.

Asi olmayan vatandaslarin bu durumda hastanelerine basvurmalarina çok üzüldüklerini dile getiren Cihan, "Tüm hastalarimizda asi olmadiklari için bu duruma geldiklerinin farkindalar. Genelde kulaktan duyma, çevreden duyduklari seyler nedeniyle asilarini olmadiklarini söylüyorlar. Ama maalesef bunu anladiklarinda hastaneye yatislari yapilmis oluyor." dedi.

Kaynak: AA