Karadenizli Balikçilar Yeni Av Sezonundan Umutlu

Denizlerde 1 Eylül'de baslayacak yeni av sezonu öncesi hazirliklarini sürdüren balikçilar, yüzlerce metre uzunluktaki aglarinin onarim ve bakimlarini yapiyor Dogu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birligi Baskani Ahmet Mutlu: 'Balikçi umutludur, palamut ilginç bir balik. Hiç kendini göstermez çok iyi av olur, tam tersine çok görülür ama az av olur. Sicakliktan dolayi göçünü çok çabuk yapar. Ibareler var, fena degil'

HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Av yasagi 1 Eylül'de sona erdiginde "vira bismillah" diyerek Karadeniz'e açilmayi bekleyen balikçilar, bol ve bereketli bir av sezonu geçirmeyi ümit ediyor.

Denizlerde av yasagi nisan ayinda baslarken, balikçi teknelerinde yeni av sezonuna az bir süre kala hareketli günler yasaniyor.

Çarsibasi ilçesindeki Yoroz Limani'nda demirleyen balikçilar, kimi zaman sicak hava kimi zaman da yagmura ragmen aglarinin onarim ve bakim islemlerini sürdürüyor. Ilmek ilmek isledikleri aglari düzenli sekilde toplayarak teknelerine yükleyen balikçilar, yasaklarin sona erecegi 1 Eylül için gün sayiyor.

Dogu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birligi Baskani Ahmet Mutlu, AA muhabirine, 2021-2022 av sezonu öncesinde balikçilarin hazirliklarini artik tamamlamaya basladigini söyledi.

Hazirliklarda teknelerin boya bakiminin yani sira tamirat ve ag onarimlarinin yapildigini ifade eden Mutlu, söyle konustu:

"Geçen yillara göre av sezonlari farkli oluyor. Her ne kadar bunlar bilimsel konular olsa da bizim gözlemledigimiz kadariyla avlanma tamamen iklimsel olaya dönüstü. Yani artik sicakliklar doguya dogru kaymaya basladi. Tahmin ediyorum ki mevsimsel olarak bir aylik gibi oynama var. Onun için palamudu daha önce görmeyi beklesek de yeni görünmeye basladi. Simdi istavrit için olta ile açilan balikçilarin avladiklari palamut var. Asiri derecede görülen bir balik yok. Balikçi umutludur, palamut ilginç bir balik. Hiç kendini göstermez çok iyi av olur, tam tersine çok görülür ama az av olur. Sicakliktan dolayi göçünü çok çabuk yapar. Ibareler var, fena degil. ilerleyen günlerde daha da iyi olacagini düsünüyoruz."

-"Balikçinin umudu hiç bitmez"

42 yildir balikçilik yaparak yasamini sürdüren Osman Kara, Yoroz Limani'nda çalistigi teknede devam eden yeni sezon hazirliklarinda, kendisi gibi 15 balikçiyla birlikte aglarin onarimini gerçeklestiriyor.

Hazirliklarda son asamaya geldiklerini aktaran Kara, "Aglarin tamirini yapiyoruz, eskilerini degistirip yenilerini ekliyoruz. Her sene rutin olarak bu yapiliyor. Bizde 7 boy ag var. Yaklasik 50 gün civarinda sürüyor tamiri. Tamiri agin denizdeki yipranmasina da bagli oluyor. Artik son asamadayiz ve bitmek üzere. Tekneler hazir, insallah balik sezonu hayirli olur. Balikçinin umudu hiç bitmez. Bu kadar insan denizden ekmek bekliyor. Insallah güzel olacak." diye konustu.

Balikçilardan Mustafa Erçin ise bol ve bereketli bir sezon geçirmeyi umduklarini, denize açilan küçük teknelerden palamut ve lüferin olduguna dair sevindirici haberler aldiklarini söyledi.

Sabahin erken saatlerinde mesaiye basladiklarini ifade eden Hikmet Tosun da aglarin bakiminin yapilmamasi halinde parçalanabildigini, masrafli olmasina ragmen bu bakimi her sene mutlaka yaptiklarini kaydetti.

25 yildir balikçilik yapan Selim Sahin ise birkaç güne kadar hazirliklarin tamamen bitecegini belirterek, "Ay sonunda herkes rizkini aramaya denize gidecek. Umutlu olmak lazim, olacak diye bakiyoruz. Bu kadar insan ekmek yiyor. Buranin fabrikalari da bunlar." dedi.

Kaynak: AA