Istanbul Havalimani 2050'Ye Kadar 'Sifir Emisyon' Taahhüt Ediyor

IGA Havalimani Isletmesi Icra kurulu Baskani ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu: 'Türkiye’nin dünyaya açilan kapisi Istanbul Havalimani’nda 2050 yilina kadar 'Net Sifir CO2 Emisyonu' yol haritamizi hazirladik ve bu dogrultuda agresif bir planlama yaparak karbon salim azaltim stratejimizi olusturduk'.

Istanbul Havalimani, Uluslararasi Havalimanlari Konseyi'nin (ACI) baslattigi ve 238 havalimaninin yer aldigi 2050 yilina kadar "Net Sifir CO2 Emisyonu" taahhüdüne katildi.

Istanbul Havalimani Isletmesi IGA'dan yapilan açiklamaya göre, IGA, sürdürülebilir kalkinma ilkeleri dogrultusunda çalismalarina devam ediyor.

Gençlere daha temiz bir dünya birakmak için harekete geçen IGA, Istanbul Havalimani'nin en geç 2050 yilina kadar sifir emisyon taahhüt ettigini açikladi.

ACI tarafindan ilk olarak Haziran 2019'da baslatilan “ACI Net Zero 2050”, iklim sorununa karsi havalimanlarini eyleme geçirme ve karbondan arindirma hedefi dogrultusunda olusturuldu. Istanbul Havalimani, çevre ve sürdürülebilirlik programi kapsaminda yürüttügü karbon ayak izlerini yönetme ve azaltma çalismalari neticesinde “Net Sifir CO2 emisyonu” taahhüdü veren 238 havalimani arasina dahil oldu.

Istanbul Havalimani’nda karbon emisyonlarinin azaltilmasi çalismalari kapsaminda, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kurulumu, enerji verimlilik faaliyetleri, enerji etütleri ile sistem iyilestirmeleri, ISO 14064 Sera Gazi Yönetim Sistemi ile sera gazi hesaplamalari, agaçlandirma çalismalari, elektrikli araç kullanimlari ve araç sarj istasyonu kurulumu gerçeklestirildi.

2050 yilina kadar sifir emisyon hedefine iliskin çalismalarini sürdürecek Istanbul Havalimani, Günes Santrali kurulumlari, elektrik sebekesinden yenilenebilir enerji satin alinmasi, elektrikli araç dönüsümleri ve araç sarj istasyonu kurulumlari, agir tasitlarda bio dizel kullanimi, enerji verimlilik faaliyetleri, agaçlandirma çalismalari ve teknolojik gelismeler dogrultusunda hidrojen yakitinin isinma ve ulasim amaçli kullanimi, baca gazindan karbon yakalama teknolojilerinin yapilmasini taahhüt edecegini bildirdi.

- "Çitayi daha da yükseltmek en büyük hedefimiz"

Açiklamada görüslerine yer verilen IGA Havalimani Isletmesi Icra Kurulu Baskani ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, IGA olarak gelecek nesillere karsi önemli bir sorumluluklari bulundugunun bilincinde olduklarini belirtti.

Bu sorumluluk bilinciyle hareket ederek daha temiz bir dünya için harekete geçtiklerini vurgulayan Samsunlu, sunlari kaydetti:

"Türkiye’nin dünyaya açilan kapisi Istanbul Havalimani’nda 2050 yilina kadar 'Net Sifir CO2 Emisyonu' yol haritamizi hazirladik ve bu dogrultuda agresif bir planlama yaparak karbon salim azaltim stratejimizi olusturduk. Böylelikle, hem teknolojik hem operasyonel gerekliliklerin sürekli takip edildigi ve degerlendirildigi bir sürece dahil olduk. Birçok projemizi halihazirda hayata geçirerek 2050 yilindan çok daha önce sifir emisyon hedeflerimizi gerçeklestirmis olacagiz. Kisa vadede, enerji verimlilik faaliyetleri, enerji etütleri ile sistem iyilestirmeleri, elektrikli araç kullanimlari ve araç sarj istasyonu kurulumlarini gerçeklestirdik ve önümüzdeki 2-3 sene içerisinde gerçeklestirmeye devam edecegiz. Uzun vadede, Günes Enerji Santralleri kurulumu ve Yesil Enerji satinalimlari ile elektrik enerjisi ihtiyaçlarimizin büyük kismini yenilenebilir kaynaklardan temin edecegiz. Agaçlandirma faaliyetlerimizin de önemli miktarlarda karbon emisyon yutagi haline gelecegi düsüncesindeyiz. Gelisen teknolojiler takip edilerek agir tasitlarda bio dizel kullanimi, hidrojen yakitinin isinma ve ulasim amaçli kullanimi, baca gazindan karbon yakalama teknolojilerini de takip ederek emisyon azaltim firsatlarini da degerlendirecegiz. IGA olarak amaçlarimiz dogrultusunda çitayi daha da yükseltmek en büyük hedefimiz."

- "Havalimanlari iklim faaliyetlerine öncelik vermeye devam ediyor"

ACI EUROPE Genel Direktörü Olivier Jankovec ise 2050 yilina kadar "Net Sifir CO2" salinimi degerine ulasabilmek için Avrupa ve dünya çapinda havalimanlariyla olusturulan kolektif mutabakata katilimindan ötürü Istanbul Havalimani'ni tebrik etti.

Kovid-19 krizi nedeniyle sektörün karsi karsiya kaldigi ciddi zorluklara ragmen havalimanlarinin iklim faaliyetlerine öncelik vermeye devam ettigini ve bu açiklamanin da bu hususun kaniti oldugunu belirten Jankovec, "Karbonsuzlastirma çalismalarini küresel hedeflerle ayni dogrultuya getirerek iklim gündemini ileri noktalara tasimak, toparlanma süreci yillar alacak bu krizden zarar gören sektörlerin yani sira hiçbir sektör için kolay bir süreç olmayacak. Önümüzde gerçeklestirilmeyi bekleyen kayda deger isler var, bunun yaninda iddiali net sifir hedefine odaklanarak her zaman elinden gelenin fazlasini yapmaya gönüllü olan Istanbul Havalimani ekibine de tesekkür etmek istiyorum." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA