Israil Basbakani Bennett, Iran Ile Nükleer Anlasmaya Geri Dönüs Girisimlerine Karsi Çikacaklarini Söyledi Açiklamasi

'Bu hükümet ne Filistin'i ilhak edecek ne de bir Filistin devleti kuracak, bunu herkes anliyor. Ben tüm Israillilerin basbakaniyim ve su anda yaptigim sey orta yolu bulmak' 'Israil standart dogal genisleme politikasini sürdürecek'

Israil'in yeni Basbakani Naftali Bennett, ABD Baskani Joe Biden yönetiminin Iran ile nükleer anlasmaya geri dönüse iliskin girisimlerine karsi çikacaklarini ve Israil'in Iran'in nükleer programina yönelik örtülü saldirilarini sürdürecegini belirtti.

The New York Times'a konusan Bennet, Iran konusunda Biden yönetimiyle ortak bir zemin arayacagini söyledi.

Bennett, Iran'in bölgesel nüfuzuna ve nükleer emellerine karsi çikan Arap ülkeleriyle baglari güçlendirmeyi, Iran'a karsi diplomatik ve ekonomik adimlar atmayi ve Israil'in Iran'a yönelik gizli saldirilarini sürdürmeyi içeren yeni bir stratejik vizyon sunacagini belirtti.

Biden yönetiminin Iran ile nükleer anlasmaya geri dönüse iliskin girisimlerine karsi çikacaklarini kaydeden Bennett, "Yapmamiz gereken ve yaptigimiz sey, bizimle birlikte bu genislemeyi ve bu hegemonya arzusunu savusturacak ve engelleyecek makul Arap ülkelerinden olusan bölgesel bir koalisyon olusturmaktir." dedi.

Bennett, Filistinlilerle çatismaya yakin gelecekte bir çözümün olmayacagini belirterek, baris görüsmelerinin Filistin liderliginin parçalanmis ve "dümensiz" olmasindan dolayi gerçeklesmeyeceginin altini çizdi.

Hükümetinin daha çok ekonomiye odaklanacagini ve 130 yillik sorunu çözemeyecegini vurgulayan Bennett, "Bu hükümet ne Filistin'i ilhak edecek ne de bir Filistin devleti kuracak, bunu herkes anliyor. Ben tüm Israillilerin basbakaniyim ve su anda yaptigim sey orta yolu bulmak." seklinde konustu.

Bennett, Hamas silahlanmaya ve Israil'e roket atmaya devam ettigi sürece Gazze'ye ablukanin devam edecegini belirterek, kendisine destek veren dört Arap milletvekilinin destegini kaybedecek olsa bile Hamas'la yeni bir savasa girmeye hazir olacagini söyledi.

Halkini güvence altina almak için ne gerekiyorsa yapacagini söyleyen Bennett, "Savunma ve güvenlikle ilgili kararlara siyasi mülahazalari asla dahil etmeyecegim." dedi.

Bennett, hükümetinin, uzun zamandir devam eden Israil'in Bati Seria'daki mevcut yerlesimleri genisletme politikasini genisleterek devam ettirecegini vurgulayarak, "Israil standart dogal genisleme politikasini sürdürecek." diye konustu.

ABD Baskani Joe Biden yönetiminin Kudüs'te Filistinliler için konsolosluk kurma çabalarini engelleyip engellemeyecegi konusunda dogrudan yorum yapmaktan kaçinan Bennett, Israil'in Bati Seria'da bir apartheid rejim politikasi yürüttügü yönündeki iddialari reddetti.
Kaynak: AA