Iran'da Cumhurbaskani Reisi'nin Sundugu Kabine Bir Isim Disinda Güvenoyu Aldi

Bati'ya karsi mesafeli politikalari destekleyen eski Bakan Yardimcisi Hüseyin Emir Abdullahiyan, Iran'in yeni Disisleri Bakani oldu Yol ve Sehircilik Bakanligina, ABD'nin yaptirim listesinde yer alan eski Devrim Muhafizlari Ordusu komutanlarindan ve Ahmedinejad döneminin Petrol Bakani Rüstem Kasimi getirildi.

Iran Meclisi, Cumhurbaskani Ibrahim Reisi'nin önerdigi yeni kabineyi bir isim disinda onayladi.

Iran'da haziran ayinda yapilan cumhurbaskanligi seçimlerini kazanan Ibrahim Reisi'nin yeni kabine için önerdigi 18 isim Mecliste 5 gündür yapilan görüsmelerin ardindan güvenoyu aldi.

Reisi'nin bakanliklar için önerdigi tüm isimler onaylanirken Egitim ve Ögretim Bakanligi için önerilen Hüseyin Baggoli'nin adayligi reddedildi.

Buna göre, Bati'ya karsi mesafeli politikalari destekleyen eski Bakan Yardimcisi Hüseyin Emir Abdullahiyan, Iran'in yeni Disisleri Bakani oldu.

Eski Cumhurbaskani Mahmud Ahmedinejad döneminde bir süre Bahreyn Büyükelçisi olarak görev yapan Abdullahiyan, daha sonra Ahmedinejad ve Hasan Ruhani dönemlerinde Arap ve Afrika Islerinden Sorumlu Disisleri Bakan Yardimciligi görevinde bulundu.

Abdullahiyan, son olarak Meclis Baskani Muhammed Bakir Kalibaf'in Uluslararasi Iliskilerden Sorumlu Özel Yardimciligi görevini yürütüyordu.

Devrim Muhafizlari Ordusu'na yakin görünen ve Bati'ya karsi mesafeli politikalari destekleyen Abdullahiyan, nükleer anlasmayi canlandirmak için Bati ile sürdürülen müzakerelere yön verecek.

- ABD'nin yaptirim listesindeki isim de yeni kabinede

Iran'in ülke disindaki askeri-istihbari operasyonlarini yürüten Kudüs Gücü'nün eski komutani ve Ahmedinejad döneminin Savunma Bakani Ahmed Vahidi Içisleri Bakani olurken, Istihbarat Bakanligi görevi ise Meshed kentindeki Imam Riza Türbe ve Külliyesi Vakfinin eski Baskani Ismail Hatib'e verildi.

Savunma Bakanligina Tuggeneral Muhammed Riza Astiyani, Petrol Bakanligina da Ulusal Gaz Sirketi Genel Müdürü Cevad Ovji getirildi.

ABD'nin yaptirim listesinde yer alan eski Devrim Muhafizlari Ordusu komutanlarindan ve Ahmedinejad döneminin Petrol Bakani Rüstem Kasimi de Yol ve Sehircilik Bakani oldu.

Kabinede kadinlara ve Sünnilere yer verilmemesi bazi milletvekilleri tarafindan elestirilmisti.
Kaynak: AA