GRAFIKLI - Türklere Anadolu'nun Kapilarini Açan Cesur Komutan Açiklamasi Sultan Alparslan

Malazgirt'te 26 Agustos 1071'de Bizans ordusunu bozguna ugratan Sultan Alparslan, kararliligi, cesareti, öngörüsü, zekasi ve uyguladigi savas taktigiyle ?????? Türklerin Anadolu'yu yurt edinmesini sagladi MSÜ Tarih Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Murat Alanoglu: 'Romen Diyojen, 200 bin Bizans askeriyle Selçuklularin bir daha Anadolu'ya gelmemelerini saglamak için geliyordu. Bizans ordusu, yaninda silah ve 3 bin araba çivi getiriyor. Bu verilerden nasil bir savas oldugunu tahayyül edebiliyoruz'

IBRAHIM YALDIZ - Malazgirt'te ordusundan 4 kat büyüklükteki Bizans ordusunu bozguna ugratarak 26 Agustos 1071'de tarihin en sanli zaferlerinden birini kazanan Büyük Selçuklu Devleti hükümdari Sultan Alparslan, böylece Türklere Anadolu'nun kapilarini açti.

Horasan Meliki Çagri Bey'in son esinden dünyaya gelen ve amcasi Tugrul Bey'in yerine 27 Nisan 1064'te Büyük Selçuklu Devleti'nin ikinci hükümdari olan Sultan Muhammed Alparslan, 42 yasinda elde ettigi büyük basariyla Türk tarihine yön verdi.

Ilk hedefi Bizans'in idare ettigi Anadolu cografyasi olan ve bu amaçla sinir bölgelerine seferler düzenleyen Alparslan, Kars ve Ani sehirlerini ele geçirerek Bizans'tan ilk topragini aldi.

Abbasi halifesinin 1070'te yardim talep etmesi üzerine ordusuyla Fatimilerin üzerine yürüyen Sultan Alparslan'in Misir'a yönelecegi haberi üzerine Bizans ordusu, dogu seferini baslatti. Bunu ögrenen Alparslan, geri dönerek Suriye hattina dogru ilerleyise geçti.

Rey sehrinde konuslanacagi duyumunu yayan Alparslan, bunun yerine Mus'a dogru hareket etti ve Malazgirt Ovasi'nda karargahini kurdu. 26 Agustos 1071 Cuma günü ordusuna namaz kildirip dua eden Alparslan, ardindan Romen Diyojen komutasindaki Bizans ordusunun üzerine yürüdü.

Selçuklularin "Turan" taktiginin en basarili örnegini uyguladigi savasin ardindan, Romen Diyojen daha fazla dayanamayip yenilgiyi kabul etti ve bazi askerleriyle yarali olarak esir alindi. Ordusundan 4 kat büyük Bizans ordusuna karsi kazandigi zaferle tarihin seyrini degistiren Sultan Alparslan, "Türklere Anadolu'nun kapilarini açan komutan" olarak tarihe geçti.

- Güçlü karakteri, akli ve savasçi özelligiyle taniniyor

Mus Alparslan Üniversitesi (MSÜ) Tarih Bölümü Dr. Ögretim Üyesi ve Selçuklu Malazgirt Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdürü Murat Alanoglu, AA muhabirine, Türk tarihinin en önemli liderlerinden Sultan Alparslan'in uzun boyu, güçlü karakteri ve savasçi özelligiyle tanindigini söyledi.

Sultan Alparslan'in çok cesur oldugunu anlatan Alanoglu, "Sultan Alparslan Selçuklu tahtina otururken siyasi alanda ve savasta ön plana çiktigi yer Malazgirt Savasi oluyor. Bu da cesaretini, savas taktigini ve askeri dehasini ortaya koyuyor. Savas sirasinda strateji belirlerken kendisi Bizans'i çok iyi takip etti ve alana yerlesti. Romen Diyojen 200 bin Bizans askeriyle Selçuklularin bir daha Anadolu'ya gelmemelerini saglamak için geliyordu. Bizans ordusu yanlarinda silah ve 3 bin araba çivi getiriyor. Bu verilerden nasil bir savas oldugunu tahayyül edebiliriz." dedi.

Selçuklu ordusunda yaklasik 40 bin, Bizans ordusunda da 200 bin askerin oldugunu belirten Alanoglu, söyle devam etti:

"Sultan Alparslan 26 Agustos 1071 yilinda Malazgirt'te geldiginde, Bizans Imparatoru surlarin önünde ordusuyla bekliyordu. Selçuklu ordusu ise 15 kilometre mesafedeki tepelik alanda bekliyordu. Bizans ordusunda daha gelismis silahlar vardi. Sultan Alparslan savasin olacagi cuma gününü özellikle seçiyor çünkü cuma günü Müslümanlar için önemli bir gün. Ayrica halife de o gün Müslümanlarin zaferi için bir dua yayinliyor. Bu dua bütün Islam cografyasindaki camilerde hutbe olarak okunuyor. Sultan Alparslan cuma namazini kendisi kildiriyor. Hutbede, savas için ölmeye geldiklerini ve sehadet serbeti için hazir olduklarini söylüyor. Giydigi beyaz elbisenin eger ölürse kefeni, muzaffer olursa zafer elbisesi olacagini söylüyor. Isteyenin geri dönebilecegini belirtip askerlerini motive ediyor. Selçuklu ordusu cuma namazindan sonra harekete geçiyor. Uyguladigi o önemli strateji ve Turan taktigiyle Bizans ordusunu tuzaga düsürüyor ve hizlica onlari yeniyor. Savas çok uzun sürmüyor. Namazdan sonra aksama kadar ciddi bir çarpisma var. Bizans'in ansizin ugradigi bir karsi saldiri onlarin dagilmasina ve hatta önemli ölçüde kaçmalarina sebep veriyor."

Sultan Alparslan'in hem devlet adami hem de savasta iyi bir komutan oldugunu vurgulayan Alanoglu, uzun ve genis omuzlu Alparslan'in heybetli görüntüsü ve durusuyla karsisindaki insanlari etkileyen bir yapiya sahip oldugunu ifade ederek, "Çocuklugundan itibaren ciddi anlamda savas egitimi görüyor. Ok kullanmanin getirdigi bir vücut yapisi ve görkemli bir durusu var. Sultanin bu kararliligi ve korkusuz olmasi askerlerini motive ediyor. Bu da tabi savasin kazanilmasindaki en önemli etkenlerden birisi." dedi.
Kaynak: AA