Gaziantep Asilamada Mavi Kategoriye Geçmeyi Hedefliyor

Gaziantep Il Saglik Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki: 'Su an kentin tüm kirsal mahallelerini bir tur gezdik ve bitirdik, ikinci tura basladik' 'Ulasilabilirlik anlaminda hiçbir sikintimiz yok. Vatandasimiz asiya karar verirse gidip her yerde asisini yaptirabilecek durumda. Kentin kalabalik olan yerlerine sabit ekip kurduk'

MEHMET AKIF PARLAK - Gaziantep Il Saglik Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, kentteki asilanma oraninin yüzde 69 civarinda oldugunu ve 1 hafta içinde yüzde 75'i asarak mavi kategoriye geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

Tiryaki, AA muhabirine, kentin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede "sari" kategorideki iller arasinda oldugunu hatirlatti.

Saglik çalisanlarinin asilama için canla basla mücadele ettiklerini ifade eden Tiryaki, "Dün itibariyle baktigimiz zaman 1 milyon 638 bin doz asi yapmis bulunuyoruz. Bunun 608 bini iki dozu tamamladigimiz kisiler. Geri kalanlar birinci dozu henüz yaptirmis olanlardir." dedi.

Ikinci ve üçüncü dozu yapmak için planlamalarini tamamladiklarini ve çalismalarin devam ettigini belirten Tiryaki, söyle konustu:

"Oranti olarak baktigimizda dün yaptigimiz asilarla yüzde 69'u geçmis durumdayiz. Yüzde 75'i geçtigimiz andan itibaren mavi kategoriye geçiyoruz. Su an sari kategorideyiz. Büyük olasilikla su an yaptigimiz asi oranlarina bakacak olursak insallah bir hafta içinde Gaziantep olarak mavi kategoriye geçmis olacagiz."

Vatandaslarin asilanmasi için farkli uygulamalara imza attiklarini anlatan Tiryaki, "Mesela Türkiye'de AVM'lerde asi uygulamasini ilk biz baslattik." ifadesini kullandi.

- "Kirsal mahalleleri tamamen gezdik"

Tiryaki, Türkiye'nin her yerinde oldugu gibi kent genelinde mobil asi ekibi olusturduklarini söyledi.

Mobil ekiplerin asilamada ciddi emek verdigini dile getiren Tiryaki, "Su an kentin tüm kirsal mahallelerini bir tur gezdik ve bitirdik, ikinci tura basladik. Muhtarlarimizla iletisim halindeyiz sürekli. 100-150 kisi bulduklari anda bize haber ediyorlar. Biz de o mahalleye mobil ekibimizi yönlendiriyoruz. Ulasilabilirlik anlaminda hiçbir sikintimiz yok. Vatandasimiz asiya karar verirse gidip her yerde asisini yaptirabilecek durumda. Kentin kalabalik olan yerlerine sabit ekip kurduk." diye konustu.

- "Keske zamaninda dinleseydik asi olsaydik"

Hastanede tedavi gören bazi vatandaslarla konustuklarini ileten Tiryaki, asi olmayan hastalarin pismanliklarini söyle aktardi:

"Bir bölümü bize sunu söylüyor; 'Ben bu hastaliga çok inanmiyordum, basit bir grip zannediyordum.' Fakat hastaligin agirligini, hastane ortami görünce ne yazik ki bize pismanliklarini dile getiriyorlar. 'Keske zamaninda dinleseydik asi olsaydik' diye."

Tiryaki, hastaligin yas grubunun degistigine dikkat çekerek, sözlerini söyle tamamladi:

"Asi gerçekten koruyucu. Son zamanlarda hastaliga yakalananlara baktigimiz zaman yas gruplarini her gün kontrol ediyoruz. Genel olarak kümelenme 15-44 yas araliginda yani genç yas grubuna daha çok etki yapiyor. Önceki dönemlerde pik yaptigimiz dönemlerde 50 yas üzeriydi. Bu sefer orta yasa dogru kümelenme hissediyoruz. Bu sunu da gösteriyor, asi yapilmasi ileri yas grubunda hastalik riskini daha azaltmis durumda."
Kaynak: AA