Fransa, Afganistan'dan Tahliye Operasyonlarini Persembe Günü Sonlandirabilir

Fransa’nin Avrupa Birligi (AB) Bakani Clement Beaune, Fransa’nin Afganistan’dan tahliye operasyonlarinin Persembe günü sona ermesinin "çok muhtemel" oldugunu duyurdu.

Fransa, Afganistan'dan Tahliye Operasyonlarini Persembe Günü Sonlandirabilir
Taliban güçlerinin Afganistan’da kontrolü ele geçirmesini ardindan tahliye operasyonlarina baslayan ülkeler arasinda yer alan Fransa, operasyonlarini sonlandirmaya hazirlaniyor. Fransa’nin Avrupa Birligi (AB) Bakani Clement Beaune yaptigi basin açiklamasinda, Fransa’nin vatandaslarini ve ortaklarini Afganistan’dan tahliye ettigi operasyonlarin Persembe günü sona ermesinin "çok muhtemel" oldugunu kaydetti.

Ayrica Beaune, AB ile Ingiltere arasinda göç konusunda yeni bir anlasmaya ihtiyaç olduguna da dikkat çekti.

Öte yandan Afganistan’daki durumu görüsmek üzere video konferans araciligiyla bir araya gelen G7 Liderler Toplantisi sonrasi açiklama yapan ABD Baskani Joe Biden, ABD’nin 31 Agustos’a kadar tahliyeleri tamamlamasinin Taliban’in havaalanina erisime izin vermesine bagli oldugunu belirtmisti. Biden, "Insanlari olabildigince hizli ve verimli bir sekilde çikarmak için yakin isbirligimizi sürdürecegiz” diyerek, ABD’nin 14 Agustos’tan bu yana 70 bin 700 kisiyi tahliye ettigini ve son 12 saat içinde ise 19 uçus daha gerçeklestigini aktarmisti. Biden, amacin 31 Agustos’a kadar tahliyeleri bitirmek oldugunu söyleyerek, "Ne kadar erken bitirebilirsek o kadar iyi" ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA