Engelli Bireyler Için Refleks Entegrasyonu Projesi Basladi

Türkiye Sakatlar Dernegi Nigde Subesi tarafindan hazirlanan ‘Nörogelisim Için Ilkel Refleks Entegrasyonu Projesi’ tanitim toplantisi yapildi.

Engelli Bireyler Için Refleks Entegrasyonu Projesi Basladi
Sakatlar Dernegi binasinin bahçesinde düzenlenen programda konusan Nigde Vali Yardimcisi Cemil Kilinç, “Gençlik ve Spor Bakanligi Gençlik projeleri kapsaminda Türkiye Sakatlar Dernegi Nigde Subesi tarafindan down sendromlu bireylere yönelik hazirlanan ‘Nörogelisim Için Ilkel Refleks Entegrasyonu Projesi’ destek almaya hak kazandi. Bakanligimizin özellikle down sendromlu gençlerin topluma entegrasyonu, yeni firsatlar elde etmeleri ve gelisimlerinin artmasi gibi amaçlarla desteklenen bu proje çok anlamli. Dolayisiyla Türkiye Sakatlar Dernegi Nigde Subesi Dernegini basarili çakismalarindan dolayi kutluyorum” dedi.

Türkiye Sakatlar Dernegi Nigde Subesi Baskani Songül Çaliskan ise ‘Nörogelisim Için Ilkel Refleks Entegrasyonu Projesi’ ile down sendromlu gençlerin daha iyi bir duruma gelmeleri amaciyla ailelerine ve ögretmenlerine uzmanlar tarafindan Ilkel Refleks Entegrasyonu egitimleri verilecegini ifade etti.

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ögretim üyesi ve proje koordinatörü Doç. Dr. Oguz Çetin ise Türkiye’de ilk kez gerçeklestirilen bir projeyi uygulamaya koyduklarini açikladi.

Çetin, “Özellikle egitim bilimleri alaninda biz davranis üzerine odaklanmisken simdi bu proje ile ögrenmenin fizyolojisine odaklaniyoruz. Yani beynimiz ve sinir sistemimizdeki degisimi ve gelisimi saptamaya çalisacagiz. Yurt disinda üzerinde çok sik çalisilan bir konu. Maalesef dezavantajli gruplarda ilkel reflekslerimizin sikintilari oldugunu görüyoruz. Hazirladigimiz bu proje ile bu sikintilari çözmüs olacagiz” diye konustu.

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ögretim üyesi ve Proje Egitmeni Dr. Mehmet Engin Uysal ise proje sonunda dezavantajli gruplarin kendilerini rahat bir sekilde ifade edebileceklerini, daha iyi düsüneceklerini, daha iyi karar vereceklerini ve en önemlisi de dürtülerini kontrol edebileceklerini belirtti.

Kaynak: İHA