Dünyada 11 Adet Kalan 'Aydin Ölmez Çiçegi' Korunmayi Bekliyor

Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi Baskani Bahattin Sürücü, dünyada sadece Kusadasi’nda yetisen ve sadece 11 adet kaldigi tespit edilen Aydin Ölmez Çiçegi’nin yok olma tehlikesi ile karsi karsiya kaldigini belirterek koruma altina alinmasini istedi.

Dünyada 11 Adet Kalan 'Aydin Ölmez Çiçegi' Korunmayi Bekliyor


Aydin’da doga ile ilgili yaptiklari çalismalar ile ön plana çikan Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü, Aydin Ölmez Çiçegi için tehlike çanlarinin çaldigini kaydetti.

Dünyada sadece Aydin’in Kusadasi ilçesinde yetisen ve Kirazli Daglari’nda sadece 11 bireyin kaldiginin tespit edilen çiçegin korunma altina alinmasi gerektigini ifade eden Sürücü, "Diger endemik türler gibi, Aydin Ölmez Çiçegi’yle ilgili bir Tür Koruma Eylem Plani’nin yapilmasi endemik bitkinin gelecegi açisindan çok önemlidir. Eger iki elin parmaklari kadar kalan bitkiyi koruyamazsak, bir tür daha yok olmus olacaktir" dedi.



1960’li yillarda tespit edildi

Aydin Ölmez Çiçegi hakkinda bilgi veren EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, "Ingiliz botanikçi Davis tarafindan, 1960’li yillarda Samson Daglari’nda tespit edilen ve Kirazli Daglari’nda son bireyleri kalan Aydin Ölmez Çiçegi, Kusadasi’nda Tülüsah ve Çan Çiçegi’yle birlikte en önemli endemik türlerimizden biridir. Her sapin ucunda 10-13 minik çiçekten olusan kümeler odunlasmis bir gövdeden yükselmektedir. Yunanca altin anlamina gelen ’chrysos’ ve dönüsmek fiilini ifade eden ’helisso’ sözcüklerinin birlesmesinden alan ve bilimsel adi Helichrysum heywoodianum olan Aydin Ölmez Çiçegi, dünyada sadece burada yetisen çok önemli bir dogal mirastir. Bu nedenle IUCN kriterlerine göre, (CR) kritik düzeyde tehlike altinda gösterilmistir" diye konustu.



"Dünyada sadece 11 adet kaldi, korunmazsa yok olacak"

Dünyada 11 adet kalan Aydin Ölmez Çiçegi’nin Kirazli Daglari’nda kizilçam ormanlarinin yükseltilerinde kireçtasindan olusan günesli yamaçlarda yasamaya çalistigini kaydeden Sürücü, "Bitkiden, RES çalismalari nedeniyle habitatlari tahrip edildiginden Kirazli Daglari’nda sadece 11 bireyin kaldigi tespit edilmistir. Kusadasi’nin diger 2 önemli endemik türü olan Tülüsah ve Tüylü Çan Çiçegi, Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü tarafindan Tür Koruma Eylem Planina alinmisti. Bizimde destek verdigimiz bu çalismalar basarili bir sekilde devam etmektedir. Diger endemik türler gibi, Aydin Ölmez Çiçegi’yle ilgili bir Tür Koruma Eylem Plani’nin yapilmasi endemik bitkinin gelecegi açisindan çok önemlidir. Eger iki elin parmaklari kadar kalan bitkiyi koruyamazsak, bir tür daha yok olmus olacak" ifadelerini kullandi.

"Botanik turizmi açisindan dogal zenginliklere sahip çikilmali"

Dünyada yayginlasmaya baslayan botanik turizmi açisindan dogal zenginliklere sahip çikilmasi gerektigini ifade eden Sürücü sunlari söyledi;

"Türkiye’nin önemli turizm kentleri arasinda olan Kusadasi, dünyada yayginlasmaya baslayan botanik turizmi açisindan da bünyesindeki dogal zenginliklere sahip çikmak zorundadir. Kum, günes, deniz turizminin artik siradan hale geldigi turizm faaliyetlerinde, böylesine önemli dogal kaynak türleri çok önemlidir. Kusadasi ekolojik hassasiyeti olan ve sürekli küçülen yesil alanlarina sahip çiktigi takdirde hem endemik türlerini hem de yaban hayatini korumus olacaktir."
Kaynak: İHA