Dünya Sofralarini Süsleyen Aydin Incirinde Hasat Heyecani

Aydin'da kurutulmaya baslanan 55 bin ton kuru incir, 80 ülkeye ihraç ediliyor Germencik Ziraat Odasi Baskani Çapakçioglu: 'Kurakliktan dolayi rekolte düsük olsa da fiyatlarin yüksek seviyede izlemesinin dengeyi saglayacagina inaniyoruz. En azinda çiftçinin kaybi fazla olmaz'

FERDI UZUN - Dünyanin önde gelen kuru incir üretim merkezi Aydin'da, hasat telasi yasaniyor.

Kentin önemli geçim kaynaklarindan incir yaklasik 40 bin hektarda üretiliyor. Bölgede üretilen 190 bin ton incirin bir kismi taze olarak tüketilirken, kurutulan 68 bin ton meyvenin 40 bin tonu da 80 ülkeye ihraç ediliyor.

Hasat heyecaninin sürdügü Nazilli ve Germencik ilçelerinde isçiler, günün ilk isiklariyla incir bahçelerinin yolunu tutuyor. Kadinlar, dalindan kuruyarak düsen inciri tek tek toplayip kovalara birakiyor. Erkekler ise toplanan ürünleri traktöre yükleyip sergi alanina tasiyor.

Sergide günesin altinda 3-4 gün bekletilen incir daha sonra isleme merkezine götürülüyor. Burada kalitesine göre ayrilan incirler daha sonra satisa hazir hale getiriliyor.

- Kalite sorunu yok

Germencik Ziraat Odasi Baskani Sehabettin Çapakçioglu, AA muhabirine, kurakliktan ötürü bu sezon bazi incir agaçlarin yapraklarinda kuruma meydana geldigini belirtti.

55 bin ton civarinda rekolte beklediklerini dile getiren Çapakçioglu, rekoltede önceki yillara göre bir düsüs olsa da kaliteyle ilgili sorunlarinin olmadigini vurguladi.

Kuru incirde 35 lira fiyat beklentisi olustugunu anlatan Çapakçioglu, "Taris de insallah bizim dedigimiz rakamlari dikkate alir ve böyle bir fiyat açiklar. Kurakliktan dolayi rekolte düsük olsa da fiyatlarin yüksek seviyede izlemesinin dengeyi saglayacagina inaniyoruz. En azinda çiftçinin kaybi fazla olmaz." dedi.

Incir üreticisi ve ihracatçisi Tansel Önder, bu sene asiri sicakliklarin kayiplara yol açtigini belirterek, "Fiyatlar dengeyi götürür ama aradaki enflasyon farkinda üretici olarak kaybimiz olur. Bununla ilgili yapabilecegimiz bir sey yok. Bu küresel iklim degisimini hep beraber yasiyoruz." ifadelerini kullandi.

Üretici Volkan Çelik de bölgede yasayanlarin yüzde 70'inin geçim kaynaginin incir oldugunu belirterek, herkesin büyük bir heyecanla hasat dönemini bekledigini anlatti.

Rekoltede yüzde 20-25 düsüs beklediklerini ifade eden Çelik, üreticiden ihracatçiya incirdeki kaliteyi koruyarak en iyi sekilde yurt içi ve yurt disi pazarina sunmayi arzuladiklarini dile getirdi.

Demirciler Mahallesi'nde incir hasadina katilan Gökhan Candan da sunlari söyledi:

"Sabahin ilk isiklariyla tarlaya giriyoruz ve yere düsen incirleri topluyoruz. Daha sonra sergiye seriliyor burada da bir müddet kuruduktan sonra seçim asamasina geçiliyor. Bu sene kurakliktan dolayi ciddi sikintilar yasadik. Yüzde 20-30 oraninda düsüs bekliyoruz rekoltede. Kalite de geçen yili yakaladik gibi. Fiyatlar da iyi olursa üretici daha mutlu olacaktir."

Kaynak: AA