'Dogunun Çukurovasi' Igdir, Yem Bitkisi Üretiminde De Adindan Söz Ettiriyor

Verimli topraklari ve mikroklima özelligiyle birçok sebze, meyve ve hububat çesidinin yetistirildigi kentte çiftçiler, son yillardaki destek ve tesviklerle hayvan yemi olarak kullanilan silajlik misir, yonca ve korunga üretimine de yöneldi Tarim ve Orman Il Müdürü Özkan Yolcu: 'Yem bitkileri üretiminin, kaba yem açiginin giderilmesinin hayvanciliga büyük katkisi var. Yem bitkileri üretimine paralel olarak hayvan sayimiz da artiyor'

HÜSEYIN YILDIZ - Dogu Anadolu'nun önemli tarim merkezi konumundaki Igdir'da üretilen yem bitkileri, hayvanciligin yaygin yapildigi birçok bölgeye pazarlaniyor.

Verimli topraklari ve mikroklima özelligiyle "Dogunun Çukurovasi" olarak adlandirilan kentte, birçok sebze, meyve ve hububat çesidi yetistiriliyor.

Son yillarda destek ve tesviklerle hayvan yemi olarak kullanilan silajlik misir, yonca ve korunga üretimine de yönelen çiftçiler, yetistirdikleri mahsulü is makineleriyle hasat ederek hayvanciligin yaygin yapildigi bölgelere satiyor.

Kentin verimli topraklarinda geçen hasat döneminde 63 bin 270 dekar alanda 309 bin 133 ton silajlik misir, 281 bin 150 dekar alanda 1 milyon 495 bin 400 ton yonca ve 20 bin dekar alanda 14 bin ton korunga ve yesil ot üretildi.

- Çiftçiler yogun hasat mesaisinde

Bu yil da arazilerde hasada baslayan çiftçiler, mahsulünü toplayarak sezon boyunca Dogu Anadolu Bölgesi basta olmak üzere Güney Dogu ve Iç Anadolu'daki birçok ile pazarlayacak.

Tarim ve Orman Il Müdürü Özkan Yolcu, AA muhabirine, Igdir'in bereketli topraklarinda mayistan baslayip ekime kadar devam eden bir hasat sürecinin oldugunu söyledi.

Hasat edilen ürünler arasinda yem bitkilerinin de oldugunu ifade eden Yolcu, "Igdir'da yem bitkisi üretimi her geçen yil artiyor. Hem Bakanligimizin vermis oldugu tesvikler hem de bizim yerelde yapmis oldugumuz projeler, destekler sayesinde bütün ekim alanlari ve üretim miktari artarak devam ediyor." dedi.

Yolcu, yem bitkileri üretiminin dolayli olarak hayvanciligin da gelismesine katkida bulundugunu belirterek, projelerle bu üretime destek olmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Bu yil da Tarim ve Orman Bakanliginin verdigi desteklerle Bitkisel Üretimi Gelistirme Projesi kapsaminda, silajlik misir ve yem bitkileri için 5 bin dekarlik yeni alan olusturuldugunu anlatan Yolcu, "Yem bitkileri üretiminin, kaba yem açiginin giderilmesinin hayvanciliga büyük katkisi var. Yem bitkileri üretimine paralel olarak hayvan sayimiz da artiyor." diye konustu.

- "Ürünü satan da alan da memnun"

Yem bitkisi üretimini ve pazarlamasini yapan Selçuk Turan da kentte üretilen yem bitkilerini birçok bölgeye sattiklarini aktardi.

Kent genelinde günlük ortalama 700-800 ton arasi yem bitkisi aldiklarini kaydeden Turan, söyle konustu:

"Igdir genelinde alim yapiyoruz, tirlarla isletmemize tasiyoruz. Silosunu yapiyoruz, fermente olduktan sonra paketlemesini yapip satisa sunuyoruz. Genellikle Dogu Anadolu Bölgesi'ne gönderiyoruz ama bazen Güneydogu ve Karadeniz Bölgesi'ne de satisimiz oluyor. Yogun talep var. Çiftçiler ucuza mal ediyorlar, ürünü satan da alan da memnun."

Kaynak: AA