CHP Genel Baskan Yardimcisi Akin'dan Elektrik Faturalarinda 'Eselmobil Sistemine Geçilsin' Çagrisi

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, akaryakitta uygulanan eselmobil sisteminin benzerinin elektrik faturalari için de hayata geçirilmesi çagrisinda bulundu.

Enerji ve Altyapi Politikalarindan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Akin, yaptigi yazili açiklamada 2021'de elektrige yüzde 22 zam yapilirken memurlara 2022 için yüzde 12 zam verilmesinin adil olmadigini belirtti.

Kuraklik nedeniyle enerji üretiminde darbogaz yasandigini bildiren Akin, TEIAS'in resmi verilerine göre 1-23 Agustos tarihlerinde Türkiye'deki üretimde daha önce yüzde 30'un üzerinde olan hidroelektrigin payinin yüzde 15'e geriledigini kaydetti. Ayni dönemde dogal gazdan elektrik üretimi yapan santrallerin oraninin ise yüzde 37’ye çiktigini kaydeden Akin, bu oranin daha önce yüzde 20 seviyesinde olduguna isaret etti. Akin, bu denge böyle devam ettigi sürece maliyetlerin katlanarak artacagini, bunun da özellikle sonbahar döneminde yeni zamlari gündeme getirecegini savundu.

Akin, "Iktidar gerekirse akaryakit ürünlerinde hayata geçirdigi eselmobil sisteminin bir benzerini elektrik için de uygulamali. Elektrik zamlari dogrudan vatandasa yansitilmamali. Elektrikte, basta TRT payi ve dagitim bedeli olmak üzere, kesilen fon ve vergiler kullanilarak zam vatandasa yansitilmamali." degerlendirmesini yapti.

Kaynak: AA