ATO, Serebral Palsili Gençlerin Egitim Alarak Istihdama Katilmasi Için SERÇEV Ile Masaya Oturdu

Ankara Ticaret Odasi (ATO) ile Serebral Palsili Çocuklar Dernegi (SERÇEV) arasinda, Serebral palsili ögrencilere E-Ticaret ve E-Ihracat egitimi verilerek istihdama katilmalari ve ekonomik olarak ayakta durabilmeleri amaciyla “E-Ticaret ve E-Ihracat Egitim Projesi” için is birligi protokolü imzalandi.

Serebral Palsi, insan vücudundaki kaslarin hareketlerini ve vücudun durusunu etkileyen bir fiziksel engel durumu. Vücudun koordineli sekilde hareket etmesini engelleyen Serebral Palsi, kisinin motor becerilerine de etki edebiliyor. Ankara Ticaret Odasi ile Serebral Palsili Çocuklar Dernegi arasinda Serebral Palsili ögrencilere E-Ticaret ve E-Ihracat alaninda egitim verilmesi üzerine is birligi protokolü imzalandi. Söz konusu protokolün hayata geçmesi ile SERÇEV Engelsiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencilerine egitim verilecek. E-Ticaret ve E-Ihracat alaninda verilecek egitimlerle Serebral Palsililerin istihdama katilmasi, kendi ayaklari üzerinde durabilmeleri ve kendilerine bakmakla mükellef kisilerin hayatini kaybettiginde baslarina ne gelecegi kaygisini en aza indirme hedefleniyor. ATO Baskan Yardimcisi Halil Ibrahim Yilmaz’in çalismalari ile düzenlenen is birligi protokolüne ATO adina Yönetim Kurulu Baskan Gürsel Baran ve SERÇEV adina Yönetim Kurulu Baskani Turgay Karakas imza atti.

“Bizim bir diger görevimiz böylesine sosyal projelerin içerisinde yer almak”

Protokol için imzalarin atilmasindan önce konusan Baran, ATO olarak görevlerinin 67 tane meslek komitesinden kendilerine gelen sorunlari, sikintilari ve problemleri anlamak, çözüm üretmek ve onlara yardimci olmak oldugunu belirterek, “Ama bir diger görevimiz de böylesine sosyal projelerin içerisinde olmak. Ben bu kadar kiymetli, bu kadar önemli bir sosyal projenin içinde oldugumuz için de bugün bu ise vesile olan Halil Ibrahim Yilmaz’a tesekkür ediyorum. Bu projenin içinde olmaktan Ankara Ticaret Odasi olarak çok çok mutlu oldum” dedi.



“Türkiye’de 2019 yilinda 136 milyar liralik bir E-Ticaret hacmi varken 2020 yilinda 226 milyar liraya çikti”

Söz konusu protokol için seçtikleri konunun E-Ticaret oldugu bilgisini veren Baran, “Pandemi sürecinde belki de en önemli konulardan birisi oldu. Pandemi birçok yasam tarzimizi degistirdi. Ama alisveris ile ilgili E-Ticaret yasamimiza öyle bir girdi ki Türkiye’de 2019 yilinda 136 milyar liralik bir E-Ticaret hacmi varken 2020 yilinda 226 milyar liraya çikti. Yani yaklasik yüzde 65’lik bir artis. Simdi bu yilin sonunda 226 milyar liranin 400 milyar liraya çikmasi hedefleniyor” diye konustu.

Ankara’da 2019 yilinda E-Ticaret ile ilgilenen 6 bin 300 tane firma olmasina karsin 2020 yilinda firma sayisinin 21 bin 500’e çiktigina dikkati çeken Baran, söyle devam etti:

“Inanilmaz bir gelisme var. Çok büyük bir gelisme var. Yaklasik 200’e yakin ögrencimiz burada egitim alacak. Bunlarin içinde belki mezun olmus var, okuyanlar. Sinir 200 ise gerekirse sinirlari da kaldiririz. Ihtiyaç oldugunda artiririz. Bu 200 tane gencimiz, kardesimiz bu egitimi alacaklar. Insanlarin içine karisacaklar. Yani hiçbir ayrimi olmayacak. Çünkü E-Ticaret çok büyük bir ekonomi veya dükkan gerektirmiyor. Sadece bir bilgisayarla bu isleri yapma sansiniz var. Ben bu gençlerimizin, bu kardeslerimizin bu isi layikiyla yapacaklarina, hepimizin hayatinin içine gireceklerine ve onlarin yasantilarinda önemli farkliliklar olacagina yürekten inaniyorum.”

“Biz birer birey olarak kendimizi idame ettirmek zorundayiz”

Baran’in ardindan sözü alan SERÇEV Yönetim Kurulu Baskani Karakas, pandemiden dolayi artik ticaret döneminin degistigini ifade ederek, “Gelecekteki bankalar sisteminin de öngörülüyor. E-Ticaretin ne kadar önemli bir olay oldugunu artik bütün dünya kabul ediyor. Dolayisiyla bizim çocuklarimizin kimisi kendi sandalyesinde, kimisi yürüyebiliyor, kimisi de benim gibi konusmada zorluk çekerek hayatini devam ettiriyor. Ama bizim için en önemli sey is. Okul öncelikli ama okul bittikten sonra bizim istihdam anlaminda ise ihtiyacimiz var. Çünkü biz birer birey olarak kendimizi idame ettirmek zorundayiz. Yarin öbür gün annemiz babamiz vefat ettigi zaman bu çocuklara ne olacak kaygisini en aza indirmemiz için bugünkü protokol çok önemli” diye konustu.



“Bizim çocuklarimiz maalesef okul bittikten sonra yapacaklari hiçbir seyleri olmuyor”

ATO Baskan Yardimcisi Yilmaz ile oturup Serebral Palsili çocuklar için ne yapabilecekleri konusunda fikir alisverisi yaptiklarini belirten Karakas, “Halil baskan hemen o sivri zekasiyla bir anda E-Ticaret yapabiliriz dedi.

Bizim çocuklarimiz bir parmagi ile bütün dünyaya açilacak. Tek parmakla. Bu aslinda bizim için çok önemli. Bizim çocuklarimiz maalesef okul bittikten sonra yapacaklari hiçbir seyleri olmuyor. Yaklasik 300 bin tane çocugumuz eve kapali. Su anda Serebral Palsi hasta sayisi 800 bin civarinda. Bu çocuklarin yüzde 65’i tekerlekli sandalyeye muhtaç ve annesi babasi onlara bakmakla yükümlü” dedi.



“Küçük bir egitimle baslayip ardindan bunu bütün dünyaya açilacagimiza inaniyorum”

Karakas, söz konusu protokol gibi olaylarin genislemesinin Serebral Palsililer olarak bütün dünyaya açilmalari anlamina geldigini aktararak, “Bize böyle bir olayi sunduklari için bütün ATO’ya tesekkür ediyorum. Küçük bir egitimle baslayip ardindan bunu bütün dünyaya açilacagimiza inaniyorum. Bizim için imkansiz diye bir sey yok. Yeter ki bize ön ayak olun. Su anda bunun en güzel örnegini E-Ticaret olarak görüyoruz” ifadelerini kullandi.

Is birligi protokolünün imzalanmasinin ardindan Serebral Palsili çocuklarin E-Ticaret ve E-Ihracat konularinda egitim alarak istihdama katilmalari için ilk adim atilmis oldu. Imzalarin ardindan SERÇEV Baskani Karakas, ATO Baskani Baran’a çiçek hediye ederek, toplu hatira fotografi çektirildi.

Duygu dolu anlar yasandi

ATO Baskan Yardimcisi Halil Ibrahim Yilmaz, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Nuh Acar ve SERÇEV Engelsiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Dilek Saran’in da katildigi toplantida duygu dolu anlar yasandi. ATO Baskani Baran, törene katilan Serebral Palsili Izem Çelikkaya ve Aysenur Karatekin’in dogum günü oldugunu bildirerek daha önceden hazirlanan dogum günü pastasinin getirilmesi için isaret verdi. 21 yasindaki Izem ve 18 yasindaki Aysenur, dogum günleri için hazirlanan pastayi görünce gözyaslarina hakim olamadi. Izem ve Aysenur, dileklerini tutmasinin ardindan mumlara üfleyerek Baran ve Baskan Yardimcisi Yilmaz’in elinden takimlarinin formalari basta olmak üzere hazirlanan hediyeleri aldilar.

Tören Baran’in Karakas’a Sakarya Zaferi’ni temsilen hazirlanan tabloyu hediye etmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA