Asikli Höyük'te 9 Bin 500 Yillik, Beyin Ameliyatli Kafatasi Bulunan Kadin 'Canlandirilacak'

Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altin: 'Aksaray Müzesinde sergilenen kafa tasinda Kültür ve Turizm Bakanligindan alinan iznin ardindan Aksaray Belediyesi etlendirme çalismasi projesi baslatti. Kafatasinin 3 boyutlu taramasinin yaptirdik. Bunlardan iki tane yapilacak ve Aksaray Bilim Merkezi ile müzemizde sergilenecek' 'Islemleri Almanya'da yaptiriyoruz. Bittikten sonra getirerek vatandaslarimiza sunacagiz. 9 bin 500 yil önceki 25 yaslarindaki bir kadini canlandiracagiz ve ziyaretçilerimize gösterecegiz. Canlandirma islemi bal mumu seklinde olacak'

ZEKERIYA KARADAVUT - Aksaray'daki Asikli Höyük'te 1989 yilindaki kazilarda bulunun ve tarihteki ilk beyin ameliyatinin gerçeklestirildigi kafatasinda "canlandirma" projesi hayata geçiriliyor.

Gülagaç ilçesi Kizilkaya köyündeki Asikli Höyük, 10 bin 400 yillik tarihiyle Orta Anadolu ve Kapadokya'nin ilk köyü olarak biliniyor.

Tarihte birçok ilklere ev sahipligi yapan Asikli Höyük'te, koyun ile keçinin evcillestirilmesinin yani sira tarim denemelerinin ilk yapi taslari atiliyor.

Tip tarihi açisindan da büyük önem tasiyan ve Aksaray Müzesi'nde sergilenen ilk beyin ameliyatinin yapildigi kafatasi, canlandirilacak.

- "9 bin 500 yil önceki 25 yaslarindaki bir kadini canlandiracagiz"

Aksaray Müzesi Müdürü Yusuf Altin, AA muhabirine, kazi çalismalari sirasinda bulunan kafa tasinda iki delik oldugunu, bu çalismanin tarihte gerçeklestirilen ilk kafatasi ameliyati oldugunu ifade etti.

9 bin 500 yil önceki dönemde insanlarin yas ortalamasinin 30-35 oldugunu aktaran Altin, sunlari kaydetti:

"Kafatasinda yapilan çalismalardan, ameliyati gerçeklestirilen kadinin islemin ardindan 10 gün kadar yasadigi bilim insanlarinca saptandi. Aksaray Müzesinde sergilenen kafa tasinda Kültür ve Turizm Bakanligindan alinan iznin ardindan Aksaray Belediyesi etlendirme çalismasi projesi baslatti. Kafatasinin 3 boyutlu taramasinin yaptirdik. Bunlardan iki tane yapilacak ve Aksaray Bilim Merkezi ile müzemizde sergilenecek. Islemleri Almanya'da yaptiriyoruz. Bittikten sonra getirerek vatandaslarimiza sunacagiz. 9 bin 500 yil önceki 25 yaslarindaki bir kadini canlandiracagiz ve ziyaretçilerimize gösterecegiz. Canlandirma islemi bal mumu seklinde olacak."

- "Asikli kadiniyla tanisacagiz. O bakimdan çok heyecanliyiz"

Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Bölümü Ögretim Üyesi ve Asikli Höyük Kazi Baskani Prof. Dr. Mihriban Özbasaran ise Asikli Höyük'te kazi çalismalarinin 1989 yilinda basladigini hatirlatti.

Çalismalarin kurtarma kazisi olarak basladigini aktaran Özbasaran, "O dönemden bu yana kesintisiz bir sekilde kazi çalismalari devam ediyor. Bugün Orta Anadolu'daki yasam biçimini düsünecek olursak, tarim ve hayvanci bir özellik var. Bu durumun en eskisini yani ilk tarim ve hayvancilikla ugrasan insanlari burada görüyoruz. M.Ö. 8400'lerde basliyor ilk yerlesme. Ilk köy yerlesmesi, ilk tarim denemeleri, ilk koyun ve keçinin evcillestirildigi yer olarak Asikli Höyük'ü biliyoruz." diye konustu.

Özbasaran, bu ilklerin yani sira, bölgede 25 yaslarinda bir kadinin kafatasina ameliyat denilebilecek cerrahi operasyonun yapildiginin tespit edildigini söyledi.

Kafatasina ait kadinin bebegiyle birlikte gömüldügünü ve o sekilde bulduklarini aktaran Özbasaran, söyle konustu:

"Hacettepe Üniversitesindeki incelemelerde bu kafa tasinin özellikle delindigi, çok hassas bir sekilde islem yapildigi ortaya çikarildi. Bunun obsidyen deliciler kullanilarak yapilan bir ameliyat oldugu ortaya çikarildi. Bu delik olduktan sonra kafatasindaki hücrelerde yenilenme var. Yani kadinin en azindan bir süre daha yasadigi anlasiliyor. Asikli Höyük'ün tip tarihi açisindan önemi çok büyük. Kafatasiyla ilgili yeni bir çalisma yürütülüyor. Onu 3 boyutlu olarak canlandiracagiz. Heyecanla bekliyoruz, proje ile o kadini canlandirmis olacagiz. Biz de Asikli kadiniyla tanisacagiz. O bakimdan çok heyecanliyiz."
Kaynak: AA