ABD, Tüm Ordu Personeline Covid-19 Asisi Zorunlulugu Getirdi

ABD Savunma Bakanligi tarafindan bugün yayinlanan bildiride, hizmette bulunan tüm personeline Covid-19 asisi olma zorunlulugu getirildigini duyurdu.

ABD, Tüm Ordu Personeline Covid-19 Asisi Zorunlulugu Getirdi
Pfizer/BioNTech’in gelistirdigi Covid-19 asisi, ABD Gida ve Ilaç Dairesi (FDA) tarafindan geçtigimiz sene aralik ayinda 16 yas ve üzeri kisiler için acil kullanim onayi almasinin ardindan 23 Agustos’ta “tam onay” almisti. FDA tarafindan tam onay alan ilk asi olan Pfizer/BioNTech asisi, ayni zamanda dünyada da tam onay alan ilk Covid-19 asisi olarak kayitlara geçmisti.

ABD Savunma Bakani LIoyd Austin, ise geçtigimiz haftalarda tüm Pentagon çalisanlarina gönderdigi bildiride, tüm ABD askerlerine en geç eylül ayi ortasina kadar Covid-19 asisinin zorunlu hale getirilmesinin planlandigini aktarmisti. Bakanlik tarafindan bugün yayinlanan bildiride hizmette bulunan tüm personeline Covid-19 asisi olma zorunlulugu getirildigini duyurdu.

Bildiride, Amerikan ulusunu korumak için birliklerin saglikli ve hazirlikli olmasina ihtiyaç duyuldugu vurgulanarak, bazi saglik uzmanlari ve askeri önderler ile görüsmeler yapilmasi ve Baskan Joe Biden’in da destek olmasi sonrasinda zorunlu Covid-19 asisi uygulamasi kararina varildigi bildirildi.



Personel zorunlu asi uygulamasina yabanci degil

Hizmetteki personelin zorunlu asilama uygulamasina aliskin oldugu ve kritik görevler geregi asilamanin neredeyse ABD ordusu kadar eski olduguna vurgu yapilan bildiride, Savunma Bakanliginin bu görevi yerine getirmek için aciliyetle, profesyonellikle ve sefkatle yerine getirecegi belirtildi.

Asilama derhal baslayacak

Derhal baslamasi planlanan zorunlu Covid-19 asisi uygulamasi ile Savunma Bakanliginin görevde bulunan ve hazirda olan tüm silahli personeli ile Ulusal Muhafizlar içerisindeki tamamen asilanmamis tüm personel asilanacak.

Hastaligi atlatanlar da asilanacak

En az iki hafta önce tek dozluk asilardan birini almis veya çift dozluk asilarin her iki dozu ile asilanmis personel tam asi programina sahip kabul edilecek ancak daha önce Covid-19 enfeksiyonu atlatmis personel tam asilanmis sayilmayacak.

FDA tarafindan onaylanmis asilar kullanilacak

Uygulamada sadece ABD Gida ve Ilaç Yönetimi (FDA) tarafindan onaylanmis asilar kullanilacak. Daha önceden gönüllü olarak asilanan tam asi programina sahip kabul edilmesi için FDA onayi ya da Dünya Saglik Örgütü Acil Kullanim Listesinde bulunan asilardan birini almis olma sarti aranacak. Gönüllü olarak Covid-19 için klinik testlere katilan personel ise testler sonlanana kadar zorunlu Covid-19 asisi uygulamasindan muaf tutulacak.

Bildiride ayrica, askeri personeli asilanmasi ile birçok hayat kurtarilacagina deginilerek, her eyaletin askeri departmanlari tarafindan personelin zorunlu asilanmasi hakkinda düzenli olarak rapor verecegi bildirildi.

Kaynak: İHA