ABD Ordusu, Taliban'la Günübirlik Iletisim Içinde

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Amerikan ordusunun, Afganistan’dan tahliye edilecek kisilerin Kabil Hamid Karzai Uluslararasi Havalimanina gelmelerine izin verilmesi için Taliban komutanlari ile günübirlik iletisim halinde olduklarini açikladi.

Kriby, ABD Genelkurmay Baskanligi Bölgesel Operasyonlar Direktörü Tümgeneral William "Hank" Taylor ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, Afganistan’dan çekilme sürecine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Afganistan’dan tahliyelerin tüm hiziyla sürdügüne isaret eden Kirby, Kabil Havalimanina gelmeye çalisan ve ABD’nin talep ettigi belgeleri tasiyanlara geçis izini vermeleri için Taliban komutanlari ve yetkilileri ile günübirlik iletisim halinde olduklarini söyledi.

Kirby, ABD’nin önceki gece Afganistan’dan tahliye edilmek üzere 20 kisiyi helikopterle Kabil Havalimanina naklettiklerini belirterek, bu kisilerin kim olduklarina ve nereden getirildiklerine dair bilgi vermedi.

Kabil Havalimanin korunmasina iliskin bir soruya ise Kirby, "Kalan son birlikler de tahliye edildikten sonra Kabil Havalimaninda herhangi bir sorumlulugumuz kalmayacak." yanitini verdi.

Sözcü, Türkiye’nin Kabil’deki faaliyetlerine yönelik ise herhangi bir yorum yapmaktan kaçindi.

- ABD son 24 saatte 19 bin kisiyi tahliye etti

Yapilan tahliyelere iliskin bilgiler veren Tümgeneral Taylor ise, son 24 saatte Kabil’den 19 bin kisiyi tahliye ettiklerini, bölyece ülkeden çikarilan kisi sayisinin 88 bine ulastigini kaydetti.

Tümgeneral Taylor, ayrica Kabil Havalimaninda 10 bin kisinin halihazirda tahliye edilmeyi bekledigini belirtti.

ABD Baskani Joe Biden, 31 Agustos 2021'de ABD'nin Afganistan'daki tüm faaliyetlerini sonlandirmis olacaklarini açiklamisti.

Kaynak: AA