Agri'da, Süt Sagim Ünitesi Dagitim Programinda Yatirim Müjdeleri Verildi

Agri’da, çiftçilerin süt üretimine katilmasi ve ekonomiye destek olmasi amaciyla baslatilan “Sütün Tadi Agri’nin Adi” projesi kapsaminda 290 çiftçiye süt sagim ünitesi dagitildi.

Agri'da, Süt Sagim Ünitesi Dagitim Programinda Yatirim Müjdeleri Verildi
Agri’da çiftçilerin makine kullanimina geçmesi, süt kalitesi, hayvan sagligi, is gücü ve zaman kazanimi amaciyla, Agri Valiligi öncülügünde Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan Agri Il Özel Idaresi ve Dogu Anadolu Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginin sagladigi bütçe ile hayata geçirilen “Sütün Tadi Agri’nin Adi” projesi kapsaminda 500 çiftçiye yüzde 80 hibe ile dagitilacak süt sagim ünitesinin ilk etabinda 290 çiftçiye dagitim yapildi. TRT Parki’nda düzenlenen programa Agri Valisi Dr. Osman Varol’un yani sira Agri Milletvekili Ekrem Çelebi, Agri Belediye Baskan V. Nesim Zengin, Vali Yardimcisi Ahmet Vezir Baycar, Il Tarim ve Orman Müdürü Kenan Engin ve çiftçiler katildi.

Programda konusan Vali Dr. Osman Varol, tarim ve hayvancilik sektöründe ilin potansiyellerine inanarak Agri’nin atilim yapmasi için çalismalarin sürdügünü belirterek, “Geçtigimiz yil göreve basladiktan sonra ‘Potansiyelini Kesfet Agri’ sloganiyla çesitli alanlarda ilimizin bulundugu noktanin çok daha ötesine gidebilecek potansiyellere sahip oldugu görerek vatandaslarimizin refah düzeyini, gelirini ve konforunu arttirabilecegimiz çalismalarimiza hizli bir biçimde basladik. Özellikle hayvancilik noktasindaki potansiyelimizin mevcut durumumuzun çok ötesinde oldugunu fark edip, bu potansiyeli gelistirmek ve ilimizdeki mevcut hayvan varligindan daha verimli bir sekilde istifade edebilmek ve daha fazla katma deger elde edebilmek için çok çesitli çalismalar yaptik. Sunu gördük ki büyükbas ve küçükbas hayvancilik noktasinda sayisal olarak çok önemli bir yerde olsak da istedigimiz katma degeri, bu hayvan varligini insanlarimiza daha fazla gelir getirecek sekilde degerlendirme konusunda ilimizi hak ettigi noktaya ulastiramamisiz. Eskiden canli hayvan noktasinda Türkiye’nin önderlerinden olan ilimiz bugün arzu ettigimiz noktada degil. Ilimizi hak ettigi noktaya ulastirmak için 400 bin büyükbas, 1 milyon 350 bin küçükbas hayvan varligimizi hem sayisal olarak daha ileriye tasimayi hem de hayvan varligindan elde edecegimiz katma degeri arttirmayi, diger taraftan süt üretimini ve sütün yan ürünleri olan peynir gibi ürünlerin üretimine yönelik çalismalar yapmamiz gerektigini fark edip bu alanda çesitli projeler ürettik. Sahada yapilan çalismalarla ilimizde belirli sayidan az inegi olan çiftçilerimizin sütlerini sagmadiklarini ve bu altin kadar degerli ürünün piyasaya girmedigini gördük. Tüm bu envanterler sonucunda bugün sütün önemli bir ticari meta oldugunu, toplanmasi ve üretime kazandirilmasi gerektigini insanlarimiza anlatmak ve çiftçilerimizi bu hususta desteklemek amaciyla çalismalar yürütüyoruz. Bu çalismalarin sonucunda ortaya çikan birkaç projeden biri olan bu proje ile belirli sayidan az sagmal inege sahip olan 500 ailelerimize bireysel sagim ünitelerini devlet destegi ile tedarik etmeyi amaçladik. Bugün projemizin ilk etabinda 290 tane sagim ünitesini çiftçilerimizle bulusturuyoruz” dedi.

Programda Gida Kent Projesini ihalesine çiktiklarini ve Diyadin Jeotermal Sera Organize Sanayi Bölgesi Projesi’nin çalismalarinin tamamlandigi müjdesini veren Vali Varol, “Dün itibariyle Gida Kent Projesi’nin ihalesine çiktik. Insallah yakin zamanda ihaleyi sonlandirip insaata baslayacagiz. Orada 12 tane tarimsal ürün islemek üzere is yeri kurulacak. Daha sonra etaplar halinde projeyi büyütecegiz. Bu ilk defa Agri’da uygulanan bir model. Ayrica sehrimizin ve bölgemizin kaderini degistirecek çok önemli bir tarimsal proje olan Diyadin Jeotermal Sera Organize Sanayi Bölgesi Projesi’nin de bütün çalismalarini tamamladik. Bu gerçekten bu bölge için milattir. Inanilmaz bir tarimsal gelir getirecek. Belki bittigi zaman sadece bin 200 kisiyi dogrudan istihdam edecek ama dolayli olarak 3 bin insani etrafinda istihdam edecek. Ilimizin tarimsal gelirini 2’ye katlayacak bir projedir. Allah nasip ederse bakanligimiz bir hafta içerisinde onun da ihalesini gerçeklestirecek. Tarim alaninda size müjdeler vermeye devam edecegiz” seklinde konustu.

AK Parti Agri Milletvekili Ekrem Çelebi ise, AK Parti’nin çiftçilere destek çiktigini söyleyerek, gayrisafi milli hasila anlamindaki gelirlerin yine bu dönemde iyiye gittigini vurguladi.

Protokol konusmalarinin ardindan hayirli olmasi temennisi ile çiftçilere süt sagim üniteleri teslim edildi. Çekilen toplu fotografin ardindan program sona erdi.
Kaynak: İHA