GÜNCELLEME 4 - Kazdaglari'nda Çikan Orman Yangininin Ilerlemesi Önlendi, Müdahale Sürüyor

YANGINLA ILGILI SÜREÇ GÜNCELLENDI.

Balikesir'in Edremit ilçesinde, Kazdaglari Milli Parki'nda çikan orman yanginina havadan ve karadan müdahale eden ekipler, alevlerin ilerlemesini önledi.

Kazdaglari'nin eteklerinde bulunan Kavurmacilar Mahallesi yakinindaki ormanlik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangin çikti.

Durumun bildirilmesi üzerine Balikesir Orman Bölge Müdürlügünce çalisma baslatildi.

Alevlere ilk müdahale havadan helikopter ve uçaklarla yapildi.

Yangin çikan arazinin sarp olmasi ve dar patikalar nedeniyle yerden yürütülecek çalisma için ekipler, olay yerine güçlükle ulasabildi. Is makineleriyle yol açilarak ekiplerin geçisi saglandi.

Yerlesim alanlarina uzak ancak kuvvetli rüzgarin oldugu bölgede yanginla mücadele sürüyor.

- "Yangin su anda bulundugu tek noktada basladi"

Balikesir Valisi Hasan Sildak, AK Parti Balikesir Milletvekili Mustafa Canbey ve Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz da bölgeye gelerek yetkililerden bilgi aldi.

Vali Sildak, yaptigi açiklamada, Kazdaglari Milli Parki sinirlari içindeki ormanlik alanda çikan yangina bir vatandasin 112 Acil Çagri Merkezi'ne ihbari ve Kocadag Yangin Gözetleme Kulesi'nden görülmesiyle en kisa sürede müdahale edildigini bildirdi.

Sarp arazideki vadide baslayan yangina en hizli sekilde müdahale ettiklerini belirten Sildak, "Böyle ulasimin zor oldugu sarp bölgelerde helikopter ve uçak müdahalesi çok önemli. 18 dakikada ilk helikopter söndürme faaliyeti gerçeklesmis oldu." dedi.

Kazdaglari'nin, Türkiye'nin en degerli orman alanlarindan biri olduguna dikkati çeken Sildak, söyle devam etti:

"Buradaki müdahalelerle en seri sekilde söndürme faaliyetlerimizi gerçeklestirmeyi umuyoruz. Çok siki sekilde ve takibi çok iyi bir koordinasyonla sürdürülen bir çalisma yapildigini söyleyebilirim. Gerek Tarim ve Orman Bakanligimizla gerekse diger yetkili birimlerle koordinasyonumuzu sürdürüyoruz. Bazi basin yayin organlarinda yanginin iki ayri noktada basladigi ifade edildi. Bu, gerçegi yansitmiyor. Yangin su anda bulundugu tek noktada basladi. Ilimizde 2021 yili içinde 60 orman yangini meydana geldi. Temmuzun basindan itibaren ise 24 yanginimiz oldu, bunlar büyümeden söndürüldü. Milli park alani içindeki yanginin da basarili bir çalismayla söndürülecegini söylemek istiyorum. Bütün kuruluslarimiz insan gücü ve is makineleriyle üzerlerine düsen sorumlulugu fazlasiyla yerine getiriyorlar. Herhangi bir sikinti yok, burada bütün vatandaslarimiz müsterih olsunlar ve gereken bütün müdahaleler en üst seviyede gerçeklestiriliyor."

Vali Hasan Sildak, yanginin çikis nedeniyle ilgili arastirmanin, jandarma ve orman idarelerince titizlikle sürdürüldügü bilgisini paylasti.

Ellerinden geleni fazlasiyla ortaya koyarak iyi bir koordinasyonla söndürme faaliyetinden sonuç almayi umduklarini dile getiren Sildak, "Kara ekipleri bölgeye ulasti, arazözlerden hortum çekildi. Etkili bir müdahale ile büyümeden Allah'in yardimiyla söndürecegiz insallah." diye konustu.

- Karadan müdahale devam ediyor

Havanin kararmasina ragmen müdahaleye karadan devam eden 210 personel, 38 arazöz, 14 su ikmal araci ve çesitli is makineleriyle söndürme çalismasini sürdürüyor.

Yangin söndürme helikopterleri ve uçaklari ise sabahin ilk isiklariyla çalismaya devam edecek.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de yangin söndürme çalismalarini takip etmek için Güre Mahallesine geldi. Vali Hasan Sildak ile bir araya gelen Karacabey, yanginin durumu hakkinda bilgi aldi.

Öte yandan orman yanginlariyla mücadele gönüllüsü Özkan Kaya'nin (28) ayi saldirisina ugrayarak yaralandigi, tedavisine Edremit Devlet Hastanesinde devam edildigi ve bilincinin açik oldugu ögrenildi.

Kaynak: AA