ABD'ye Göre, Amerikan Vatandaslarinin Afganistan'dan Tahliyesi Için 31 Agustos'a Kadar Yeterli Vakit Var

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, Afganistan'dan ayrilmak isteyen tüm Amerikalilarin tahliyesi için 31 Agustos'a kadar yeterli vakitlerinin oldugunu düsündüklerini açikladi.

Sullivan, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki'nin düzenledigi günlük basin toplantisina katilarak Afganistan'daki durum konusunda degerlendirmelerde bulundu.

Afganistan'dan 14 Agustos'tan bugüne kadar 37 binden fazla kisiyi tahliye ettiklerinin altini çizen Sullivan, Kabil Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nda tahliyeler sirasinda ortaya çikan karelere iliskin, "Afganistan'dan tahliye sürecinde aci ve umutsuzluk verici görüntüler ortaya çikti ancak iç savasin ortasindaki bir baskentten yapilan hiçbir tahliye bu görüntüler olmadan yapilamazdi." dedi.

- "Basarili bir operasyon yürüttügümüze inaniyoruz"

Sullivan, Afganistan'daki amaçlarinin, kendilerine yardim eden olabildigince çok Afgan'i ve ülkeden çikmak isteyen Amerikan vatandasini tahliye etmek oldugunu vurgulayarak "Biz basarili bir operasyon yürüttügümüze inaniyoruz." ifadesini kullandi.

Taliban'in, ABD'nin Afganistan'dan ayrilmak için son tarihi olan 31 Agustos'un uzatilmasina yanasmadiginin animsatilmasi üzerine Sullivan, "Bu tarihin uzatilip uzatilmayacagi günün sonunda Baskan Joe Biden'in karari olacaktir. Ancak ben 31 Agustos’a kadar ayrilmak isteyen tüm Amerikalilari çikaracak kadar vaktimizin oldugunu düsünüyorum." diye konustu.

Bölgedeki tahliye çalismalarinin tüm hiziyla sürdügünü belirten Sullivan, hem Taliban ile hem de müttefikleri ile yakin temas içinde olduklarini ve ABD Baskani Biden'in yarin G7 ülkeleri ile bu konuyu görüsecegini dile getirdi.

- Beyaz Saray'dan Afganistan istifasi beklenmiyor

Sullivan, Afganistan'da El Kaide'nin tekrar alan bulabilecegi tartismalarina iliskin ise El Kaide'nin su anda öyle bir gücü oldugunu düsünmediklerini belirtti.

Bir gazetecinin "Baskan Biden'in, Afganistan ile ilgilenen herhangi bir Beyaz Saray yetkilisini görevden almasi ya da bu kisilerin istifasini istemesi bekleniyor mu?" sorusu üzerine, "Ben kendisinden öyle bir sey duymadim." yanitini verdi.

Sullivan, Afganistan'daki Amerikan askerlerinin kendi perimeterlerinin disinda operasyon yapip yapmadiginin sorulmasi üzere, "ABD askerleri kendi perimeterlerinin disina çikmiyor ancak perimetreyi biraz genislettiler." dedi.

Bugüne kadar Afganistan'dan tahliye edilenlerin kabaca yüzde 70'inin Afgan, yüzde 30'unun ise Amerikali oldugunu belirten Sullivan, simdiye kadar tahliye edilen Amerikalilarin sayisi konusunda net bilgi vermekten kaçindi.

Öte yandan Sullivan, Afganistan'da Amerikan askerleri ile çalisanlara sunulan "Özel Göçmen Vizesi (SIV)" konusunda eski Baskan Donald Trump yönetiminin Mart 2020'den sonra islem yapmadigini, dolayisiyla su anda üzerlerinde ciddi bir yük oldugunu söyledi.

Kaynak: AA