Fuat Oktay Açiklamasi '1 Yil Içerisinde Hem Sinop'u Hem De Kastamonu'yu Ayaga Kaldiracagiz'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, sel afetinin yasandigi Kastamonu, Bartin ve Sinop’u 1 yil içerisinde ayaga kaldiracaklarini belirterek, afet olusturabilecek yerlerde yapilasmadan sakinilmasini istedi.

Fuat Oktay Açiklamasi '1 Yil Içerisinde Hem Sinop'u Hem De Kastamonu'yu Ayaga Kaldiracagiz'
Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, sel afetinin yasandigi Sinop ve Kastamonu’da incelemelerde bulundu. Ilk olarak Sinop’un Ayancik ilçesini ziyaret eden Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, ardindan sel felaketinde en büyük agir hasari gören Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine geldi. Bozkurt’ta Afet Koordinasyon Merkezinde yürütülen çalismalar hakkinda brifing alan Oktay, daha sonra hasar gören alanlarda incelemelerde bulundu. Incelemelerinin ardindan Ezine Çayi önünde açiklamalarda bulunan Oktay, “Bugün selden etkilenen bölgelerimizi hem de çalisma yapilan alanlari yerinde görmek hem vatandaslarimizla birlikte olmak, sikintilarini dertlerini Sayin Bakanlarimizla, ilgili bütün kurumlarimizla zaten ilk andan itibaren herkes çok siki bir sekilde Cumhurbaskanimizin liderliginde takip ediyoruz. Ama yerinde vatandasimizla da hemhal olmak üzere bugün buradayiz. Cumhurbaskanimiz, afet bölgesine geldi ve yerinde çalismalari gördü, vatandasimizla birebir görüsme yapti, dertlerini sikintilarini dinledi. Su anda da bütün kurumlarimizla bir an önce bütün hasarlari giderme, dertlerimizi sikintilarimizi geride birakmayi düsünüyoruz. Bugünde yine sizlerle birlikte vatandasimizla birlikte olmak üzere Bozkurt’tayiz. Bir an önce buradaki çalismalari koordine ettik. Hamdolsun buradaki çalismalar son derece hizli Sinop’ta da, Türkeli’de de son derece hizli devam ettigine sahit olduk. Ayni seyi Bozkurt’ta görüyor olmaktan duydugum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Içisleri Bakanimiz, Çevre ve Sehircilik Bakanimizi nezdinde tebrik etmek istiyorum. Gece gündüz burada uyku uyumadan, yine Ulastirma Bakanimiz, Enerji Bakanimiz ayni sekilde sürekli bölgede oldular. Hepsine de yürükten tesekkür ediyorum. Geçmis olsun diliyorum” dedi.



“1 YIL IÇERISINDE AFET OLAN YERLERI AYAGA KALDIRACAGIZ”

Kastamonu’da Bozkurt basta olmak üzere 8 ilçenin sel afetinden etkilendigini belirten Oktay, sunlari kaydetti:

“Belki 100 yilin afetlerinden birisini yasadik. Biz, Cumhurbaskanimizin ifade ettigi gibi cana herhangi bir sikinti gelmedigi sürece mala gelen sikintilari, hasarlari çok hizli bir sekilde yerine getiririz. Su anda Bozkurt’ta yapilan çalismalar, Kastamonu’da yapilan çalismalarda yine bunu canli sahididir. Biz, biraz önce yine kriz merkezimizde gerekli bilgilendirmeyi aldik. Görevli arkadaslarimizdan aldigimiz bilgiler dogrultusunda yine su, beslenme ve barinma anlaminda herhangi bir sikintinin olmadigini görüyoruz. Elektrik ile ilgili ilk andan itibaren yine aynen Ayancik’ta oldugu gibi burada da köylerimizin her birine helikopterle ulastirilan jeneratörler sayesinde herhangi bir elektrik sikitimiz olmadigin görüyoruz: Ulasim ile ilgili ana yollarimiz her ilçemiz açilmis durumda. Köy yollarimiz açilmis durumda. Sadece bir köy yolumuz hariç, orada da Ulastirma Bakanligimiz gerekli çalismalarini sürdürüyor. Tabii ki hasar tespiti herhangi bir afetten son derece önemli. Hasar tespit çalismalarini Çevre ve Sehircilik Bakanligimiz ilk andan itibaren çok yakinen takip ettiler. Burada da hasar tespit çalismalarinin yogun olarak tamamlandigini ama hemen arkamizda gördügünüz yikilan binalardaki yine bazi binalarda arama kurtarma çalismalari, yine burada 4 kaybimizin oldugunu biliyoruz. Burada arama çalismalarimiz hassas bir sekilde devam ediyor.”

“TÜM VATANDASLARIMIZIN, ILÇELERIMIZIN, KÖYLERIMIZIN AYAGA KALKMASINI INSALLAH SAGLAYACAGIZ”

Hasar tespit çalismalarinin da tüm hiziyla devam ettigini belirten Oktay, “Gerek konut gerek ticarethane, altyapi, üstyapi ve tarimsal boyutta, küçükbas, büyükbas hayvanlarimiz da dahil ilçe merkezlerimizde ve köylerimizde zarar gören tüm vatandaslarimizin zararlari tespit edilmektedir. Mala geleni geri getiririz, bunda son derece kararliyiz. Bunu son derece hizli bir sekilde tüm vatandaslarimiz, ilçelerimizin, köylerimizin ayaga kalkmasini insallah saglayacagiz. Bununla ilgili çalismalarimiz sürüyor. Bakanligimiz, bununla ilgili projelerini bizlerle paylastilar. Cumhurbaskanimiz bilindigi üzere diger bölgelerdeki uygulamalarinda 1 yil içerisindeki ayaga kaldirdi. Bunu Giresun’da da gördük hatta yine biraz önce Milli Egitim Bakanligimizda yine 2 ilçemizde yapilan konutlarin nasil faaliyete geçtigini bizler sahit olduk. Burada ayni seye sahit olacagiz insallah. 1 yil içerisinde burada da ayaga kaldiracagiz. Saglik Bakanligina ait binalarda yine su basan hastanelerimiz var. Su anda her türlü saglik hizmetleri veriler halde. Hamdolsun saglik alaninda da bir sikintimiz yok. Diger alanlarda da tüm hiziyla çalismalarimiz devam ediyor. AFAD Baskanligimiz tarafindan hem güneydeki yanginlar hem de buradaki sel afetlerle ilgili hamdolsun vatandasimizin yine son derece yakindan, gönülden sahiplenmesiyle çok hizli bir sekilde devam ediyor. Ayni bagislarla ilgili hem Sinop’ta hem de Kastamonu’da ayni seyi gördük. Vatandaslarimiz, o kadar yakindan ve candan öyle sahiplendiler ki tüm Türkiye’de bunu. Neredeyse artik bu ilçelerimizde tutacak konumda olmadigi için diger merkezlerde de depolamak zorunda kaldik” diye konustu.



“LÜTFEN AFET OLUSTURACAK YERLERE YAPILASMADAN SAKINALIM”

Birlik ve beraberlik vurgusu yapan Oktay, “Birlik ve beraberlik içerisinde oldugumuz sürece, dayanismamizi son derece simsiki, devlet, millet dayanismasini simsiki tuttugumuz sürece gerek disaridan, gerek içeriden kurulmaya çalisilan, bunu yanginlarda çok net gördük, acidan siyaset yapma veya vatandaslarimiz can derdindeyken ‘Buradan nasil siyaset yapabilirim?’ anlaminda son derece basit düsünceleri tamamen disa attigimiz zaman görüyoruz ki biz birlik, beraberlik içerisinde üstesinden gelemeyecegimiz hiçbir sey yok ve bunu Bozkurt’ta da gösterdik, gösterecegiz de insallah. Yikilan binalarimizin tüm oradaki hem ayiklanmasi, temizlik olayi hem hemen sonrasinda da yeniden afete dayanikli bir bölgede risklerin daha az oldugu bir bölgede, ki bu bölge de belirlendi zaten, dolayisiyla hemen orada fiilen çalismalar baslayacaktir. Tabii bir kez daha ben sunu hatirlatmak istiyorum; Cumhurbaskanimiz da bölgenin evladi, liderimiz ama her defasinda da sunu ifade ediyor; dere yataklarina, dere güzergahina ne olur ev yapmayin, yapilasma olmasin, konutlari buraya yapmayin veya heyelan bölgelerine. Dolayisiyla ben bunu buradan bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Iklim degisikligi var ve bunu bütün dünya oldugu gibi Türkiye olarak biz de hissediyoruz. Bunu göz ardi edemeyiz artik. Bu iklim degisikliginin sonucu olarak da belki son 50-60 yilda yasadigimi bu tür afetleri daha sik yasama ihtimalimiz çok daha artacak. Bunun için de yapilasmaya ve riskleri azaltmaya ihtiyacimiz var. Hem alt yapida hem üst yapida. Dolayisiyla ben vatandaslarimizdan, yerel yönetimlerimizden özellikle rica ediyorum, bir kez daha tüm vatandaslarimizdan istirham ediyorum. Lütfen gerek dere yataklari olsun, gerek heyelan bölgeleri olsun, afet olusturacak yerlere yapilasmadan sakinalim. Dere kendisinden alinani tekrar aliyor, bunu affetmiyor. Bunu en iyi bilen de Karadeniz bölgesi” seklinde konustu.



“YARALAR SARILANA KADAR BURADAKI ÇALISMALAR BU SEKILDE OLACAKTIR”

Kastamonu’da yürütülen çalismalarin son derece güzel bir sekilde devam ettigini söyleyen Oktay, sunlari kaydetti:

“Hem moral destegi olma hem de ilave yapabilecegimiz bir sey varsa diye katki verebilecegimiz konular için buradayiz. Tüm kabine olarak ayni çalismayi yapiyoruz. Son ana kadar, tüm yaralar sarilana kadar da bu sekilde devam edecektir. Bozkurtlular bilsin ki, Abanalilar bilsin ki, Kastamonulular bilsin ki, Sinoplular bilsin ki Cumhurbaskanimiz her an, her saniye yapilan çalismalari yerinde takip ediyor. Ayni sekilde tabii güneyde orman yanginlari sonucunda olusan hasarlar da dahil o çalismalari da ayni ciddiyetle, ayni hassasiyetle son derece yakindan takip ediyoruz. Ben tekrar Kastamonu Bozkurt basta olmak üzere, Sinop, Bartin, Zonguldak ve 1 ay öncesinde Rize ve Artvin vardi, ben tekrar milletimize buradan geçmis olsun diyorum, hayatini kaybeden vatandaslarimiza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimize bassagligi diliyorum. Cenabi Hak insallah bu tür afetleri tekrar göstermesin. Ama biz her an olacakmis gibi hazir olalim diye bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ben tekrar Çevre ve Sehircilik Bakanimiz ve Içisleri Bakanimiz basta olmak üzere ilk günden beri sahada tüm kurum ve kuruluslarimiz neredeyse uyku uyumadan böyle bir afeti ayaga kaldirmalarindan dolayi yürekten tesekkür ediyorum Cumhurbaskanimiz, sahsim ve milletim adina. Yüreginize saglik, Allah razi olsun. Insallah bu tür afetleri bir daha yasamayiz.”

(Vedat Yunus Ikizoglu - Mustafa Uslu - Harun Yildiz - Burak Can Tokyürek/IHA)
Kaynak: İHA