Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, Sel Felaketi Yasanan Bozkurt'ta Açiklamalarda Bulundu Açiklamasi

'Belki yüz yilin afetlerinden birisini yasadik. Cumhurbaskanimizin ifade ettigi gibi, cana herhangi bir sikinti gelmedigi sürece mala gelen sikinti ve hasarlari çok hizli bir sekilde geriye döndürebiliriz' 'Çalismalarin hemen sonrasinda da yeniden afete dayanikli bir bölgede, risklerin daha az oldugu bir bölgede, bu bölge de belirlendi zaten, bakanligimiz çalismalarini tamamladi. Dolayisiyla hemen orada da fiilen çalismalar baslayacaktir'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Belki yüz yilin afetlerinden birisini yasadik. Cumhurbaskanimizin ifade ettigi gibi, cana herhangi bir sikinti gelmedigi sürece mala gelen sikinti ve hasarlari çok hizli bir sekilde geriye döndürebiliriz." dedi.

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sel felaketinin yasandigi bölgeye gelerek Afet Koordinasyon Merkezi'nde çalismalar hakkinda bilgi alan Oktay, daha sonra Ezine Çayi kenarinda Adalet Bakani Abdulhamit Gül ve Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum ile açiklamalarda bulundu.

Oktay, olay anindan itibaren Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde herkesin isi siki sekilde takip ettigini dile getirerek, "Ama yerinde vatandaslarimizla hemhal olmak üzere buradayiz. Cumhurbaskanimiz afetten sonraki ilk cuma bölgeye gelerek çalismalari inceledi, vatandaslarimizin dert ve sikintilarini dinledi." diye konustu.

Bakanliklarin bölgede yogun bir çalisma içinde oldugunu vurgulayan Oktay, Çevre ve Sehircilik, Içisleri, Ulastirma ve Altyapi, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarinin sürekli bölgede bulunduklarini anlatti.

Bölgede ciddi bir afet yasandigina dikkati çeken Oktay, "Kastamonu Bozkurt basta olmak üzere 8 ilçemiz bundan etkilendi. Belki yüz yilin afetlerinden birisini yasadik. Cumhurbaskanimizin ifade ettigi gibi, cana herhangi bir sikinti gelmedigi sürece mala gelen sikinti ve hasarlari çok hizli bir sekilde geriye döndürebiliriz. Bozkurt'ta, Kastamonu'da yapilan çalismalar bunun canli sahidi." ifadelerini kullandi.

Bölgede yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren Oktay, söyle konustu:

"Su anda su, beslenme ve barinma anlaminda herhangi bir sikintinin olmadigini görüyoruz. Elektrikle ilgili köylerimizin her birine helikopterlerle ulastirilan jeneratörler sayesinde herhangi bir elektrik sikintisi olmadigini görüyoruz. Ulasimla ilgili ana yollarimiz hem burada hem Abana'da tamamen açilmis durumda. Tüm köy yollarimiz açilmis durumda. Sadece bir köy yolumuz hariç. Orada da Ulastirma Bakanligi gerekli çalismalari sürdürüyor. Hasar tespit çalismalari yogun olarak tamamlandi ama hemen arkamizdaki yikilan binalarda 4 kaybimiz oldugunu biliyoruz. Arama kurtarma çalismalari hassas sekilde devam ediyor. Bunla birlikte tüm hasar tespit çalismalari tüm hiziyla devam ediyor."

Hasar gören yerleri en kisa sürede ayaga kaldirmak için çalismalarin devam ettigini belirten Oktay, "Burada gerek konut, gerek ticarethane, altyapi, üstyapi, tarim, küçük ve büyükbas dahil ilçe merkezi ve köylerimizde zarar gören tüm vatandaslarimizin zarari tespit edilmekte. 'Mala gelen zarari geri getiririz' dedik, bunda kararliyiz. Tüm vatandaslarimizin, ilçe ve köylerimizin ayaga kalkmasini saglayacagiz. Bununla ilgili çalismalar devam ediyor. Bir yil içerisinde tüm binalarimiz ayaga kalkar. Bir yildan önce hepsini ayaga kaldirmis olacagiz." diye konustu.

Ayni bagislarla ilgili hem Kastamonu'yu hem Sinop'u vatandaslarin yakinen ve candan sahiplendigini vurgulayan Oktay, söyle devam etti:

"Tüm Türkiye'den gelen yardimlarimiz, bu ilçelerde tutacak konumda olmadigi için diger merkezi yerlerde depo kiralamak durumunda kaldik. Insallah AFAD bünyesindeki hesaplarda bu yardimlar nakit anlamda yogunlasirsa çok daha hizli bir sekilde yaralari, milletçe, devletçe birlikte sarariz. Birlik ve beraberlik içinde oldugumuz sürece, devlet ve millet dayanismasini simsiki tuttugumuz sürece gerek disaridan, gerek içeriden olusturulmaya çalisilan, bunu yanginlarda net gördük, acidan siyaset yapma veya can derdindeyken vatandaslarimiz, 'Buradan nasil siyaset yapabilirim' anlaminda son derece basit düsünceleri tamamen disa attigimiz zaman görüyoruz ki biz birlik ve beraberlik içerisinde üstesinden gelemeyecegimiz hiçbir sey yok. Bunu Bozkurt'ta da gösterdik."

Oktay, yikilan ve hasarli binalarin ayiklama ve temizleme çalismalarinin devam ettigini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Çalismalarin hemen sonrasinda da yeniden afete dayanikli bir bölgede, risklerin daha az oldugu bir bölgede, bu bölge de belirlendi zaten, bakanligimiz çalismalarini tamamladi. Dolayisiyla hemen orada da fiilen çalismalar baslayacaktir. Bozkurtlular, Abanalilar, Kastamonulular, Sinoplular bilsin ki her an her saniye yapilan çalismalari yerinde takip ediyoruz. Ayni sekilde güneyde orman yanginlari sonucunda olusan hasarlar da dahil, o çalismalari da ayni ciddiyetle, ayni hassasiyetle yakindan takip ediyoruz. Ben tüm milletimize geçmis olsun diliyorum, hayatini kaybeden vatandaslarimiza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum."

Kaynak: AA