Bolivya'da Orman Yanginlari Açiklamasi 280 Bin Hektarlik Alan Küle Döndü

Bolivya’nin dogusundaki Santa Cruz eyaletinde çikan orman yanginlarinda 280 bin hektarlik alan küle döndü.

Bolivya'da Orman Yanginlari Açiklamasi 280 Bin Hektarlik Alan Küle Döndü


Bolivya’nin dogusunda çikan orman yanginlari yüksek sicaklik ve siddetli rüzgar nedeniyle kontrol altina alinamiyor. Yangindan en çok etkilenen Santa Cruz eyaletinde devam eden yanginlarda simdiye kadar 280 bin hektarlik alan küle döndü. Orman yanginlariyla mücadelede yerel yönetimler, gönüllü itfaiye ekiplerinin destegine ragmen yetersiz kalirken, söndürme çalismalarina destek amaciyla merkezi hükümet tarafindan itfaiyeci ve ekipman destegi saglandi. Bazi belediyeler söz konusu destegin yetersiz kaldigina dikkat çekti.

Santa Cruz eyaletine bagli Chiquitos kentinde yer alan Robore kasabasinda su ana kadar 50 bin hektardan fazla alanin yandigi belirtildi. Robore Belediye Baskani Eduardo Diaz yaptigi açiklamada, yanginla mücadele için tüm kaynaklarinin tükendigini söyleyerek, ülkede baska yanginlar da oldugu için merkezi hükümetten gönderilen destegin sona erdigini ifade etti.

Robore’nin ates altinda oldugunu ifade eden Belediye Baskani Diaz, su anda sadece gönüllü ekibinin söndürme çalismalarina destek oldugunu ve yanginlarin söndürülmesi için daha fazla yardima ihtiyaç oldugunu aktardi.

Sivil toplum kurulusu Doga Dostlari Vakfi’na (FAN) göre, bu yilin Ocak ve Temmuz aylari arasinda ülkede toplamda 749 bin hektar ormanlik alan yandi. FAN, geçtigimiz yilin ayni dönemine göre yüzde 62 daha fazla ormanlik alanin kül oldugunu bildirdi.

Ülkede genellikle çiftçilerin yabani otlardan kurtularak ekim yapmak amaciyla tarlalari yakmasi sonucu baslayan orman yanginlarinin yüksek sicakliklar, kuraklik ve siddetli rüzgar nedeniyle büyüdügü düsünülüyor.
Kaynak: İHA