Yeni Zelanda, Afganistan'a 3 Milyon Dolarlik Insani Yardim Yapacagini Duyurdu

Yeni Zelanda Disisleri Bakani Nanaia Mahuta, ülkedeki krizden etkilenen topluluklari desteklemek için Afganistan'a 3 milyon dolar insani yardim saglayacagini bildirdi.



Mahuta, Bakanligin resmi internet sayfasindan yaptigi açiklamada, yardimin Afganistan'daki Uluslararasi Kizilhaç Komitesi ve Birlesmis Milletler (BM) Mülteci Ajansina ulastirilacagini belirtti.

Bu kuruluslarin, Afganistan'daki krizden etkilenen topluluklara ve komsu ülkelere siginmaya çalisanlara hayat kurtaran insani destek sagladigini vurgulayan Mahuta, "Afganistan'daki insani durum korkunç, milyonlarca kisi yardima ihtiyaç duyuyor ve son çatismalar nedeniyle yerinden edilen yüz binlerce insan var. Bunlarin yüzde 80'inin kadin ve kizlardan olustugu bildiriliyor." ifadesini kullandi.

Mahuta, Yeni Zelanda’nin tüm taraflari "uluslararasi hukuka saygi göstermeye, yardim görevlilerini, sivilleri zarardan korumaya ve hareket özgürlügü hakkini desteklemeye" çagirdigina isaret ederek, "Iktidardakileri, bu insani kriz kötülesirken, kadinlarin ve kizlarin hak ve özgürlüklerinin korunmasini saglamaya da çagiriyoruz. Insani yardim kuruluslarinin etkilenen nüfusa erismesine izin verilmesi hayati önem tasiyor." degerlendirmesinde bulundu.

Yeni Zelanda, yaklasik 20 yil Afganistan’da görev yapan askeri birliklerini, mayis ayindan önce geri çekmisti.

Kaynak: AA