Uzmanindan Yaban Mersininin Faydalarina Iliskin Bilgilendirme

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayici Tip Uzmani Uzm. Dr. Yegane Özcan: 'Dogal antiseptik ve antibiyotik yaban mersini meyvesi özellikle öksürük ve bogaz enfeksiyonu için yapraklari ile birlikte kullaniliyor' 'Spazm, varis ve uyku bozukluguna iyi gelen yaban mersini meyvesi menopoz döneminin daha rahat geçirilmesine yardimci oluyor' 'Çocuklar için yaban mersini meyvesi bagisikligi korumanin en iyi yolu. Iyilesmeyi hizlandirmak için akut solunum yolu, viral enfeksiyonu olan çocuklara güvenle taze yaban mersini meyveleri verilebilir'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayici Tip Uzmani Uzm. Dr. Yegane Özcan, "Dogal antiseptik ve antibiyotik yaban mersini meyvesi özellikle öksürük ve bogaz enfeksiyonu için yapraklari ile birlikte kullaniliyor. Spazm, varis ve uyku bozukluguna iyi gelen yaban mersini meyvesi menopoz döneminin daha rahat geçirilmesine yardimci oluyor." ifadelerini kullandi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamayla yaban mersininin faydalarina ve nasil kullanilmasi gerektigine iliskin bilgi verildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Uzm. Dr. Yegane Özcan yaralarin, yaniklarin, sulu egzama ve diger cilt hastaliklarina iyi gelen yaban mersini yapraklariyla hazirlanan karisimin tarifini paylasarak, sunlari kaydetti:

"Iki yemek kasigi yaban mersini yapragini ezin ve bir bardak kaynar su ile demleyin. Yarim saat sonra infüzyon kullanima hazir olur. Yara üzerine, duruma göre günde 2 ila 3 defa uygulanabilir. Dogal antiseptik ve antibiyotik yaban mersini meyvesi özellikle öksürük ve bogaz enfeksiyonu için yapraklari ile birlikte kullaniliyor. Spazm, varis ve uyku bozukluguna iyi gelen yaban mersini meyvesi menopoz döneminin daha rahat geçirilmesine yardimci oluyor.

Spazm önleyici etkisi bulunan yaban mersini menstrüel semptomlarin siddetini de azaltir. Olgun yastaki kadinlar için yaban mersini, artan terleme, ani ruh hali degisiklikleri ve uyku bozuklugunun eslik ettigi menopozdan daha kolay kurtulmaya da yardimci olur. Uygun miktarda tüketilen yaban mersini kan damar duvarlarinin güçlenmesi ve özellikle olgun yas hanimlarin ciddi sorunu olan varislerin önlenmesinde büyük fayda sagliyor."

- "Çocuklar için yaban mersini meyvesi bagisikligi korumanin en iyi yolu"

Çocuk sahibi olmakta sorun yasayan erkekler için yaban mersini tüketmelerini tavsiye eden Özcan, "Yapilan klinik çalismalar ve yillarin tecrübesi yaban mersini meyvelerinin erkeklerde prostatit ve sperm kalitesinin iyilestirdigini kanitliyor. Yaban mersini, yüksek vitamin içerigi nedeniyle fiziksel gücü geri kazandirabilir. Özellikle yogun fiziksel çalisma yapan ve iste çok yorulan erkekler için faydali olacaktir." ifadelerini kullandi.

Özcan, yaban mersininin diyabeti önlemeye yardimci oldugu aktardi.

Yaban mersininin seker hastaligindan kaynaklanan komplikasyonlar için, kan sekerini düsürme ve organlari stabilize etmeye yardimci olabilecegini bildiren Özcan, pankreasin seker hastaliginin gelismesini engelleyen önemli bir organ oldugunu, bilim adamlarinin yaban mersininin bu hastalik için mükemmel bir sifa kaynagi oldugunu bulduklarini vurguladi.

Özcan, bunun için sadece meyvelerin degil, ayni zamanda yapraklarin da kullanilmasi gerektiginin altini çizerek, su bilgileri verdi:

"Çocuklar için yaban mersini meyvesi bagisikligi korumanin en iyi yolu. Iyilesmeyi hizlandirmak için akut solunum yolu, viral enfeksiyonu olan çocuklara güvenle taze yaban mersini meyveleri verilebilir. Yaban mersini kas-iskelet sisteminin olusumu üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu nedenle özellikle vücudunda D3 vitamini eksikligi olan çocuklar için faydalidir. Taze yaban mersini meyveleri, gerginlige ve asiri heyecanlanmaya yatkin çocuklara verilmelidir. Içebilecekleri kimyasal yatistiricilarin yerine yaban mersini tercih edilebilir, uyku ve konsantrasyon ile ilgili sorunlari nazikçe ve etkili bir sekilde çözmeye yardimci olur ve pratikte hiçbir kontrendikasyonu yoktur."

- "Emzirme döneminde anne yaban mersini tüketmemeli"

Emzirme döneminde annenin yaban mersini yememesi gerektiginin altini çizen Özcan, su uyarilarda bulundu:

"Yaban mersini için tek kontrendikasyon, faydali özelliklerine ragmen, bireysel olarak bu meyveye karsi olan alerji durumudur. Bu durumlarda ürün, küçük miktarlarda bile sagligi olumsuz etkileyebilir. Ayrica gevsek diski ve deri döküntülerine neden olabilir. Yenidogan bebeklerde alerjiye neden olabilir. Hamilelik sirasinda ise enfeksiyon hastaliklarin tedavisine yardimci olur.

Hamile kadinlarin, gelismekte olan fetüsü etkiledigi için güçlü ilaç kullanimi pek önerilmez, bu durumda dogal antibakteriyel ve antiseptik etkisi olan yaban mersini kullanilabilir. Ancak asiri tüketildiginde mesane ve böbrek taslari olusumu, sindirim sistemi hastaliklarinin akut durumu, ileri derece karaciger patolojilerine de neden olabilir."

Kaynak: AA