Taninmis Insan Kaynaklari Yöneticisi Asi Konusunu Degerlendi

Insan kaynaklari alaninda ulusal ve uluslararasi sirketlerde yöneticilik yapan Ali Riza Esmen, “Her ne kadar kurumlarin yasal bir yaptirim gücü olmasa da kurumsal iç politikalari devreye alarak asi olmayanlarla yollarin ayrilmasi mümkün” dedi.

Taninmis Insan Kaynaklari Yöneticisi Asi Konusunu Degerlendi
Türkiye’de asi karsitligi gündemde. Ilk doz uygulanan kisi sayisi 45 milyonu geçmisken, ikinci doz asi olanlarda bu sayi 35 milyona bile ulasmis degil. Sirketlerin asi olmayan çalisanlarina yönelik yaptirimlari gündemdeyken, insan kaynaklari alaninda ulusal ve uluslararasi sirketlerde yöneticilik yapmis taninmis insan kaynaklari yöneticisi Ali Riza Esmen, ‘isveren, çalisani COVID-19 asisi olmaya zorlayabilir mi?’ sorusuna yanit verdi.

Ülkemizde herkesi asi olmaya zorlayacak bir yasal düzenin olmadigi söyleyen Ali Riza Esmen, isverenlerin çalisanlari asi olmaya zorlamasinin hukuken mümkün olmadigini fakat bu tartismanin yanlis bir düzlemde yapildigini ifade etti.

Global sirketlerde insan kaynaklari yöneticiligi yapmis olan Ali Riza Esmen sözlerine su sekilde devam etti:

“Anayasamizda ‘Tibbi zorunluluklar ve kanunda yazilan haller disinda, kisinin vücut bütünlügüne dokunulamaz; rizasi olmadan bilimsel ve tibbi deneylere tabi tutulamaz’ hükmü bulunuyor. Bu hüküm vücut bütünlügünü, dokunulmazligini koruyor ve fakat zorunlu hallerde tibbi müdahalenin yapilabilecegi de ayni hükümde belirtiliyor. Elbette bu demek degil ki isveren çalisanlarina asi zorunlulugu getirebilir. Bu konuyu yasal zorunluluklar üzerinden tartismak yerine bilimsel veriler üzerinden konusmanin daha faydali oldugu görüsündeyim. Tüm dünyanin hemfikir oldugu ve Saglik Bakanligimizin onay verip tesvik ettigi bir konuda, -ki bu konu toplum sagligini etkiliyorsa- karsi görüs belirtmek için elinizde çok somut deliller olmali ve iddianizin temelini ortaya koymalisiniz. Açikçasi bugüne kadar asi karsitligiyla ilgili somut bir gerekçeyle karsilasmadim. Her ne kadar kurumlarin yasal bir yaptirim gücü olmasa da kurumsal iç politikalari devreye alarak asi olmayanlarla yollarin ayrilmasi mümkün. Ilerleyen dönemde kisilerin kurumlara yönelik hukuki süreçlerini görmemiz olasi. Yarginin anayasal düzlemde nasil bir karar alacagi da bu konuya emsal olusturacaktir.”
Kaynak: İHA