'ABD, Afganistan'da El Kaide'yi Yok Ederek Ve Usame Bin Ladin'i Öldürerek Misyonunu Tamamladi'

ABD Baskani Joe Biden, “ABD, Afganistan’da El Kaide’yi yok ederek ve Usame bin Ladin’i öldürerek misyonunu tamamladi” dedi.

'ABD, Afganistan'da El Kaide'yi Yok Ederek Ve Usame Bin Ladin'i Öldürerek Misyonunu Tamamladi'
ABD Baskani Joe Biden, Afganistan’daki son durum ve devam eden tahliye operasyonlari hakkinda Beyaz Saray’da basin toplantisi düzenledi.

Biden, ABD’nin, Kabil Havalimani üzerinden ülkedeki ABD’lileri, ABD’ye destek olan güvenlik taramasindan geçmis Afganlari ve diger bazi 3. ülke vatandaslarini tahliye operasyonundan övgüyle bahsederken, Kabil’de yaklasik 6 bin ABD askerinin görev yaptigini söyledi.

Biden, Kabil’deki tahliye sürecinin tarihteki en büyük ve en zor hava tahliye operasyonlarindan biri oldugunu ve ABD’nin bunu gerçeklestirebilecek güce sahip dünyadaki tek ülke oldugunu vurgulayarak, “Tahliyeler NATO müttefikleri ile koordineli yapiliyor. Simdiye kadar yaklasik 13 bin kisi Afganistan’dan tahliye edildi. Ülkede kaç ABD vatandasi kaldigini ya da su anda nerede olduklarini bilmiyoruz" dedi.



“AFGANISTAN’DAN AYRILMAK ISTEYEN HIÇBIR ABD VATANDASINI GERIDE BIRAKMAYACAGIZ”

Son verilere göre, 14 Agustos’tan bu yana ülkeden 13 binden fazla kisinin tahliye edildigini belirten Biden, “Afganistan’dan ayrilmak isteyen hiçbir ABD vatandasini geride birakmayacagiz. Temmuz’da 18 bin, Agustos’ta ise 13 binden fazla kisiyi tahliye ettik. Binlerce vatandasimizi, Afganistan’daki gazetecileri ve bize hizmet eden Afgan dostlarimizla ailelerinin de tahliyesini özel uçuslar ile gerçeklestirdik. ABD vatandaslarinin tamamini tahliye edemedik. Ülkede bulunan vatandaslarimizin yerini ve sayisini tespit etmeye çalisiyoruz. Tahliye sürecinde Taliban ile sürekli iletisim halindeyiz. Kendilerine tahliye operasyonlarimiza karsi herhangi bir saldiriya güçlü bir sekilde cevap verecegimizi bildirdik” ifadelerini kullandi.

Ortadogu ve Dogu Afrika gibi dünyanin birçok yerinde muhtemel terör saldirilarini bölgede kalici askeri güçleri olmadan engelleyebildiklerini söyleyen Biden, “Afganistan’da da bunu yapacagiz” dedi.



“ABD VATANDASLARINI AFGANISTAN’DAN ÇIKARMAK IÇIN GEREKEN HER SEYI YAPACAGIZ”

Biden, Taliban ile yaptiklari anlasma uyarinca tüm kontrol noktalarinda ABD pasaportunu gösteren ABD vatandaslarina Taliban tarafindan havalimanina kadar güvenli geçis izni verildigini ifade etti.

Biden ayrica, havalimanina gelemeyen ancak gelmek isteyen ABD’liler için kurtarma operasyonlari da yapabileceklerini söyledi.



“Afganistan’daki tahliyeler için gerekli tüm kaynaklari harekete geçirecegiz. ABD vatandaslarini Afganistan’dan çikarmak için gereken her seyi yapacagiz. ABD’lilerin havalimanina gidemedigine dair bir gösterge yok" diyen Biden, havaalani ve çevresinde muhtemel terörist faaliyetler için sürekli gözlem halinde olduklarini kaydetti.

Biden, Taliban’in Afganistan’daki bazi DEAS yanlilarini hapishanelerden serbest biraktigini öne sürdü. Biden, 31 Agustos’tan sonra da Afganistan’da asker bulundurup bulundurmayacaklari sorusuna ise, “Zamani gelince degerlendirecegiz" yanitini verdi.

BIDEN’DAN AFGAN ORDUSU VE YÖNETIMINE SUÇLAMA

Biden, Taliban’in ülkede kontrolü bu kadar hizli ele geçirmesi hakkinda ABD’nin hatali bir istihbarat degerlendirmesi yapip yapmadigina iliskin soruyu, "Biz her ne kadar Taliban ile Doha’da irtibat halinde olsak da Afgan ulusal güçlerinin tamamen çökmesi beklenmedikti. Afgan güvenlik güçleri Kabil kusatildiginda savassaydi su an çok farkli bir hikaye olabilirdi. Ancak ortak kanaatimiz, Afgan güvenlik güçlerinin bu kadar hizli çökmeyecegi, ülkeyi terk etmeyecegi ve silahlarini birakmayacagi yönündeydi" yanitini verdi.

“TALIBAN’A AFGANISTAN’DA KADINLARA KARSI ADALETLI DAVRANMASI IÇIN ULUSLARARASI BASKI YAPACAGIZ”

Önümüzdeki günlerde Taliban’in eylemlerine bakarak bir yol haritasi çizeceklerini belirten Biden, gelecek hafta çevrimiçi gerçeklestirilecek G7 Zirvesi’nde müttefikler olarak ortak bir politika belirlemeye çalisacaklarini kaydetti.

Biden, “Dostlarimizla yakin iliskiler içinde çalisiyoruz. Afganistan’in gelecekte ABD ya da müttefiklerine yapilacak terör saldirilarina yuva olmasini istemiyoruz, 20 yildir çok çaba sarf ettik. Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Almanya Basbakani Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile konustum. Haftaya G7 Zirvesi yapma karari aldik. Toplantida Afganistan’a yönelik gelecekteki yaklasimimizin nasil olacagina karar verecegiz. Afganlara insani yardimda bulunmak üzere anlastik. Ayrica Taliban’a Afganistan’daki kadinlara karsi adaletli davranmasi için uluslararasi baski yapacagiz” ifadelerini kullandi.

“ABD, AFGANISTAN’DA EL KAIDE’YI YOK EDEREK VE USAME BIN LADIN’I ÖLDÜREREK MISYONUNU TAMAMLADI”

Biden, ABD’nin Afganistan’da El Kaide’yi yok ederek ve Usame bin Ladin’i öldürerek misyonunu tamamladigini savundu. ABD’nin artik Afganistan’da ulusal çikarinin kalmadigini ifade eden Biden, "Eger ülkeden çekilme karari almasaydik oraya 1 Mayis’tan sonra daha fazla asker göndermemiz gerekecekti. Bu askerlerden de orada hayatini kaybedenler olabilirdi. Peki ne için?" diye konustu.

Öte yandan G7 ülkeleri önümüzdeki hafta Afganistan gündemiyle toplanacak.

(Saim Sevinç/IHA)
Kaynak: İHA